Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

A labrador retriever megnyerő külsejének és alkalmazkodó természetének köszönhetően az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számít. Ha a reklámszakértők bármilyen ebek számára kitalált terméket el szeretnének adni, szinte nem is kell mást tenniük, minthogy rányomtatnak a csomagolásra egy képet erről a kutyafajtáról és az eladási arányok máris növekednek. Sokan már a „kutya” szó hallatán is erre az ebre asszociálnak gondolkodás nélkül.

A labrador retrievereket gyakran látni a mozivásznakon vagy épp a televízió képernyőin, szeretetre méltó megjelenésük, valamint erős megfelelési vágyuk ugyanis sokak számára ellenállhatatlan kombinációnak minősül.

Ez az ebtípus hihetetlenül készséges, kizárólag akkor érzi magát boldognak, ha úgy érzi, gazdija maximálisan elégedett vele. Sokoldalú, tanulékony kutyákról van szó, akik a szó legszorosabb értelmében képesek teljesen megváltoztatni egy ember életét már puszta jelenlétükkel és feltétlen szeretetükkel.

A labrador retriever kutyafaj története

A labrador retriever nem tartozik az úgynevezett „ősi” kutyafajok közé, megjelenése ugyanis valamikor a XIX. század elejére tehető. Bár imádni való házikedvencként vált igazán közismertté, ez az ebtípus szinte megszámlálhatatlan területen képes kimagasló teljesítményt elérni, vízen és szárazföldön egyaránt.

A labrador retriever története - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Kialakulásának kezdeti időszakában elsősorban fantasztikus úszóteljesítményére és nevelhetőségére figyeltek fel az emberek.

A labrador retriever ősét amolyan vízi-kutyaként alkalmazták, amelyek könnyűszerrel képesek voltak megtalálni azokat a tárgyakat, amelyeket az újfundlandi halászok beleejtettek a vízbe. Valamint ez a fajta kutya a halászhajóktól gyakran szállítottak hajó- és hálóköteleket a szárazföldre.

Amíg be nem vezették az új adótörvényeket, a helyiek gyakran kereskedtek ezekkel a kutyákkal, amelyek különösen Nagy-Britanniában örvendtek nagy népszerűségnek. A modernkori labradorok őse Lord Malmesbury nevével köthető össze. Azonban a fajta létrehozásában nagymértékben részt vett Lord Knutsford és Lady Howe az 1800-as évek végén, 1903-ban pedig már önálló fajtaként jegyezték fel.

Annak ellenére, hogy manapság egyre ritkábban látni fekete színű példányokat, kezdetben ez a szín volt a leggyakoribb és leginkább elfogadottabb.

A századforduló előtt nem sokkal azonban megjelentek és egyre elterjedtebbé váltak a manapság is óriási népszerűségnek örvendő sárga típusok. A csokoládészínű labrador retrieverek csak sokkal később, nagyjából az 1970-es évek derekán alakultak ki.

Vízi pályafutását követően ennek a kutyafajtának sikerült megtalálnia a helyét a szárazföldön is. A labrador retrieverek apportkészsége szinte ösztönös, így a vadászok óriási hasznukat vették, amikor az elejtett vadat kellett összeszedetniük.

A labrador retriever megjelenése

A labrador retriever koponyája széles és erőteljesen körvonalazott, fülei nem túl méretesek és a fej közelében lógnak, közepes méretű, barna szemeikből pedig értelem sugárzik. Háta széles, mellkasa mély, vállai hosszúak, lábai pedig meglehetősen izmosak.

A labrador retriever megjelenése - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Szőrzetük rövid, durva és tömött, lehet sárga, csokoládészínű, illetve fekete, valamint ezek számos árnyalata. A kanok ideális marmagassága 56-57 cm, a szukáké pedig 54-56 cm, a súlyuk pedig általában 30 és 40 kg között mozog.

A labrador retriever jelleme

A labrador retriever imád játszani, lelkesedését és vidámságát képes egészen öregkoráig megőrizni. Alkalmazkodó képessége és megfelelési vágya óriási, ráadásul mindez hihetetlen intelligenciával is párosul náluk, így valóban szerető és odaadó társra lelhetünk bennük.

A labrador retriever jelleme - Labrador retriever – a játékos és vidám kutyafajta

Simulékony, szorgalmas kutya, aki imád gazdájával közösen dolgozni és társaságban érzi magát a legjobban. Nincs benne egy szemernyi agresszivitás sem. Éppen ezért abszolút ideális választásnak minősül gyermekes családok esetében is. Nemcsak a gyerekekkel képes szeretetteljes kapcsolatot kialakítani, de más kutyákkal vagy egyéb házikedvencekkel is tökéletesen jól érzi magát.

Nagyon sokoldalú eb, nemcsak vadászatra, hanem kitűnő nyomkereső, nagy hasznára lehet a mozgás- valamint a látássérülteknek. Ugyanakkor kiváló terápiás kutya is, amely óriási szeretetével és odaadásával képes boldogabbá tenni akár a fizikai, akár a lelki betegségben szenvedők mindennapjait.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben