Miről árulkodik a kutya farka?

Kutyafarok

Azzal a ténnyel még nem kutyatartó barátaink is tisztában vannak, hogy a farokcsóválás valamiképp összefügg az eb hangulatával. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy mindez nem minden esetben jelent pozitív visszajelzést a környezet felé. Miről árulkodik kedvenced faroktartása?

A kutya – többek között – farkán keresztül kommunikál az őt körülvevő világgal, gondolatait, érzelmeit annak pozícionálásával hozza a tudtodra.

Általános hangulati állapotok

A farok nyílegyenesen az égnek mered: A pozíció a dominancia és az éberség kifejezésére szolgál. Azt jelzi a külvilág felé, hogy az állat jelen van, figyel, ugrásra kész a következő pillanatban.

A farok egyenes, egy-egy csóválással tarkítva: A viselkedés a figyelemből a boldogságba történő átmenet jele. Emellett azonban az állat még éber, nem tudta pontosan felmérni a helyzetet, a dominancia is jelen van. Ez a viselkedés azt jelzi, hogy a böki kissé bizonytalan még azzal a szituációval, amibe csöppent.

A farok a lábak közé húzva: A pozíció mellé gyakran társul a lesunyt fej, illetve a szemkontaktus kerülése is. Egyértelműen a félelem, a behódolás jele. A testtartás megfigyelhető ember-kutya, illetve kutya-kutya viszonylatban is.

A farok vízszintes irányban egyenes, mozdulatlan: A testhelyzet igazán jól a vadászebeknél figyelhető meg. (Sok kutya az egyik behajlított mellső lábát is felhúzza ilyenkor.) Az állat ebben a pozícióban új információ felvételére készül, a feszült figyelem, a tökéletes koncentráció jele.

A farokcsóválás olvasata

A farok csóválása számtalan dolgot jelenthet, érdemes más beszédes testhelyzettel együtt vizsgálni és értelmezni. A nyugodt vagy felhúzott arcizmok, a lelapuló vagy borzolt szőrzet, a lógó vagy lesunyt fül mind-mind további jelek a hangulat értelmezéséhez.

Van azonban néhány tipikus momentum, mely a legtöbb ebnél ugyanazt jelenti. Általánosan elmondható, hogy a kutyák farka annál gyorsabban mozog, minél izgatottabbak, annál lassabban, minél kevésbé lelkesednek valamiért.

Állatviselkedéssel foglalkozó szakemberek a közelmúltban különbséget találta aközött is, hogy az eb jobbra vagy balra csóválja a farkát. A tanulmány szerint

  • a jobbra csapódó farok azt jelenti, hogy a kutya kellemesen érzi magát, ismerős környezetben, ismerős emberek között tartózkodik
  • a balra csapódó farok jelensége akkor fordul elő, amikor a blöki olyan emberrel vagy kutyával találkozik, akit nem ismer, és dominanciát akar mutatni az irányába.

Noha előfordulnak igen tipikus jelek a farok csóválása kapcsán, érdemes figyelembe venni, hogy minden kutya egy-egy személyiség, így sajátos viselkedési formákat is felvehetnek. Ahogyan egyes emberek a körmüket rágják, a fogukat piszkálják, ujjukkal dobolnak az asztalon, úgy az ebeknél is lehetnek tanult, berögzült, csak rájuk jellemző viselkedési momentumok.

Ezeken túl – ahogyan fentebb is említettem – mindig egyben, a többi testhelyzettel, környezeti viszonyokkal szükséges vizsgálni a farok csóválását. Csak egy szemléletes példa a mi világunkból: A karba tett kéz egy vita során általában a védekező pozíció non verbális kommunikációja. Előfordulhat azonban, hogy a beszélgetőpartner pusztán azért fonja össze a mellén a karjait, mert fázik. Jól látszik, hogy ha önmagában a testhelyzetet vizsgáljuk, az téves következtetésre vezet.

Ha egy eb a lába közé vonja a farkát, azt jelenti, hogy fél. De ha emellett a fülét is lesunyja és hátán a szőrzetét is felborzolja, azt kommunikálja, hogy fél ugyan, de ennek ellenére készen áll megtámadni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben