Miért legel a kutyám?

Miért legel a kutyám?

A múltkoriban a lépcsőházban a liftre várva egy gazdi tette fel a címben szereplő kérdést. Miért legel, azaz miért eszik időnként füvet a kutyája? A hölgy elmondása szerint – ugyan nem túl gyakran –, de néha egy-két napon keresztül a szokásos séták alkalmával az eb elfogyaszt pár harapásnyi füvet a parkban.

Mit tegyünk, ha legelni kezd szőrös barátunk, kell-e aggódnunk az elfogyasztott mennyiség miatt, és állhat-e betegség a fűevés hétterében?

Mielőtt még mélyebben beleásnánk magunkat a témába, rögtön az elején mindenkit megnyugtatunk. Még egyetlen kutya sem pusztult bele az időszakos fűevésbe. A jelenséget ráadásul nem csak ebeknél figyelték meg, macskatulajdonosok is beszámoltak kedvencük hasonló viselkedéséről. Nem kell hát aggódnunk, ha kutyánk időnként kóstolgatja a gyepet. Ráadásul a túlzott aggodalmaskodás megfelelő táptalaja a mendemondáknak és a városi legendáknak.

Sok a tévhit az ebek fűevésével kapcsolatban

Depresszió, magány, unalom, a törődés hiánya, evolúciós zsákutca – csak néhány jellemző magyarázat, amibe belefuthatunk az interneten, ha próbáljuk megfejteni négylábú barátunk viselkedését. Olvashatunk arról is, hogy a kutya ekképpen tombolja ki magát, hasonlóan, mint amikor az emberek dührohamuk közben törnek-zúznak maguk körül.

Egy másik, gyakran emlegetett közkeletű elmélet szerint ebünk akkor fogyaszt füvet, ha bélférges. Ezzel – tartja a közbeszéd –, mintegy saját magát kezeli a férgesség ellen.

A célzott növényevés az állatoknál nem új keletű viselkedés. Rchard Wrangham főemlőskutató már 1972-ben megfigyelte, és lejegyezte, hogy a tanzániai Gombe Nemzeti Park csimpánzai időnként az Aspilia fa leveleit fogyasztják. Wrangham feltételezése szerint – mely később bizonyítást is nyert – a csimpánzok orvosi céllal eszik a növény leveleit.

Az 1990-es években – alapos vizsgálódások után – kiderült, hogy a csimpánzok az Aspilia leveleit féreghajtóként használják. A leveleken ugyanis mikroszkopikus horgocskák helyezkednek el, melyekbe a férgek beleakadnak, és a növényi részekkel együtt távoznak az állatok szervezetéből.

Noha a fű nem tartalmazza ezeket a fent említett mikrohorgokat, így a kutya bizonyosan nem bélférgek ellen fogyasztja a növényt. Azonban elmélet terjesztői nem állnak túl messze az igazságtól. Annyiban legalábbis biztosan nem, hogy a fűfogyasztás az állat gyomrával van összefüggésben.

Mit mond az állatorvos?

Hogy véget vessünk a találgatásoknak, és pontot tegyünk a jelenség végére, érdemes kikérni egy szakember véleményét az ügyben. Ugyanis ha létezik ember, aki napi szinten találkozhat füvet evő ebekkel, és ismerheti annak hátterét, akkor az az állatorvos.

A szakember szerint érdemes megkülönböztetni a fűfogyasztás jelenségét a macskáknál és a kutyáknál. Míg a macskák elsősorban a tisztálkodás során gyomrukba kerülő szőr felöklendezésének elősegítésére legelnek, addig a kutyáknál gyomornyugtató funkciót lát el a folyamat. Valószínűsíthető, hogy ebünk a közelmúltban túl sok vagy túl nehéz ételt fogyasztott, és ekképpen próbálja nyugtatni a gyomrát.

Nem kell hát tartanunk attól, ha szőrös barátunk időnként bele-beleharap a pázsitba, semmi komolyabb orvosi problémára – főként nem pszichológiaira – nem utal a cselekedete. Érdemes azonban ilyenkor szemmel tartanunk az állatunkat. Ugyanis ha a fűevés több napos, heveny hasmenéssel is jár, akkor az már elég indok lehet arra, hogy felkeressük az állatorvosunkat, és kikérjük a véleményét.

Ha segíteni szeretnénk kedvencünknek, amikor tapasztaljuk a fűevés jelenségét az állatnál, akkor igyekezzünk néhány napon keresztül rostban gazdag élelmiszerekkel is kiegészíteni a táplálkozását. Ez jótékony hatást fog gyakorolni a kutya emésztésére, és minden valószínűség szerint a legelés is rövid időn belül meg fog szűnni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben