Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, meg kell szoknia az új körülményeket és a környezetet egyaránt.

Egyáltalán ne lepődj meg, ha a várva várt négylábú családtag nem az elképzeléseid szerint viselkedik. Az sem számít furcsaságnak, ha már rögtön az első nap kisebb balesetekkel, rumlival és alváshiánnyal találod szembe magad.

Az alábbiak során néhány ötletet kínálunk számodra, mintegy támpillér gyanánt, hogy ezzel is megkönnyítsük az átmenetet mind a család, mind pedig a kiskutya számára.

Hagyd a kiskutyád beilleszkedni

Kétségtelen, hogy mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy az újonnan érkező kutyád fogadtatása a lehető legzökkenőmentesebb és barátságos legyen. Érthető, hogy azt várod el, hogy már az első pár órában otthon érezze magát.

Hagyd a kiskutyád beilleszkedni - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

A legalapvetőbb dolgokról érdemes időben gondoskodnod, hogy mire betoppan a kíváncsi „ebded” minden a helyén legyen, és ne kelljen last minute kapkodásba kezdened. Szerezd be a következő kellékeket:

  • póráz és nyakörv
  • kutyatáska, kutyahordozó
  • kiskutya étel (lehetőleg olyan ételek, amelyekkel már korábban találkozott és amelyeket evett)
  • játékok
  • kutyaropi
  • kutyakosár
  • kutyaápolási termékek

Nem csak a kiskutya, hanem az egész család apraja-nagyja fel kell készüljön az új családtag fogadására. Beszéljétek meg, hogy legalább az első 24 órában igyekeztek nyugodtak, csendesek maradni. A kölyökkutyát felzaklatja, ha hirtelen ricsaj, lárma fogadja, megijed és furcsán viselkedhet emiatt. Ezt érdemes kiküszöbölni. Inspiráld arra a gyermekeket is, hogy aznap lassan, óvatosan, csendesen járjanak-keljenek a házban. Ha lehet küszöböljétek ki a vendégfogadást aznapra (éppen elég a kiskutyának beszokni új lakhelyére).

Biztosítsatok teret a kutyusnak, ne terheljétek túl őt azzal se, hogy a család többi négylábújának bemutassátok, egyelőre ő legyen az, akire nagyobb fókuszt helyeztek, majd lépésről lépésre haladjatok az újdonságokkal.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy az imádnivaló kis kutyakölykök képesek napi 24 órából, akár 20-at is átaludni, és amint kinyitják a szemüket szükségük lesz a „fürdőszobai csendéletre”, így nem árt, ha néhány szabadnapot is kiveszel magadnak, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen.

Rutinok felállítása:

Szobatisztaságra szoktatás

A kezdeti rövid idejű nem-alvás idején, ragadd meg az alkalmat, hogy minél előbb szobatisztaságra szoktasd a kiskutyát. Ismertesd meg az ebillemhelyi területekkel, ami lehet egy speciális füves rész a bekerített hátsó udvarotokon, vagy akár egy beltéri wee-wee pad használatára való szoktatás.

Szobatisztaságra szoktatás - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Tulajdonképpen nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szobatisztaságra való szoktatását már az érkezése első percétől meg kell kezdeni. Kutyakölyök esetében érdemes egy kétóránkénti ütemezést beállítani, amikor elvégzi a kis- és nagydolgát.

Nincs ez másként az idősebb kutyák örökbefogadása esetében is, akik korukhoz illő módon már előző otthonukban megszokták a tisztasági rendet, azonban még mindig előfordulhatnak kisebb-nagyobb „balesetek” az új környezetbe való beszokás periódusa alatt. Ennek kiküszöbölése érdekében a lehető leghamarabb be kell állítani egy rutint, amelyet számtalan dicséret koronázzon (soha nem szidás!)

Egyszerűen betartható szabályok és korlátok felállítása

A szobatisztasági tréninghez hasonlóan az első néhány óra, ameddig a kutya újnak minősül otthonodban, azonnal cselekedned kell, hogy négylábú családtagotok megismerje az új házirendet. Azt ugye semmiképpen sem akarod, hogy rágicsálja a konyhabútort?

Egyszerűen betartható szabályok és korlátok felállítása - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Ne sajnáld az első napi erőteljes figyelmet tőle, még ha kezdetben igencsak meg is nehezíti a dolgod, hogy szinte minden percben tartogat valami friss „meglepetést”. Ilyenkor próbáld meg lekötni a figyelmét egy izgalmas játékkal, foglalkozz vele és ne feledkezz meg arról sem, hogy kellőképpen megdicsérd.

Amennyiben tartod magad ezekhez a lépésekhez, gyorsan otthon fogja érezni magát, és olyan módon szokik hozzá az új regulákhoz, hogy közben szeretetteli légkör veszi körül.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben