Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra.

Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb mint 300 millió szaglóreceptorral van felvértezve. Ehhez egy fantasztikus egyéni számítógép, vagyis a kutyák kifinomult agya, van csatlakoztatva, amelyen keresztül a megannyi felszagolt információt elemezhetik.

Ezek után tehát nem lehet kérdés, hogy a kutyák miért töltenek oly sok időt a szimatolással séta közben. Vagy mégis?

Az ember számára igencsak nehezen érthető meg a kutyák szimatolási „kényszere”, hiszen mi evolúciónk során a szaglás kifinomultsága helyett leginkább a látásérzékünket fejlesztettük, erre helyeztünk nagyobb hangsúlyt.

Mivel őseinknek köszönhetően a vizuális kéreg bővült, a szaglási információk feldolgozására szánt területek, ezzel egyidőben, zsugorodni kezdtek.

No, de a terep most a kutyáké, ezért érdemes tudni róluk, hogy ők – velünk ellentétben, a látás helyett a szaglóreceptoraikra összpontosítottak. Noha az éjszakai látásuk kétségtelenül jobb, mint az embereké, de kiváló szaglással is büszkélkedhetnek.

Csak az érzékeltetés és összehasonlítás kedvéért: a kutyák olyan epitheliummal (vagyis a szagmolekulákat csapdába ejtő egyrétegű laphámmal) rendelkeznek, amely harmincszor nagyobb, mint az emberé, ami mellé több százmillió neuron is kapcsolódik. Ezek felelősek a szagmolekulákkal való összekapcsolódásért, valamint az agyba történő jelküldésért egyaránt.

Most képzeld el, hogy a kutyád ilyen kifinomult szagérzékelőkkel ellátva hogyan viszonyul a világhoz és milyen módon érzékelheti azt?

Izgalmas… Amikor legközelebb sétálni viszed a család kedvencét, gondolj arra, hogy egy séta számára nem éppen azt jelenti, mint neked. Vagyis nem rózsakert nézegetés és elmélkedés, hanem minden alkalommal egy kalandos és varázslatos expedíció, amikor szembe találhatja magát az új és lenyűgöző illatok birodalmával.

Ha rászólsz, hogy mondjuk egy eddig járatlan területre lépve ne szimatoljon körbe, olyan érzés lehet számára, mintha neked valaki azt mondaná, hogy bekötött szemmel térj be egy eddig ismeretlen helyre.

Miért szimatolnak körbe kis és nagydolog végzése előtt - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

 

Miért szimatolnak körbe kis- és nagydolog végzése előtt?

Az ember számára érthetetlennek, sőt fölösleges időpocsékolásnak tűnik, ha a kutya, mielőtt megajándékozná az anyaföldet egy bűzcsomaggal oly sok időt tölt az ezen „szertartás” elvégzéséhez szükséges tökéletes placc meglelésére. Miközben a didergő, vagy fáradt gazdinak már nagyon hazamehetnékje van és… hát nem, nem imádkozással tölti a kutyarituálé ezen szakaszát.

Egy kérdés: mond csak, van a mellékhelyiséged közvetlen közelében néhány magazin, hogy a saját intim rituáléd végzése közben információkat gyűjthess a világ érdekes eseményeiről? Igen? Rendben van, akkor most már te is jobban megérted a kutyád helyzetét, aki számára a föld körbeszaglászása egyenértékű a te toalettes lapolvasásoddal.

A kutyák esetében (is) túlmutat magán e dolog (lett-légyen kicsi vagy nagy), hiszen valahányszor sor kerül erre, előbb „elolvassa”, kiszimatolja, a más kutyák által „írt” és otthagyott tájékoztatásokat, majd otthagyja a saját információit, hogy azt többi négylábú társa majd, idő adtán, „dekódolhassa”. Üdv a kutyád közösségi médiahálózatában.

Körbeszaglász, majd hempereg a hulladékban? Mit tesz ez a kutya és miért teszi?

Gyakori jelenség a kutyakultúrában, hogy a négylábú kedvenc, miután kedvére és alaposan körbeszimatolt egy számunkra nem túlságosan étvágygerjesztő terepen, úgy dönt, hogy hempereg is egyet a szmötyiben.

Erre az esetre is van magyarázat: a kutyák ilyen hempergőzések esetében valamilyen számukra érdekes, különleges szagra lesznek figyelmesek, amelyben megmártóznak, hogy magukon hordozzák még sokáig. Valahogy úgy, mikor mi egy parfümöt magunkra fújunk, hogy érezzük a finom illatot magunkon.

 

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben