Milyen kutyát válasszak?

Milyen kutyát válasszak?

Hosszú-hosszú évekre szóló döntés előtt állnak mindazok, akik kutyatartásra adják a fejüket. Mindezt a legkevésbé sem azért tesszük szóvá, hogy bárkit elrettentsünk, sokkal inkább a döntés súlyára szeretnénk felhívni a figyelmet. Mi alapján osszuk meg otthonunkat egy ebbel? Vannak bármiféle szabályai a kutyaválasztásnak?

Az első szó a felelősség. Jó, ha már a befogadást kezdeti lépéseinél tisztában vagyunk azzal, hogy kutyát nem a tapétánk színéhez választunk, és nem rakhatjuk félre, ha meguntuk. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a családba fogadott állat élete végéig a társunk lesz, számítani fog ránk, és kiszolgáltatott lesz felénk.

Ha ez ebet gyermekünk szeretné, akkor készüljünk fel rá, hogy amennyiben csemeténk megunja a háziállatot, akkor onnantól kezdve nekünk kell majd nevelni, etetni, sétáltatni a továbbiakban. Talán ezek azok az alapgondolatok, melyekkel mindenképp érdemes tisztában lennie egy kezdő gazdinak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem támogatnánk a kutyások táborának gyarapodását, sőt! Mindössze annyit szeretnénk vastagon aláhúzni, hogy az ebtartás felelősséggel és odaadással jár. Ha pedig ezt elfogadjuk és átérezzük, akkor már tettünk is egy nagy lépést annak irányában, hogy jó gazdái legyünk egy leendő négylábúnak.

Rendben, de mi alapján válasszak magamnak kutyust?

Amennyiben a döntés megszületett, otthonunkat kutyabaráttá tettük, és felkészültünk az új jövevény fogadására, gondoljunk még át néhány dolgot! A fajtaválasztás során ne érezzük magunkat a zöldségpiacon, ahol a legszebb, legformásabb növény magunkhoz ragadása a cél. Tartsuk szem előtt mind a mi, mind pedig a választandó kutya termetét, fajtájának tulajdonságait. Nem utolsó sorban pedig a saját lehetőségeinket.

Ne válasszunk egy társasházi gardróblakásba nagy mozgásigényű ebet, pláne, ha napi kétszer negyedórára tudjuk kivinni, megsétáltatni őt. Érdemes azt is észben tartanunk, hogy egy nagytestű kutya húzni fog. Noha az ebek képesek az együttélés során hozzácsiszolódni a gazdához, de elég egy új illat, egy másik eb és az állat megránthatja a pórázt. Mindezek tükrében idősebb, mozgásukban korlátozott embereknek nem javasolt nagytestű kutyát az otthonukba fogadniuk, ha nincs tapasztalatuk vele.

A tenyésztés során egyes tulajdonságokat erősítettek az ebekben, így a vadászkutyáknak, juhászkutyáknak, kotorékebeknek stb. speciális igényeik lehetnek. Ezek fontosságára mindenképp felhívnánk a figyelmet, mert egy nem megfelelő környezetbe fogadott állat nem fogja jól érezni magát, és így a gazda is szenvedni fog. Sajnos ezek az elkövethető hibák egy életre elvehetik a kedvünket a kutyatartástól, pedig némi utánajárással, tájékozódással könnyedén megelőzhetők lennének.

Fontos a habitus is

Az eb kiválasztásánál nem csak a fajtára, de a konkrét állatra jellemző tulajdonságok is mérvadók lehetnek. Ezért, ha lehetőségünk nyílik rá, töltsünk el egy-két napot, de inkább egy-két hetet a befogadandó blökivel! Ez idő alatt megismerhetjük leendő négylábúnkat, fényt deríthetünk habitusára, személyiségére.

Mindezen túl a kutyának is lehetősége adódik rá, hogy eddigi környezetében megszaglássza, megismerje az új gazdit. Így nem lesz neki akkora sokk jövőbeli lakhelye. Fontos és jó jel, ha már az első néhány találkozás alkalmával megtalálja az ember és az eb a közös nyelvet, melyen az elkövetkező évek során kommunikálni fognak.

A kutyaválasztás során tehát azon túl, hogy komoly, évekre előre szóló döntést hozunk, fontos figyelembe vennünk leendő ebünk fajtatulajdonságait, illetve egyedi személyiségét. Ez pedig a boldog és kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolat alapja.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben