Megéri-e kutyát tartani? Igen, igen és igen!

Megéri-e kutyát tartani?

Ez a cikk elsősorban azoknak a leendő gazdiknak szól, akik kutya vásárlása, illetve kutya befogadása előtt állnak, azonban a végső bátorítás még hiányzik ahhoz, hogy az elhatározást tettek is kövessék. Nem titkolt célunk, hogy jelen írással mindenkit messzemenően támogassunk, aki ebtartásra adná a fejét.

Felelős döntés előtt állnak mindazok, akik arra az elhatározásra jutottak, hogy egy négylábú állatot fogadnak a lakásba. Nem csak egy tárgyat vásárolunk, melyet legfeljebb leviszünk a pincébe, amennyiben meguntuk. Mégis mindenkit, aki felelősséggel tud tartozni egy érző élőlény iránt, azt arra bátorítanánk, hogy ossza meg otthonát egy ebbel.

A kutyatartásnak ugyanis számtalan előnye van: mindamellett, hogy jótékony hatást gyakorol az egészségi állapotunkra, szociálisan érzékennyé neveli a gazdát, és empatikussá is formál minket. A napi kutyasétáltatással ugyanis nem csak az eb, de a gazdi is mozog, levegőn tartózkodik, esetleg más kutyatartókkal beszélget, így társas kapcsolatokat épít. Az ember legjobb barátja ezen felül oldja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást, és elűzi a magányt is.

Már csak a fentiekre való tekintettel is érdemes lehet a kutyatartás mellett dönteni, ám akiket még mindig nem győztünk meg, azoknak eláruljuk, hogy a blökikkel rendelkező emberek a párválasztásnál is előnyből indulnak. Nemes egyszerűséggel azért, mert a kutyasétáltatás emberek közé kényszerít, témát ad. Ahogy a közmondás is tartja: hasonló a hasonlónak örül, vagyis két gazdi valószínűleg eleve szimpatikus egymásnak a közös érdeklődés okán.

Kutyás programok

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a kutya korlátozza az embert. Vagy egyedül kell hagyni odahaza az állatot, vagy kizárólag szabadtéri programot választhatunk, abból is olyat, ahol nem néznek ki minket kedvencünkkel egyetemben. Ma már azonban szerencsére egyre több kutyabarát üzletet, kávézót, szórakozóhelyet találunk. Mindamellett, hogy szívesen látják a fizető vendégek mellett ebünket is, még arra is gondolnak, hogy friss vízről gondoskodjanak neki.

Nem szükséges hát választanunk kedvencünk és a kimozdulás között, se szeri, se száma a kutyusos programoknak akár a fővárosban, akár pedig vidéken. Sőt a jó idő – így a nyár közeledtével -, nyugodt szívvel tervezhetjük úgy a nyaralásunkat, hogy a pihenésre magunkkal visszük négylábú állatunkat is. Idehaza egyre több település kezdi látni a potenciált a kutyatartókban, egyre több vízparti város kezdi a gazdi mellett az ebet is a vízbe csalogatni.

A Balatonnál egyelőre Fonyódon és Földváron üzemelnek kutyabarát strandok, de ma már a Tisza-tó egy részén is, illetve Tihany Belső-tónál is lubickolhatunk a blökivel.

Vásárolt vagy menhelyi kutya?

Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen, ám a mérleg nyelvét rengeteg esetben a menhelyi ebekkel kapcsolatos tévhitek billentik a másik oldalra. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a menhelyeken örökbe fogadható állatokkal csak a probléma van. “Elvadultak, elszoktak az embertől, és már sosem lesznek képesek úgy szeretni, mint egy kölyök kora óta nevelt kutyus.”

Ez fatális tévedés, higgyük el, hogy ezek az állatok sok esetben hálásabbak egy jó szóért, egy szerető simogatásért, mint családban nevelkedett társaik. Ők csupán jobb sorsra érdemes áldozatok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

Mondják, hogy kétféle ember létezik a világon, aki már megtapasztalta a kutyatartás örömeit, és aki ezután fogja kipróbálni azt. Bárhogy is, mindenkit csak arra tudunk sarkallni, aki e fontos döntés előtt áll, hogy ne gondolkodjon tovább!

Kutyával az élet nem csak egyszerűen csodás, de ahogyan olvashattuk is, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vállunk általa. Személyében egy olyan társra lelhetünk, akitől önzetlen szeretetet kaphatunk, aki átérzi minden lélekrezdülésünket, átsegít a nehéz időszakokon.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben