Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Semmi szokatlan nincs abban, ha egy kutya védi a területét, egyesek szerint ez alapvonás az ebeknél. Sőt, néhány kifejezetten őrzésre vagy terelésre tenyésztett kutyafajta – így például a masztiffok, pulik – hajlamosabbak is a területvédésre. A bajok ott kezdődnek el, ha a házőrzők túlzásba viszik az agressziót. Azon túl, hogy az effajta viselkedés kellemetlen perceket szerezhet a gazdának, még balesethez, családon belüli elhidegüléshez is vezethet.

Szerencsére, ha megérted, hogy mi húzódik a kutya ilyen fajta viselkedése mögött, akkor nagy eséllyel orvosolhatod a problémát.

Miért agresszív a kutya?

Amennyiben a kutyád morog és vehemensen ugat, amikor egy látogató érkezik az otthonodba, az a szorongás jele. Érdemes észben tartanod, hogy ez az állapot az ebednek is kényelmetlen. A házőrzők a szorongás vagy a félelem miatt tanúsítják a fenti magatartást, a negatív érzelmekkel tarkított viselkedés leküzdéséhez pedig szükségük lesz a segítségedre.

Jellemző, hogy azok a kutyák, melyek agresszívan védik a területüket, kölyökkorukban nem megfelelően szocializálódtak. Félelem alakult ki bennük az új dolgoktól, emberektől, állatoktól. Amikor a postás vagy a gazdi egy távoli rokona belép a területére, az eb szélsőséges fenyegetést érez, és agresszívan védeni kezdi magát, illetve a környezetét.

Gyakran előfordul, hogy az erőszakos magatartás felnőtt korban jelentkezik a kutyánál, mérettől és fajtától függetlenül.

Mit tehetek, ha ebem már a rokonokat sem engedi be?

Sokan elbagatellizálják a problémát, elintézve azzal, hogy megkötik vagy bezárják a hátsó szobába az állatot. Ezzel csak az a gond, hogy épp a viselkedés okára nem ad elfogadható megoldást. Sőt, az eb büntetésként fogja megélni a helyzetet.

Ahogyan az előzőekben is írtam, fontos, hogy megértsd, négylábúd agressziója mögött szorongás, félelem áll. Ilyen esetben pedig a büntetés nem megfelelő nevelési eszköz. Kutyádnak éppen elég szorongásra való okot ad a vendég érkezése, nem kell, hogy az rögzüljön benne, ilyen esetben még a gazditól is szidást kap.

Az első lépés a probléma megoldásához az azonnali konzultáció az állatorvosoddal. A doktor nagy valószínűség szerint tovább fog küldeni egy állatviselkedési szakemberhez. Fontos azonban, hogy az állatorvost ne kerüljük ki, mert optimális, ha a két szakember együtt tud dolgozni kutyád viselkedésének javításában.

Az agressziót tanúsító kutyákra szakosodott tanácsadó rendelkezik mindazon eszközökkel, fogásokkal, melyek segítenek elkerülni a baleseteket. Az állatorvosod ugyanakkor indokolt esetben gyógyszert tud felírni az ebednek. (Erre a szorongás oldása miatt lehet szükség.) Ezért kulcskérdés hát, hogy a két szakember harmonikusan tudjon együtt dolgozni a probléma legyőzésén.

Fontos kiemelni, hogy ha a kutya agresszív viselkedése zavarónak vagy ijesztőnek tűnhet, a megoldás kulcsa akkor is kizárólag a gazda kezében van. Erről a magatartásról ugyanis az eb nem fog magától leszokni, mint ahogy nem is fogja kinőni azt.

Ha szőrős barátod tehát agresszív viselkedést mutat a területén, ne szégyelld szakember segítségét kérni. Egy célzott terápiás, mentálhigiénés program elvégzésével nagyban hozzájárulhatsz kedvenced kiegyensúlyozottságához.

A legfontosabb pedig, hogy mindig tartsd szem előtt: kutyád agressziója nem kedvtelésből fakad. Az erőszakos magatartása a félelméből vagy a szorongásából táplálkozik, és épp olyan kellemetlen az ő számára is, mint a tiédre. Tehát, ha azt tapasztalod, hogy ebed válogatás nélkül neki akar ugrani annak, aki csak a kertetekbe lép, segíts neki feloldani a szorongását, és kérd szakember tanácsát.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben