Milyen kutyát válasszak?

Milyen kutyát válasszak?

Hosszú-hosszú évekre szóló döntés előtt állnak mindazok, akik kutyatartásra adják a fejüket. Mindezt a legkevésbé sem azért tesszük szóvá, hogy bárkit elrettentsünk, sokkal inkább a döntés súlyára szeretnénk felhívni a figyelmet. Mi alapján osszuk meg otthonunkat egy ebbel? Vannak bármiféle szabályai a kutyaválasztásnak?

Az első szó a felelősség. Jó, ha már a befogadást kezdeti lépéseinél tisztában vagyunk azzal, hogy kutyát nem a tapétánk színéhez választunk, és nem rakhatjuk félre, ha meguntuk. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a családba fogadott állat élete végéig a társunk lesz, számítani fog ránk, és kiszolgáltatott lesz felénk.

Ha ez ebet gyermekünk szeretné, akkor készüljünk fel rá, hogy amennyiben csemeténk megunja a háziállatot, akkor onnantól kezdve nekünk kell majd nevelni, etetni, sétáltatni a továbbiakban. Talán ezek azok az alapgondolatok, melyekkel mindenképp érdemes tisztában lennie egy kezdő gazdinak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem támogatnánk a kutyások táborának gyarapodását, sőt! Mindössze annyit szeretnénk vastagon aláhúzni, hogy az ebtartás felelősséggel és odaadással jár. Ha pedig ezt elfogadjuk és átérezzük, akkor már tettünk is egy nagy lépést annak irányában, hogy jó gazdái legyünk egy leendő négylábúnak.

Rendben, de mi alapján válasszak magamnak kutyust?

Amennyiben a döntés megszületett, otthonunkat kutyabaráttá tettük, és felkészültünk az új jövevény fogadására, gondoljunk még át néhány dolgot! A fajtaválasztás során ne érezzük magunkat a zöldségpiacon, ahol a legszebb, legformásabb növény magunkhoz ragadása a cél. Tartsuk szem előtt mind a mi, mind pedig a választandó kutya termetét, fajtájának tulajdonságait. Nem utolsó sorban pedig a saját lehetőségeinket.

Ne válasszunk egy társasházi gardróblakásba nagy mozgásigényű ebet, pláne, ha napi kétszer negyedórára tudjuk kivinni, megsétáltatni őt. Érdemes azt is észben tartanunk, hogy egy nagytestű kutya húzni fog. Noha az ebek képesek az együttélés során hozzácsiszolódni a gazdához, de elég egy új illat, egy másik eb és az állat megránthatja a pórázt. Mindezek tükrében idősebb, mozgásukban korlátozott embereknek nem javasolt nagytestű kutyát az otthonukba fogadniuk, ha nincs tapasztalatuk vele.

A tenyésztés során egyes tulajdonságokat erősítettek az ebekben, így a vadászkutyáknak, juhászkutyáknak, kotorékebeknek stb. speciális igényeik lehetnek. Ezek fontosságára mindenképp felhívnánk a figyelmet, mert egy nem megfelelő környezetbe fogadott állat nem fogja jól érezni magát, és így a gazda is szenvedni fog. Sajnos ezek az elkövethető hibák egy életre elvehetik a kedvünket a kutyatartástól, pedig némi utánajárással, tájékozódással könnyedén megelőzhetők lennének.

Fontos a habitus is

Az eb kiválasztásánál nem csak a fajtára, de a konkrét állatra jellemző tulajdonságok is mérvadók lehetnek. Ezért, ha lehetőségünk nyílik rá, töltsünk el egy-két napot, de inkább egy-két hetet a befogadandó blökivel! Ez idő alatt megismerhetjük leendő négylábúnkat, fényt deríthetünk habitusára, személyiségére.

Mindezen túl a kutyának is lehetősége adódik rá, hogy eddigi környezetében megszaglássza, megismerje az új gazdit. Így nem lesz neki akkora sokk jövőbeli lakhelye. Fontos és jó jel, ha már az első néhány találkozás alkalmával megtalálja az ember és az eb a közös nyelvet, melyen az elkövetkező évek során kommunikálni fognak.

A kutyaválasztás során tehát azon túl, hogy komoly, évekre előre szóló döntést hozunk, fontos figyelembe vennünk leendő ebünk fajtatulajdonságait, illetve egyedi személyiségét. Ez pedig a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolat alapja.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?