Miért legel a kutyám?

Miért legel a kutyám?

A múltkoriban a lépcsőházban a liftre várva egy gazdi tette fel a címben szereplő kérdést. Miért legel, azaz miért eszik időnként füvet a kutyája? A hölgy elmondása szerint – ugyan nem túl gyakran –, de néha egy-két napon keresztül a szokásos séták alkalmával az eb elfogyaszt pár harapásnyi füvet a parkban.

Mit tegyünk, ha legelni kezd szőrös barátunk, kell-e aggódnunk az elfogyasztott mennyiség miatt, és állhat-e betegség a fűevés hétterében?

Mielőtt még mélyebben beleásnánk magunkat a témába, rögtön az elején mindenkit megnyugtatunk. Még egyetlen kutya sem pusztult bele az időszakos fűevésbe. A jelenséget ráadásul nem csak ebeknél figyelték meg, macskatulajdonosok is beszámoltak kedvencük hasonló viselkedéséről. Nem kell hát aggódnunk, ha kutyánk időnként kóstolgatja a gyepet. Ráadásul a túlzott aggodalmaskodás megfelelő táptalaja a mendemondáknak és a városi legendáknak.

Sok a tévhit az ebek fűevésével kapcsolatban

Depresszió, magány, unalom, a törődés hiánya, evolúciós zsákutca – csak néhány jellemző magyarázat, amibe belefuthatunk az interneten, ha próbáljuk megfejteni négylábú barátunk viselkedését. Olvashatunk arról is, hogy a kutya ekképpen tombolja ki magát, hasonlóan, mint amikor az emberek dührohamuk közben törnek-zúznak maguk körül.

Egy másik, gyakran emlegetett közkeletű elmélet szerint ebünk akkor fogyaszt füvet, ha bélférges. Ezzel – tartja a közbeszéd –, mintegy saját magát kezeli a férgesség ellen.

A célzott növényevés az állatoknál nem új keletű viselkedés. Rchard Wrangham főemlőskutató már 1972-ben megfigyelte, és lejegyezte, hogy a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzai időnként az Aspilia fa leveleit fogyasztják. Wrangham feltételezése szerint – mely később bizonyítást is nyert – a csimpánzok orvosi céllal eszik a növény leveleit.

Az 1990-es években – alapos vizsgálódások után – kiderült, hogy a csimpánzok az Aspilia leveleit féreghajtóként használják. A leveleken ugyanis mikroszkopikus horgocskák helyezkednek el, melyekbe a férgek beleakadnak, és a növényi részekkel együtt távoznak az állatok szervezetéből.

Noha a fű nem tartalmazza ezeket a fent említett mikrohorgokat, így a kutya bizonyosan nem bélférgek ellen fogyasztja a növényt. Azonban elmélet terjesztői nem állnak túl messze az igazságtól. Annyiban legalábbis biztosan nem, hogy a fűfogyasztás az állat gyomrával van összefüggésben.

Mit mond az állatorvos?

Hogy véget vessünk a találgatásoknak, és pontot tegyünk a jelenség végére, érdemes kikérni egy szakember véleményét az ügyben. Ugyanis ha létezik ember, aki napi szinten találkozhat füvet evő ebekkel, és ismerheti annak hátterét, akkor az az állatorvos.

A szakember szerint érdemes megkülönböztetni a fűfogyasztás jelenségét a macskáknál és a kutyáknál. Míg a macskák elsősorban a tisztálkodás során gyomrukba kerülő szőr felöklendezésének elősegítésére legelnek, addig a kutyáknál gyomornyugtató funkciót lát el a folyamat. Valószínűsíthető, hogy ebünk a közelmúltban túl sok vagy túl nehéz ételt fogyasztott, és ekképpen próbálja nyugtatni a gyomrát.

Nem kell hát tartanunk attól, ha szőrös barátunk időnként bele-beleharap a pázsitba, semmi komolyabb orvosi problémára – főként nem pszichológiaira – nem utal a cselekedete. Érdemes azonban ilyenkor szemmel tartanunk az állatunkat. Ugyanis ha a fűevés több napos, heveny hasmenéssel is jár, akkor az már elég indok lehet arra, hogy felkeressük az állatorvosunkat, és kikérjük a véleményét.

Ha segíteni szeretnénk kedvencünknek, amikor tapasztaljuk a fűevés jelenségét az állatnál, akkor igyekezzünk néhány napon keresztül rostban gazdag élelmiszerekkel is kiegészíteni a táplálkozását. Ez jótékony hatást fog gyakorolni a kutya emésztésére, és minden valószínűség szerint a legelés is rövid időn belül meg fog szűnni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben