Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

A Labrador retriever megnyerő külsejének és alkalmazkodó természetének köszönhetően az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számít. Ha a reklámszakértők bármilyen ebek számára kitalált terméket el szeretnének adni, szinte nem is kell mást tenniük, minthogy rányomtatnak a csomagolásra egy képet erről a kutyafajtáról és az eladási arányok máris növekednek. Sokan már a „kutya” szó hallatán is erre az ebre asszociálnak gondolkodás nélkül.

A Labrador retrievereket gyakran látni a mozivásznakon vagy épp a televízió képernyőin, szeretetre méltó megjelenésük, valamint erős megfelelési vágyuk ugyanis sokak számára ellenállhatatlan kombinációnak minősül.

Ez az ebtípus hihetetlenül készséges, kizárólag akkor érzi magát boldognak, ha úgy érzi, gazdija maximálisan elégedett vele. Sokoldalú, tanulékony kutyákról van szó, akik a szó legszorosabb értelmében képesek teljesen megváltoztatni egy ember életét már puszta jelenlétükkel és feltétlen szeretetükkel.

A Labrador retriever kutyafaj története

A Labrador retriever nem tartozik az úgynevezett „ősi” kutyafajok közé, megjelenése ugyanis valamikor a XIX. század elejére tehető. Bár imádni való házikedvencként vált igazán közismertté, ez az ebtípus szinte megszámlálhatatlan területen képes kimagasló teljesítményt elérni, vízen és szárazföldön egyaránt.

A labrador retriever története - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Kialakulásának kezdeti időszakában elsősorban fantasztikus úszóteljesítményére és nevelhetőségére figyeltek fel az emberek.

A Labrador retrieverek Newfoundland szigetéről érkeznek, Kanada Atlanti-óceán északkeleti partjairól. Eredetileg a Labrador az 1700-as évektől kezdve társaként és segítőként szolgált a helyi halászok számára.

Az akkori kutyák napjaikat gazdáikkal együtt dolgozták végig, a horgok elől megúszott és zsinórban vontatott halakat keresték, majd hazatértek, hogy az estét a halászok családjával töltsék.

Noha örökségük ismeretlen, sokan úgy vélik, hogy a Labrador kutyát az újfundlandi kutyával és más helyi kicsi testalkatú kutyákkal keresztezték.

A kívülállók észrevették a kutya hasznosságát és jó hajlandóságát és az angolok azonnal importáltak is néhány példányt Angliába, hogy a vadász retrieverekként szolgáljanak. 

A Labrador retriever ősét amolyan vízi-kutyaként alkalmazták, amelyek könnyűszerrel képesek voltak megtalálni azokat a tárgyakat, amelyeket az újfundlandi halászok beleejtettek a vízbe. Valamint ez a fajta kutya a halászhajóktól gyakran szállítottak hajó- és hálóköteleket a szárazföldre.

Amíg be nem vezették az új adótörvényeket, a helyiek gyakran kereskedtek ezekkel a kutyákkal, amelyek különösen Nagy-Britanniában örvendtek nagy népszerűségnek. A modernkori Labradorok őse Lord Malmesbury nevével köthető össze. Azonban a fajta létrehozásában nagymértékben részt vett Lord Knutsford és Lady Howe az 1800-as évek végén, 1903-ban pedig már önálló fajtaként jegyezték fel.

Annak ellenére, hogy manapság egyre ritkábban látni fekete színű példányokat, kezdetben ez a szín volt a leggyakoribb és leginkább elfogadottabb.

A századforduló előtt nem sokkal azonban megjelentek és egyre elterjedtebbé váltak a manapság is óriási népszerűségnek örvendő sárga típusok. A csokoládészínű Labrador retrieverek csak sokkal később, nagyjából az 1970-es évek derekán alakultak ki.

Vízi pályafutását követően ennek a kutyafajtának sikerült megtalálnia a helyét a szárazföldön is. A Labrador retrieverek apportkészsége szinte ösztönös, így a vadászok óriási hasznukat vették, amikor az elejtett vadat kellett összeszedetniük.

A Labrador retriever megjelenése

A labrador retriever koponyája széles és erőteljesen körvonalazott, fülei nem túl méretesek és a fej közelében lógnak, közepes méretű, barna szemeikből pedig értelem sugárzik. Háta széles, mellkasa mély, vállai hosszúak, lábai pedig meglehetősen izmosak.

A labrador retriever megjelenése - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Szőrzetük rövid, durva és tömött, lehet sárga, csokoládészínű, illetve fekete, valamint ezek számos árnyalata. A kanok ideális marmagassága 56-57 cm, a szukáké pedig 54-56 cm, a súlyuk pedig általában 30 és 40 kg között mozog.

A Labrador retriever jelleme

A Labrador retriever imád játszani, lelkesedését és vidámságát képes egészen öregkoráig megőrizni. Alkalmazkodó képessége és megfelelési vágya óriási, ráadásul mindez hihetetlen intelligenciával is párosul náluk, így valóban szerető és odaadó társra lelhetünk bennük.

A labrador retriever jelleme - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Simulékony, szorgalmas kutya, aki imád gazdájával közösen dolgozni és társaságban érzi magát a legjobban. Nincs benne egy szemernyi agresszivitás sem. Éppen ezért abszolút ideális választásnak minősül gyermekes családok esetében is. Nemcsak a gyerekekkel képes szeretetteljes kapcsolatot kialakítani, de más kutyákkal vagy egyéb házikedvencekkel is tökéletesen jól érzi magát.

Nagyon sokoldalú eb, nemcsak vadászatra, hanem kitűnő nyomkereső, nagy hasznára lehet a mozgás- valamint a látássérülteknek. Ugyanakkor kiváló terápiás kutya is, amely óriási szeretetével és odaadásával képes boldogabbá tenni akár a fizikai, akár a lelki betegségben szenvedők mindennapjait.

Labrador Retriever tények és a fajta tulajdonságai!

A Labrador retriever mindig is barátságos társa és hasznos munkakutya fajta volt az ember számára. Történelmileg a halászok segítőiként fennmaradt kutyafajta: hálókat húztak, köteleket hoztak és halakat kaptak az Atlanti-óceán hűvös északi részéről.

A mai Labrador kutyafajta ugyanolyan jó fej és szorgalmas, mint őseik, nem hiába ők Amerika legnépszerűbb kutyafajtája immár sokadik éve, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egész világ állat barátai ismerik és szeretik. 

A Modern Labradorok egyéb kutyás feladatok mellett kiváló  vadászok, remek segítő kutyák, a kutyakiállítások rendszeres szereplői és talán a legjobb mentő kutyák is.

Még a kutyáktól tartó emberek is könnyen felismerik a Labradorokat, hiszen a művészek, a filmkészítőknek és a fotósoknak köszönhetően számtalanszor láthatjuk festői alkotásokon, művészi képeken és számos filmben is.

A munkára és sportolásra kitenyésztett Labradorok testfelépítése izmos és sportos. Rövid, könnyen kezelhető szőrzetük van, barátságos viselkedésük, éles intelligenciájuk és rengeteg energiájuk. A faj iránti odaadás mélyreható az emberek részéről, hiszen a Labradorok szeretetteljes, emberközpontú kutyák, akik családjuk szolgálatában élnek, a gazdájuk és a rajongók pedig néha az angyalokhoz hasonlítják őket.

A fajta Newfoundland szigetéről származik, Kanada Atlanti-óceáni északkeleti partjairól. Eredetileg Szent János kutyának hívták, Newfoundland fővárosa után (St. John’s). 

Ma a legtöbb Labrador lehetőleg kihagyja a fáradságos munkát és napjaikat embereik kényeztetésével és szeretetével töltik. Néhány Labrador azonban továbbra is nélkülözhetetlen munkakutyaként szolgál.

A Labrador édes természete kiváló terápiás kutyává teszi őket, idősek otthonában és kórházakban jár, intelligenciájuk miatt pedig ideális segítő kutya a fogyatékossággal élők számára. Sportos testalkatuknak, erős szimatjuknak és bátor természetüknek köszönhetően kiválóak kutató-mentő kutyaként vagy a vadászok retrievereként is szolgálnak. 

Van azonban egy kutya munka, amelybe a Labradorokat reménytelen befogni: az őrző védő szolgálat. Tulajdonképpen a tulajdonosok szerint is kedves, segítőkész Labrador valószínűleg köszönti a behatolót és boldogan körbe vezeti.

A Labrador retrieverek bizonyították hasznosságukat és sokoldalúságukat a fajta történelme során, de egy szerep állandó maradt: csodálatos társ és barát.

A Labrador kutyafajta fontos tudnivalói

  • A Labrador retrieverek szeretnek sőt, imádnak enni és a túlzott táplálék adagolás esetén nagyon gyorsan elhíznak. Korlátozza a csemegéket, gyakoroljon vele rengeteg testmozgást és mérje ki a rendszeres étkezéseket, ahelyett, hogy folyamatosan ételt hagyna a tájlába. 
  • A Labrador retrievereket fizikailag megterhelő munkákra nevelték és nagy energiájuk van, ami dolgozó fajtának számít. Legalább napi 30-60 perc mozgásra van szükségük. Enélkül például ugatással és rágással tudják kiszabadítani felgyülemlett energiájukat.
  • A Labradorok olyan jó hírnévvel rendelkeznek, hogy sokan úgy gondolják, hogy nem kell bajlódniuk a neveléssel vagy az betanítással. A Labradorok nagyon energikus állatok és minden kutyához hasonlóan tanítani kell őket. A Labrador kölyökkutya engedelmességre tanítása is kötelező.
  • Sokan úgy gondolják, hogy a Labrador hiperaktív fajta. A Labrador kölyökkutyák határozottan élénkek, de a legtöbben egy kicsit lelassulnak, ahogy felnőnek. Általában azonban egész életükben meglehetősen aktívak maradnak.
  • A Labrador retrieverekről nem tudni, hogy menekülő művészek, de a megfelelő motivációval a labor könnyen átugorja a legnagyobb kerítést is. 

A Labrador retriever személyisége

A labrador megérdemelt hírneve, hogy az egyik legtermészetesebb kutyafajta, hiszen barátságosak mind az emberekkel, mind pedig más állatokkal.

A győztes személyiségen kívül olyan intelligenciájuk és lelkesedésük van, ami örömet szerezz nekik és megkönnyíti a képzésüket. 

A képzés mindenképpen szükséges, mert ennek a fajtának sok energiája és túláradása van. 

Ennek az aktív fajtának mind fizikai, mind szellemi tevékenységre van szüksége ahhoz, hogy boldogok legyenek. 

A Labrador retriever egészsége és általános betegségei

A labrador retrieverek általában egészségesek, de mint minden fajta, hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. 

Nem minden labrador kapja meg ezeket a betegségeket vagy esetleg az összeset, de fontos, hogy tisztában legyen velük, ha ezt a fajtát fontolgatja örökbefogadni.

Csípő diszplázia: A csípőízületi diszplázia sajnos örökletes állapot a kutyáknál, így a Labradornál is, amikor is a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípőízületbe. Egyes kutyák fájdalmat és sántaságot mutatnak az egyik vagy esetenként mindkét hátsó lábon, de előfordulhat, hogy nem észleli a kellemetlenség jeleit egy csípő diszpláziában szenvedő kutyánál. 

Könyök diszplázia: A könyökizületi diszplázia kutyáknál ugyancsak egy örökletes állapot, amely gyakori a nagy testméretű kutyáknál, mint például a Labradoroknál is. Úgy gondolják, hogy a kutya könyökét alkotó három csont eltérő növekedési üteme okozza, ami ízületi lazaságot okoz. Ez fájdalmas sántasághoz vezethet. Az állatorvos műtétet javasolhat a probléma orvoslására, vagy gyógyszeres kezelést a fájdalom kezelésére.

Osteochondritis dissecans (OCD) : Ez az ortopédiai állapot, amelyet az ízületek porcának nem megfelelő növekedése okoz, általában a könyökben fordul elő, de a vállakon is megfigyelhető. Az ízület fájdalmas megmerevedését idézi elő, olyannyira, hogy a kutya képtelen behajlítani a könyökét. Kutyáknál már négy-kilenc hónapos korban kimutatható. 

Szürkehályog: Mint az embereknél is, a kutyahályogot is a szemlencsén felhős foltok jellemzik, amelyek idővel megnövekedhetnek. Bármely életkorban kialakulhatnak és gyakran nem rontják a látást, bár egyes esetek súlyos látásvesztést okoznak még a Labradoroknál is. A szürkehályog általában műtéti úton, jó eredménnyel eltávolítható.

Epilepszia: A Labradorok epilepsziában szenvedhetnek, amely enyhe vagy súlyos rohamokat okoz. A rohamokat szokatlan viselkedés mutathatja ki, például eszeveszett futás, mintha üldöznék volna. A rohamokat félelmetes figyelni, de az idiopátiás epilepsziában szenvedő kutyák hosszú távú prognózisa általában nagyon jó. Fontos megjegyezni, hogy a rohamokat az idiopátiás epilepszia mellett sok más is okozhatja, például anyagcsere-rendellenességek, az agyat érintő fertőző betegségek, daganatok, mérgezésnek való kitettség, súlyos fejsérülések stb. Ezért, ha a Labradorjának görcsrohamai vannak, fontos, hogy azonnal állatorvoshoz forduljon.

Myopathia: A myopathia befolyásolja az izmokat és az idegrendszert. Az első jelek korán, hathetes korban, gyakran hét hónapos korukban jelentkezhetnek. A myopathiás kiskutya fáradt, merev, amikor sétál vagy rohan. Idővel az izmok sorvadnak és a kutya alig tud járni vagy állni a lábán. Sajnos nincs kezelése, de a pihenés és a kutya melegen tartása csökkenti a tüneteket. A myopathiás kutyákat nem szabad tenyészteni, mert ez örökletes betegségnek számít.

Fül Fertőzések: A Labradorok víz szeretetük miatt hajlamosak fül fertőzésekre. A heti ellenőrzés és szükség esetén a fültakarítás segít megelőzni a fertőzést.

A Labrador retriever gondozása

A mindig szerethető Labradornak a családjuk közelében kell lennie, aki határozottan nem egy háztáji kutya. Ha túl sokáig maradnak egyedül, valószínűleg megrontják szent hírnevüket, ugyanis egy magányos, unatkozó labor alkalmas ásni, rágni vagy kerítést is ugrani energiájuk levezetésére.

A Labradorok mutatnak némi eltérést aktivitási szintjükben, de mindegyiknek fizikai és szellemi aktivitásra van szüksége.

A napi 30 perces séták, a kutyaparkban való hancúrozás vagy a játék a kirándulásokkal néhány módszer arra, hogy segítsen Labradorjának hatékonyan energiát égetni. 

A kölyökkutyát azonban nem szabad túl hosszú sétákra vinni és egyszerre csak néhány percig kell játszania, hogy ne merüljön nagyon ki. 

A Labrador retrievereket “munkamániásoknak” tekintik, és olykor nagyon is kimerítik magukat. 

A Labradorok olyan jó hírnévvel rendelkeznek, hogy egyes tulajdonosok úgy gondolják, hogy nincs szükségük képzésre. 

Ez nagy hiba. Képzés nélkül egy dühöngő kiskutya hamarosan nagyon nagy kutyává nő, aki ugyanolyan makacs lesz és szófogadatlan. 

Szerencsére a Labradorok jól képezhetők; valójában gyakran jeleskednek az engedelmességi versenyeken.

A kölyökkutya nevelése és szocializálódása, azért is fontos, mert nemcsak jó kutyás modorra tanítja, hanem segíti őket abban, hogy megtanulják, hogyan érezzék jól magukat más kutyák és emberek közelében. 

A kutyaoktatók vagy kutyakiképző iskola egy olyan hely, amely pozitív képzési módszereket alkalmaz, jutalmazzák a kutyát a helyes viselkedésért, ahelyett, hogy megbüntetnék őket a rossz magatartásért, ezért érdemes ott kezdeni.

Különös gonddal kell eljárnia, ha Labrador kiskutyát nevel. Ne engedje, hogy a kiskutya nagyon kemény felületeken, például járdán fusson és játsszon, amíg legalább két éves nem lesz és az ízületeik teljesen kialakulnak. 

Mint minden retriever, a Labrador is imád rágni és akkor a legboldogabbak, ha valamit hordozhatnak a szájukban. 

A Labrador retriever táplálkozása

Ajánlott napi mennyiség: napi 2,5-3 csésze kiváló minőségű száraz étel, két étkezésre elosztva.

Megjegyzés: Az, hogy mennyit eszik, a felnőtt kutyája méretétől, életkorától, testalkatától, anyagcseréjétől és aktivitási szintjétől is függ. A kutyák egyének, csakúgy, mint az emberek és nem mindegyiknek kell ugyanannyi étel. Szinte magától értetődik, hogy egy nagyon aktív kutyának többre lesz szüksége, mint egy heverő, lusta kutyára. 

Tartsa Labradorját jó állapotban azzal, hogy naponta kétszer kiméri az ételeit, ahelyett, hogy folyamatosan ételt hagyna a táljába. 

Különös gonddal kell eljárnia, ha a kiskutyáról van szó. Ezek a kutyák négy és hét hónapos kor között nagyon gyorsan növekednek, így fogékonyak a csontbetegségekre is. 

Táplálja a kiskutyáját kiváló minőségű, alacsony kalóriatartalmú étrenddel, amely megakadályozza, hogy túl gyorsan növekedjenek.

A Labrador retriever ápolása és bundájának színe

A karcsú és könnyen kezelhető Labrador bundájának két rétegje van: egy rövid, vastag, egyenes fedőréteg és egy puha, időjárásnak ellenálló aljszőrzet. A kétrétegű “kabát” megvédi őket a hidegtől és a nedvességtől is.

A Labradorok bundája három színben elérhető: csokoládé, fekete és krém. 

A fekete volt a kedvenc szín a korai tenyésztők körében, de az évek során a krém és a csokoládé színű Labradorok is népszerűvé váltak. 

A Labradoroknak körülbelül kéthavonta kell fürdeniük, hogy tiszta és jó illatúak legyenek. Természetesen, ha a Labrador sárba, tócsába vagy valami koszos dologba kerül, akkor jó, ha gyakrabban fürdeti őket.

Hetente legalább kétszer-háromszor mossa meg Labrador fogait, hogy eltávolítsa a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumokat. 

A napi fogmosás még jobb, ha meg akarja akadályozni az ínybetegségeket és a rossz leheletet.

Vágja le a körmöket havonta egyszer vagy kétszer. Amikor hallja őket a padlón kattogni, akkor már túl hosszúak. 

A fülüket hetente ellenőrizni kell bőrpír vagy rossz szag szempontjából, ami fertőzésre utalhat. Amikor megvizsgálja a kutya fülét, törölje meg gyengéden egy megnedvesített fültisztítóval a fertőzések megelőzése érdekében. 

Ne tegyen semmit a hallójáratba; csak tisztítsa meg a külső fület. Mivel a fülfertőzések gyakoriak a Labradoroknál, tisztítsa meg a füleket fürdés, úszás vagy bármikor, amikor kutyája vizes lesz. Ez segít megelőzni a fertőzést.

Tegye dicsérettel és jutalommal teli pozitív élménnyé az ápolást és megalapozza az egyszerű állatorvosi vizsgálatok és egyéb kezelések elvégzését a felnőtt korban.

Gyermekek és egyéb háziállatok közelsége

A Labrador retriever nemcsak a gyerekeket szereti, hanem élvezi is a magukkal hozott lármát. 

Boldogan részt vesznek egy gyermek születésnapi partiján, de mint minden kutyánál, itt is ki kell képezni őket arra, hogyan viselkedjenek a gyerekek körül – és a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan viselkedjenek a kutya körül.

Mint minden fajtánál, mindig tanítsa meg a gyerekeket a kutyákhoz való megközelítésre és a kutyák érintésére. Mindig felügyelje a kutyák és a kisgyermekek közötti kölcsönhatásokat, hogy megakadályozza a harapást vagy esetleg a fül vagy a farok meghúzását. 

Semmilyen kutyát, bármilyen barátságos is, soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni gyermekkel.

Ha egy Labradornak rengeteg kontaktja volt más kutyákkal, macskáknak, esetleg kisebb állatoknak és kiképezték őket arra, hogy miként viselkedjenek velük, akkor barátságosak lesznek más háziállatokkal is.

Általános információk a Labrador retrieverről

Labrador Retriever
Általános kutyafajta-információk a Labrador retriever kutyafajtáról
Származási hely:Kanada, Anglia
Közismert név:Labrador Retriever
Angol név:Labrador Retriever
Egyéb nevek:Lab, St. John’s Water Dog
Fajta típusa:Fajtatiszta
FCI besorolása:VI. fajtacsoport: kopók és rokon fajták
1. Retrieverek – szekció
Mérete:Nagy termetű
Testtömege:Kan: 27-34 kg
Nőstény: 25-32 kg
Magassága:53-61 cm
Temperamentuma:Barátságos, Intelligens, Lojális és Energikus
Képzése:Egyszerű
Várható élettartam:10 – 12 év
Átlagos napi élelmiszer-fogyasztás:250-300 g kiváló minőségű száraz kutyatáp, két étkezésre felosztva.
Vemhesség időtartama:60-64 nap
Alom:5-10 kölyökkutya
Hivatkozások:https://hu.wikipedia.org/wiki/Labrador_retriever
http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/122g08-en.pdf
Kategória:Angol kutyafajták

Labrador retriever képek – kölyök és felnőtt

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben