Milyen tavaszi veszélyek fenyegetik kutyáinkat?

Milyen tavaszi veszelyek fenyegetik kutyainkat 2 - Milyen tavaszi veszélyek fenyegetik kutyáinkat?

A tavasz beköszönte nem csak az emberek számára jelent változást, hanem az állatoknak is. És sajnos nem csupán jót. A hirtelen hőmérsékletingadozások, frontátvonulások megbolygatják a természet rendjét, ami sok féle szempontból kihat állatainkra, ezért fokozott figyelemmel kell kísérnünk őket, hogy ne történjen semmi komoly velük. Nézzük, melyek a legveszélyesebb tényezők, amelyek tavasszal fenyegetik állatainkat.

A tavasz veszélyforrásai

Tavasszal bukkan fel ember és kutya legádázabb ellensége, a kullancs. Sajnos ez az apró élősködő rengeteg betegség hordozója lehet és szinte lehetetlen elkerülni, hogy kutyánk vagy mi magunk beszerezzünk időnként egyet-egyet. Ma már nem csupán erdőkben vagy mezőkön sétálva találkozhatunk velük, hanem a belváros utcáin is. Ennek megelőzése érdekében érdemes védőoltásokat és élősködők elleni szereket beadni nekik. Ezen kívül minden séta után alaposan át kell vizsgálni őket, hogy minél rövidebb ideig tartózkodhassanak rajtuk ezek a vérszívók.

Tavasszal hirtelen megsokasodnak a szúnyogok is, melyek szintén a kutyák számára veszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint például a szívférgesség, mely köhögéssel kezdődik, majd fokozatosan romlik a kutya állapota. A méhek szintén gyakori tavaszi veszélyforrást jelentenek. Ha rossz helyen csípik meg a kutyát, akkor feldagadhat a pofája vagy a nyelőcsöve, ami akár végzetes is lehet. Víz és szódabikarbóna vagy törülközőbe csavart jég segítségével gyorsan enyhíthetjük a csípés okozta fájdalmakat.

A tavaszi allergia szintén gyakori, nem csak az emberek esetében. Ezt okozhatják különböző növények, melyek közül sok mérgező a kutyák számára. Ilyen a jácint, amarilisz, kökörcsin, kutyatej, lilaakác, aranyeső. Ezek hasmenést, hányást, bélgyulladást és étvágytalanságot okozhatnak. Ha azt látjuk, hogy a kutya valamilyen növényt rágcsál, azonnal vegyük ki a szájából.

Tavaszi fáradtság kutyáknál?

A tavaszi fáradtság meglepő módon a kutyákra is kiülhet a már említett időjárásbeli változások következtében. Természetesen nem minden ebre jellemző, leginkább azokra, akiket gazdájuk nem táplál megfelelő módon és keveset mozogtak a téli időszakban. Ezt az állapotot úgy előzhetjük meg, ha egész évben kiegyensúlyozottan etetjük a kutyát, sokszor mozdulunk ki vele a szabadba és egy tavaszi immunerősítő kúra sem árt nekik, ugyanúgy ahogy nekünk, embereknek sem.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?