Milyen költségekkel jár a kutyatartás?

Milyen költségekkel jár a kutyatartás?

Egy eb tartási költségei az egekig rúghatnak, de egy-két okos trükkel lejjebb faraghatjuk a kiadásokat. Mennyire szükséges a zsebünkbe nyúlni havi szinten, és mik azok az elemek, amikkel mindenképpen számolnunk kell?

Egy kutya – főleg ha kölyök – tartása nem olcsó mulatság. Tény azonban, hogy az az öröm, amit ebünktől kaphatunk megfizethetetlen, pénzben ki nem fejezhető. Mégis, ha kissé odafigyelünk a kiadásokra, akkor jelentős összegeket spórolhatunk akár havi szinten is.

Mik azok az alapvető költségek, melyekkel mindenképp számoljunk?

Ha kölyökkutya kerül a családba, akkor jó az elején számolni vele, hogy ez némi kötelező kiadással jár. Újdonsült blökinket chippel kell ellátni, és be kell adatni neki a kötelező oltásokat is. A chip ára átlagosan 4000 Forint, az oltások a kutyus féléves koráig hozzávetőleg 20.000 Forintot taksálnak.

Négylábú pajtásunk féléves kora után évi két kötelező oltást igényel. Ezek az úgynevezett kombinált és a veszettség elleni oltások. A kombinált oltás átlagosan 7000 Forintba, míg a veszettség elleni vakcina 6000 Forintba kerül.

Ezek az oltások bekerülnek az állat oltási igazolványába, harapás vagy marás esetén bizonyítanunk kell, hogy ebünk rendelkezik a kötelező oltásokkal.

Rajtunk áll, hogy mennyire engedjük el a kiadásokat

A fent leírtakon túl egyéb kötelezően fizetendő költséggel nem kell kalkulálnunk. Innentől kezdve rajtunk áll, hogy mennyire engedjük el a költségeket, jóllehet akad néhány ajánlott, vagy erősen megfontolandó kiadás, így pl. bolhanyakörv, porcerősítő, különböző vitaminok, javasolt oltások.

Javallott évente egyszer állatorvoshoz is vinni ebünket egy rutinvizsgálat erejéig. Ezt célszerű az egyik kötelező oltás beadásának időpontjában elvégeztetni.

Minőségi kutyatápra, fekhelyre, játékokra, utazódobozra gyakorlatilag a világ pénzét el lehet költeni. Erre meghatározott havi árat gyakorlatilag lehetetlen mondani. Hosszú szőrű ebek esetében a kutyakozmetikus hozzávetőleg 5 és 10.000 Forint közötti összeget fog elkérni alkalmanként. Kisebb bundával rendelkező blökik esetében a fürdetést otthon is elvégezhetjük.

A kellékek beszerzésekor érdemes online, az interneten tájékozódnunk. Amellett ugyanis, hogy egyes kereskedések között jelentős árkülönbség lehetnek, bizonyos összeg felett a kiszállítás költségein is spórolhatunk.

Egyes eszközök használtan is beszerezhetők. Amennyiben nem vagyunk túl igényesek arra, hogy kutyánk mindenből a vadonatújat kapja, érdemes körbe néznünk apróhirdetői oldalakon. Pórázból, szájkosárból, etetőtálból, de még kutyakeféből is tökéletesen megfelel a használt, de még jó állapotban lévő.

Jelentős összeg maradhat a zsebünkben abban az esetben is, ha nem ragaszkodunk a bolti játékokhoz. Higgyük el, hogy kedvencünk egy szimpla megcsomózott ronggyal is tökéletesen ellesz a többezer forintos sípoló gumicsirke helyett.

Nem mellékesen egy kis kreativitással mi magunk is készíthetünk fejlesztő játékokat blökinknek. Íme, egy példa a sok közül, de a magunk készítette játékoknak csak a képzeletünk szabhat határt. Mossunk ki alaposan egy kiürült üdítős- vagy tejesdobozt, majd tegyünk bele néhány szem szárazeledelt. Gyakorlatilag ennyi az egész! Kedvencünknek tökéletes elfoglaltság lesz kiügyeskednie a falatokat a dobozból, miközben kombinációs és problémamegoldó készsége is fejlődik.

Elfogadható és megérthető, hogy egy felelős gazdi a legjobbat szeretné nyújtani kedvencének. Azonban nem árt észben tartani, hogy – akárcsak a gyermekszületés, az esküvő vagy a szalagavató – a kutya szó kiejtése vörös posztó lehet a kereskedők szemében. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk boldogsága és kiegyensúlyozottsága nem feltétlenül az etetőtálkája árán, sokkal inkább az együtt töltött idő minőségén fog múlni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük