Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Semmi szokatlan nincs abban, ha egy kutya védi a területét, egyesek szerint ez alapvonás az ebeknél. Sőt, néhány kifejezetten őrzésre vagy terelésre tenyésztett kutyafajta – így például a masztiffok, pulik – hajlamosabbak is a területvédésre. A bajok ott kezdődnek el, ha a házőrzők túlzásba viszik az agressziót. Azon túl, hogy az effajta viselkedés kellemetlen perceket szerezhet a gazdának, még balesethez, családon belüli elhidegüléshez is vezethet.

Szerencsére, ha megérted, hogy mi húzódik a kutya ilyen fajta viselkedése mögött, akkor nagy eséllyel orvosolhatod a problémát.

Miért agresszív a kutya?

Amennyiben a kutyád morog és vehemensen ugat, amikor egy látogató érkezik az otthonodba, az a szorongás jele. Érdemes észben tartanod, hogy ez az állapot az ebednek is kényelmetlen. A házőrzők a szorongás vagy a félelem miatt tanúsítják a fenti magatartást, a negatív érzelmekkel tarkított viselkedés leküzdéséhez pedig szükségük lesz a segítségedre.

Jellemző, hogy azok a kutyák, melyek agresszívan védik a területüket, kölyökkorukban nem megfelelően szocializálódtak. Félelem alakult ki bennük az új dolgoktól, emberektől, állatoktól. Amikor a postás vagy a gazdi egy távoli rokona belép a területére, az eb szélsőséges fenyegetést érez, és agresszívan védeni kezdi magát, illetve a környezetét.

Gyakran előfordul, hogy az erőszakos magatartás felnőtt korban jelentkezik a kutyánál, mérettől és fajtától függetlenül.

Mit tehetek, ha ebem már a rokonokat sem engedi be?

Sokan elbagatellizálják a problémát, elintézve azzal, hogy megkötik vagy bezárják a hátsó szobába az állatot. Ezzel csak az a gond, hogy épp a viselkedés okára nem ad elfogadható megoldást. Sőt, az eb büntetésként fogja megélni a helyzetet.

Ahogyan az előzőekben is írtam, fontos, hogy megértsd, négylábúd agressziója mögött szorongás, félelem áll. Ilyen esetben pedig a büntetés nem megfelelő nevelési eszköz. Kutyádnak éppen elég szorongásra való okot ad a vendég érkezése, nem kell, hogy az rögzüljön benne, ilyen esetben még a gazditól is szidást kap.

Az első lépés a probléma megoldásához az azonnali konzultáció az állatorvosoddal. A doktor nagy valószínűség szerint tovább fog küldeni egy állatviselkedési szakemberhez. Fontos azonban, hogy az állatorvost ne kerüljük ki, mert optimális, ha a két szakember együtt tud dolgozni kutyád viselkedésének javításában.

Az agressziót tanúsító kutyákra szakosodott tanácsadó rendelkezik mindazon eszközökkel, fogásokkal, melyek segítenek elkerülni a baleseteket. Az állatorvosod ugyanakkor indokolt esetben gyógyszert tud felírni az ebednek. (Erre a szorongás oldása miatt lehet szükség.) Ezért kulcskérdés hát, hogy a két szakember harmonikusan tudjon együtt dolgozni a probléma legyőzésén.

Fontos kiemelni, hogy ha a kutya agresszív viselkedése zavarónak vagy ijesztőnek tűnhet, a megoldás kulcsa akkor is kizárólag a gazda kezében van. Erről a magatartásról ugyanis az eb nem fog magától leszokni, mint ahogy nem is fogja kinőni azt.

Ha szőrős barátod tehát agresszív viselkedést mutat a területén, ne szégyelld szakember segítségét kérni. Egy célzott terápiás, mentálhigiénés program elvégzésével nagyban hozzájárulhatsz kedvenced kiegyensúlyozottságához.

A legfontosabb pedig, hogy mindig tartsd szem előtt: kutyád agressziója nem kedvtelésből fakad. Az erőszakos magatartása a félelméből vagy a szorongásából táplálkozik, és épp olyan kellemetlen az ő számára is, mint a tiédre. Tehát, ha azt tapasztalod, hogy ebed válogatás nélkül neki akar ugrani annak, aki csak a kertetekbe lép, segíts neki feloldani a szorongását, és kérd szakember tanácsát.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben