Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

A labrador retriever megnyerő külsejének és alkalmazkodó természetének köszönhetően az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számít. Ha a reklámszakértők bármilyen ebek számára kitalált terméket el szeretnének adni, szinte nem is kell mást tenniük, minthogy rányomtatnak a csomagolásra egy képet erről a kutyafajtáról és az eladási arányok máris növekednek. Sokan már a „kutya” szó hallatán is erre az ebre asszociálnak gondolkodás nélkül.

A labrador retrievereket gyakran látni a mozivásznakon vagy épp a televízió képernyőin, szeretetre méltó megjelenésük, valamint erős megfelelési vágyuk ugyanis sokak számára ellenállhatatlan kombinációnak minősül.

Ez az ebtípus hihetetlenül készséges, kizárólag akkor érzi magát boldognak, ha úgy érzi, gazdija maximálisan elégedett vele. Sokoldalú, tanulékony kutyákról van szó, akik a szó legszorosabb értelmében képesek teljesen megváltoztatni egy ember életét már puszta jelenlétükkel és feltétlen szeretetükkel.

A labrador retriever kutyafaj története

A labrador retriever nem tartozik az úgynevezett „ősi” kutyafajok közé, megjelenése ugyanis valamikor a XIX. század elejére tehető. Bár imádni való házikedvencként vált igazán közismertté, ez az ebtípus szinte megszámlálhatatlan területen képes kimagasló teljesítményt elérni, vízen és szárazföldön egyaránt.

A labrador retriever története - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Kialakulásának kezdeti időszakában elsősorban fantasztikus úszóteljesítményére és nevelhetőségére figyeltek fel az emberek.

A labrador retriever ősét amolyan vízi-kutyaként alkalmazták, amelyek könnyűszerrel képesek voltak megtalálni azokat a tárgyakat, amelyeket az újfundlandi halászok beleejtettek a vízbe. Valamint ez a fajta kutya a halászhajóktól gyakran szállítottak hajó- és hálóköteleket a szárazföldre.

Amíg be nem vezették az új adótörvényeket, a helyiek gyakran kereskedtek ezekkel a kutyákkal, amelyek különösen Nagy-Britanniában örvendtek nagy népszerűségnek. A modernkori labradorok őse Lord Malmesbury nevével köthető össze. Azonban a fajta létrehozásában nagymértékben részt vett Lord Knutsford és Lady Howe az 1800-as évek végén, 1903-ban pedig már önálló fajtaként jegyezték fel.

Annak ellenére, hogy manapság egyre ritkábban látni fekete színű példányokat, kezdetben ez a szín volt a leggyakoribb és leginkább elfogadottabb.

A századforduló előtt nem sokkal azonban megjelentek és egyre elterjedtebbé váltak a manapság is óriási népszerűségnek örvendő sárga típusok. A csokoládészínű labrador retrieverek csak sokkal később, nagyjából az 1970-es évek derekán alakultak ki.

Vízi pályafutását követően ennek a kutyafajtának sikerült megtalálnia a helyét a szárazföldön is. A labrador retrieverek apportkészsége szinte ösztönös, így a vadászok óriási hasznukat vették, amikor az elejtett vadat kellett összeszedetniük.

A labrador retriever megjelenése

A labrador retriever koponyája széles és erőteljesen körvonalazott, fülei nem túl méretesek és a fej közelében lógnak, közepes méretű, barna szemeikből pedig értelem sugárzik. Háta széles, mellkasa mély, vállai hosszúak, lábai pedig meglehetősen izmosak.

A labrador retriever megjelenése - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Szőrzetük rövid, durva és tömött, lehet sárga, csokoládészínű, illetve fekete, valamint ezek számos árnyalata. A kanok ideális marmagassága 56-57 cm, a szukáké pedig 54-56 cm, a súlyuk pedig általában 30 és 40 kg között mozog.

A labrador retriever jelleme

A labrador retriever imád játszani, lelkesedését és vidámságát képes egészen öregkoráig megőrizni. Alkalmazkodó képessége és megfelelési vágya óriási, ráadásul mindez hihetetlen intelligenciával is párosul náluk, így valóban szerető és odaadó társra lelhetünk bennük.

A labrador retriever jelleme - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Simulékony, szorgalmas kutya, aki imád gazdájával közösen dolgozni és társaságban érzi magát a legjobban. Nincs benne egy szemernyi agresszivitás sem. Éppen ezért abszolút ideális választásnak minősül gyermekes családok esetében is. Nemcsak a gyerekekkel képes szeretetteljes kapcsolatot kialakítani, de más kutyákkal vagy egyéb házikedvencekkel is tökéletesen jól érzi magát.

Nagyon sokoldalú eb, nemcsak vadászatra, hanem kitűnő nyomkereső, nagy hasznára lehet a mozgás- valamint a látássérülteknek. Ugyanakkor kiváló terápiás kutya is, amely óriási szeretetével és odaadásával képes boldogabbá tenni akár a fizikai, akár a lelki betegségben szenvedők mindennapjait.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben