Milyen költségekkel jár a kutyatartás?

Milyen költségekkel jár a kutyatartás?

Egy eb tartási költségei az egekig rúghatnak, de egy-két okos trükkel lejjebb faraghatjuk a kiadásokat. Mennyire szükséges a zsebünkbe nyúlni havi szinten, és mik azok az elemek, amikkel mindenképpen számolnunk kell?

Egy kutya – főleg ha kölyök – tartása nem olcsó mulatság. Tény azonban, hogy az az öröm, amit ebünktől kaphatunk megfizethetetlen, pénzben ki nem fejezhető. Mégis, ha kissé odafigyelünk a kiadásokra, akkor jelentős összegeket spórolhatunk akár havi szinten is.

Mik azok az alapvető költségek, melyekkel mindenképp számoljunk?

Ha kölyökkutya kerül a családba, akkor jó az elején számolni vele, hogy ez némi kötelező kiadással jár. Újdonsült blökinket chippel kell ellátni, és be kell adatni neki a kötelező oltásokat is. A chip ára átlagosan 4000 Forint, az oltások a kutyus féléves koráig hozzávetőleg 20.000 Forintot taksálnak.

Négylábú pajtásunk féléves kora után évi két kötelező oltást igényel. Ezek az úgynevezett kombinált és a veszettség elleni oltások. A kombinált oltás átlagosan 7000 Forintba, míg a veszettség elleni vakcina 6000 Forintba kerül.

Ezek az oltások bekerülnek az állat oltási igazolványába, harapás vagy marás esetén bizonyítanunk kell, hogy ebünk rendelkezik a kötelező oltásokkal.

Rajtunk áll, hogy mennyire engedjük el a kiadásokat

A fent leírtakon túl egyéb kötelezően fizetendő költséggel nem kell kalkulálnunk. Innentől kezdve rajtunk áll, hogy mennyire engedjük el a költségeket, jóllehet akad néhány ajánlott, vagy erősen megfontolandó kiadás, így pl. bolhanyakörv, porcerősítő, különböző vitaminok, javasolt oltások.

Javallott évente egyszer állatorvoshoz is vinni ebünket egy rutinvizsgálat erejéig. Ezt célszerű az egyik kötelező oltás beadásának időpontjában elvégeztetni.

Minőségi kutyatápra, fekhelyre, játékokra, utazódobozra gyakorlatilag a világ pénzét el lehet költeni. Erre meghatározott havi árat gyakorlatilag lehetetlen mondani. Hosszú szőrű ebek esetében a kutyakozmetikus hozzávetőleg 5 és 10.000 Forint közötti összeget fog elkérni alkalmanként. Kisebb bundával rendelkező blökik esetében a fürdetést otthon is elvégezhetjük.

A kellékek beszerzésekor érdemes online, az interneten tájékozódnunk. Amellett ugyanis, hogy egyes kereskedések között jelentős árkülönbség lehetnek, bizonyos összeg felett a kiszállítás költségein is spórolhatunk.

Egyes eszközök használtan is beszerezhetők. Amennyiben nem vagyunk túl igényesek arra, hogy kutyánk mindenből a vadonatújat kapja, érdemes körbe néznünk apróhirdetői oldalakon. Pórázból, szájkosárból, etetőtálból, de még kutyakeféből is tökéletesen megfelel a használt, de még jó állapotban lévő.

Jelentős összeg maradhat a zsebünkben abban az esetben is, ha nem ragaszkodunk a bolti játékokhoz. Higgyük el, hogy kedvencünk egy szimpla megcsomózott ronggyal is tökéletesen ellesz a többezer forintos sípoló gumicsirke helyett.

Nem mellékesen egy kis kreativitással mi magunk is készíthetünk fejlesztő játékokat blökinknek. Íme, egy példa a sok közül, de a magunk készítette játékoknak csak a képzeletünk szabhat határt. Mossunk ki alaposan egy kiürült üdítős- vagy tejesdobozt, majd tegyünk bele néhány szem szárazeledelt. Gyakorlatilag ennyi az egész! Kedvencünknek tökéletes elfoglaltság lesz kiügyeskednie a falatokat a dobozból, miközben kombinációs és problémamegoldó készsége is fejlődik.

Elfogadható és megérthető, hogy egy felelős gazdi a legjobbat szeretné nyújtani kedvencének. Azonban nem árt észben tartani, hogy – akárcsak a gyermekszületés, az esküvő vagy a szalagavató – a kutya szó kiejtése vörös posztó lehet a kereskedők szemében. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk boldogsága és kiegyensúlyozottsága nem feltétlenül az etetőtálkája árán, sokkal inkább az együtt töltött idő minőségén fog múlni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben