Megéri-e kutyát tartani? Igen, igen és igen!

Megéri-e kutyát tartani?

Ez a cikk elsősorban azoknak a leendő gazdiknak szól, akik kutya vásárlása, illetve kutya befogadása előtt állnak, azonban a végső bátorítás még hiányzik ahhoz, hogy az elhatározást tettek is kövessék. Nem titkolt célunk, hogy jelen írással mindenkit messzemenően támogassunk, aki ebtartásra adná a fejét.

Felelős döntés előtt állnak mindazok, akik arra az elhatározásra jutottak, hogy egy négylábú állatot fogadnak a lakásba. Nem csak egy tárgyat vásárolunk, melyet legfeljebb leviszünk a pincébe, amennyiben meguntuk. Mégis mindenkit, aki felelősséggel tud tartozni egy érző élőlény iránt, azt arra bátorítanánk, hogy ossza meg otthonát egy ebbel.

A kutyatartásnak ugyanis számtalan előnye van: mindamellett, hogy jótékony hatást gyakorol az egészségi állapotunkra, szociálisan érzékennyé neveli a gazdát, és empatikussá is formál minket. A napi kutyasétáltatással ugyanis nem csak az eb, de a gazdi is mozog, levegőn tartózkodik, esetleg más kutyatartókkal beszélget, így társas kapcsolatokat épít. Az ember legjobb barátja ezen felül oldja a stresszt, csökkenti a magas vérnyomást, és elűzi a magányt is.

Már csak a fentiekre való tekintettel is érdemes lehet a kutyatartás mellett dönteni, ám akiket még mindig nem győztünk meg, azoknak eláruljuk, hogy a blökikkel rendelkező emberek a párválasztásnál is előnyből indulnak. Nemes egyszerűséggel azért, mert a kutyasétáltatás emberek közé kényszerít, témát ad. Ahogy a közmondás is tartja: hasonló a hasonlónak örül, vagyis két gazdi valószínűleg eleve szimpatikus egymásnak a közös érdeklődés okán.

Kutyás programok

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a kutya korlátozza az embert. Vagy egyedül kell hagyni odahaza az állatot, vagy kizárólag szabadtéri programot választhatunk, abból is olyat, ahol nem néznek ki minket kedvencünkkel egyetemben. Ma már azonban szerencsére egyre több kutyabarát üzletet, kávézót, szórakozóhelyet találunk. Mindamellett, hogy szívesen látják a fizető vendégek mellett ebünket is, még arra is gondolnak, hogy friss vízről gondoskodjanak neki.

Nem szükséges hát választanunk kedvencünk és a kimozdulás között, se szeri, se száma a kutyusos programoknak akár a fővárosban, akár pedig vidéken. Sőt a jó idő – így a nyár közeledtével -, nyugodt szívvel tervezhetjük úgy a nyaralásunkat, hogy a pihenésre magunkkal visszük négylábú állatunkat is. Idehaza egyre több település kezdi látni a potenciált a kutyatartókban, egyre több vízparti város kezdi a gazdi mellett az ebet is a vízbe csalogatni.

A Balatonnál egyelőre Fonyódon és Földváron üzemelnek kutyabarát strandok, de ma már a Tisza-tó egy részén is, illetve Tihany Belső-tónál is lubickolhatunk a blökivel.

Vásárolt vagy menhelyi kutya?

Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen, ám a mérleg nyelvét rengeteg esetben a menhelyi ebekkel kapcsolatos tévhitek billentik a másik oldalra. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a menhelyeken örökbe fogadható állatokkal csak a probléma van. “Elvadultak, elszoktak az embertől, és már sosem lesznek képesek úgy szeretni, mint egy kölyök kora óta nevelt kutyus.”

Ez fatális tévedés, higgyük el, hogy ezek az állatok sok esetben hálásabbak egy jó szóért, egy szerető simogatásért, mint családban nevelkedett társaik. Ők csupán jobb sorsra érdemes áldozatok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

Mondják, hogy kétféle ember létezik a világon, aki már megtapasztalta a kutyatartás örömeit, és aki ezután fogja kipróbálni azt. Bárhogy is, mindenkit csak arra tudunk sarkallni, aki e fontos döntés előtt áll, hogy ne gondolkodjon tovább!

Kutyával az élet nem csak egyszerűen csodás, de ahogyan olvashattuk is, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá vállunk általa. Személyében egy olyan társra lelhetünk, akitől önzetlen szeretetet kaphatunk, aki átérzi minden lélekrezdülésünket, átsegít a nehéz időszakokon.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben