Megéri-e kutyát tartani? Igen, igen és igen!

Megéri-e kutyát tartani?

Ez a cikk elsősorban azoknak a leendő gazdiknak szól, akik kutya vásárlása, illetve kutya befogadása előtt állnak, azonban a végső bátorítás még hiányzik ahhoz, hogy az elhatározást tettek is kövessék. Nem titkolt célunk, hogy jelen írással mindenkit messzemenően támogassunk, aki ebtartásra adná a fejét.

Felelős döntés előtt állnak mindazok, akik arra az elhatározásra jutottak, hogy egy négylábú állatot fogadnak a lakásba. Nem csak egy tárgyat vásárolunk, melyet legfeljebb leviszünk a pincébe, amennyiben meguntuk. Mégis mindenkit, aki felelősséggel tud tartozni egy érző élőlény iránt, azt arra bátorítanánk, hogy ossza meg otthonát egy ebbel.

A kutyatartásnak ugyanis számtalan előnye van: mindamellett, hogy jótékony hatást gyakorol az egészségi állapotunkra, szociálisan érzékennyé neveli a gazdát, és empatikussá is formál minket. A napi kutyasétáltatással ugyanis nem csak az eb, de a gazdi is mozog, levegőn tartózkodik, esetleg más kutyatartókkal beszélget, így társas kapcsolatokat épít. Az ember legjobb barátja ezen felül oldja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást, és elűzi a magányt is.

Már csak a fentiekre való tekintettel is érdemes lehet a kutyatartás mellett dönteni, ám akiket még mindig nem győztünk meg, azoknak eláruljuk, hogy a blökikkel rendelkező emberek a párválasztásnál is előnyből indulnak. Nemes egyszerűséggel azért, mert a kutyasétáltatás emberek közé kényszerít, témát ad. Ahogy a közmondás is tartja: hasonló a hasonlónak örül, vagyis két gazdi valószínűleg eleve szimpatikus egymásnak a közös érdeklődés okán.

Kutyás programok

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a kutya korlátozza az embert. Vagy egyedül kell hagyni odahaza az állatot, vagy kizárólag szabadtéri programot választhatunk, abból is olyat, ahol nem néznek ki minket kedvencünkkel egyetemben. Ma már azonban szerencsére egyre több kutyabarát üzletet, kávézót, szórakozóhelyet találunk. Mindamellett, hogy szívesen látják a fizető vendégek mellett ebünket is, még arra is gondolnak, hogy friss vízről gondoskodjanak neki.

Nem szükséges hát választanunk kedvencünk és a kimozdulás között, se szeri, se száma a kutyusos programoknak akár a fővárosban, akár pedig vidéken. Sőt a jó idő – így a nyár közeledtével -, nyugodt szívvel tervezhetjük úgy a nyaralásunkat, hogy a pihenésre magunkkal visszük négylábú állatunkat is. Idehaza egyre több település kezdi látni a potenciált a kutyatartókban, egyre több vízparti város kezdi a gazdi mellett az ebet is a vízbe csalogatni.

A Balatonnál egyelőre Fonyódon és Földváron üzemelnek kutyabarát strandok, de ma már a Tisza-tó egy részén is, illetve Tihany Belső-tónál is lubickolhatunk a blökivel.

Vásárolt vagy menhelyi kutya?

Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen, ám a mérleg nyelvét rengeteg esetben a menhelyi ebekkel kapcsolatos tévhitek billentik a másik oldalra. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a menhelyeken örökbe fogadható állatokkal csak a probléma van. “Elvadultak, elszoktak az embertől, és már sosem lesznek képesek úgy szeretni, mint egy kölyök kora óta nevelt kutyus.”

Ez fatális tévedés, higgyük el, hogy ezek az állatok sok esetben hálásabbak egy jó szóért, egy szerető simogatásért, mint családban nevelkedett társaik. Ők csupán jobb sorsra érdemes áldozatok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

Mondják, hogy kétféle ember létezik a világon, aki már megtapasztalta a kutyatartás örömeit, és aki ezután fogja kipróbálni azt. Bárhogy is, mindenkit csak arra tudunk sarkallni, aki e fontos döntés előtt áll, hogy ne gondolkodjon tovább!

Kutyával az élet nem csak egyszerűen csodás, de ahogyan olvashattuk is, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vállunk általa. Személyében egy olyan társra lelhetünk, akitől önzetlen szeretetet kaphatunk, aki átérzi minden lélekrezdülésünket, átsegít a nehéz időszakokon.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben