Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Mit tegyek, ha a kutyám agresszív a vendégekkel?

Semmi szokatlan nincs abban, ha egy kutya védi a területét, egyesek szerint ez alapvonás az ebeknél. Sőt, néhány kifejezetten őrzésre vagy terelésre tenyésztett kutyafajta – így például a masztiffok, pulik – hajlamosabbak is a területvédésre. A bajok ott kezdődnek el, ha a házőrzők túlzásba viszik az agressziót. Azon túl, hogy az effajta viselkedés kellemetlen perceket szerezhet a gazdának, még balesethez, családon belüli elhidegüléshez is vezethet.

Szerencsére, ha megérted, hogy mi húzódik a kutya ilyen fajta viselkedése mögött, akkor nagy eséllyel orvosolhatod a problémát.

Miért agresszív a kutya?

Amennyiben a kutyád morog és vehemensen ugat, amikor egy látogató érkezik az otthonodba, az a szorongás jele. Érdemes észben tartanod, hogy ez az állapot az ebednek is kényelmetlen. A házőrzők a szorongás vagy a félelem miatt tanúsítják a fenti magatartást, a negatív érzelmekkel tarkított viselkedés leküzdéséhez pedig szükségük lesz a segítségedre.

Jellemző, hogy azok a kutyák, melyek agresszívan védik a területüket, kölyökkorukban nem megfelelően szocializálódtak. Félelem alakult ki bennük az új dolgoktól, emberektől, állatoktól. Amikor a postás vagy a gazdi egy távoli rokona belép a területére, az eb szélsőséges fenyegetést érez, és agresszívan védeni kezdi magát, illetve a környezetét.

Gyakran előfordul, hogy az erőszakos magatartás felnőtt korban jelentkezik a kutyánál, mérettől és fajtától függetlenül.

Mit tehetek, ha ebem már a rokonokat sem engedi be?

Sokan elbagatellizálják a problémát, elintézve azzal, hogy megkötik vagy bezárják a hátsó szobába az állatot. Ezzel csak az a gond, hogy épp a viselkedés okára nem ad elfogadható megoldást. Sőt, az eb büntetésként fogja megélni a helyzetet.

Ahogyan az előzőekben is írtam, fontos, hogy megértsd, négylábúd agressziója mögött szorongás, félelem áll. Ilyen esetben pedig a büntetés nem megfelelő nevelési eszköz. Kutyádnak éppen elég szorongásra való okot ad a vendég érkezése, nem kell, hogy az rögzüljön benne, ilyen esetben még a gazditól is szidást kap.

Az első lépés a probléma megoldásához az azonnali konzultáció az állatorvosoddal. A doktor nagy valószínűség szerint tovább fog küldeni egy állatviselkedési szakemberhez. Fontos azonban, hogy az állatorvost ne kerüljük ki, mert optimális, ha a két szakember együtt tud dolgozni kutyád viselkedésének javításában.

Az agressziót tanúsító kutyákra szakosodott tanácsadó rendelkezik mindazon eszközökkel, fogásokkal, melyek segítenek elkerülni a baleseteket. Az állatorvosod ugyanakkor indokolt esetben gyógyszert tud felírni az ebednek. (Erre a szorongás oldása miatt lehet szükség.) Ezért kulcskérdés hát, hogy a két szakember harmonikusan tudjon együtt dolgozni a probléma legyőzésén.

Fontos kiemelni, hogy ha a kutya agresszív viselkedése zavarónak vagy ijesztőnek tűnhet, a megoldás kulcsa akkor is kizárólag a gazda kezében van. Erről a magatartásról ugyanis az eb nem fog magától leszokni, mint ahogy nem is fogja kinőni azt.

Ha szőrős barátod tehát agresszív viselkedést mutat a területén, ne szégyelld szakember segítségét kérni. Egy célzott terápiás, mentálhigiénés program elvégzésével nagyban hozzájárulhatsz kedvenced kiegyensúlyozottságához.

A legfontosabb pedig, hogy mindig tartsd szem előtt: kutyád agressziója nem kedvtelésből fakad. Az erőszakos magatartása a félelméből vagy a szorongásából táplálkozik, és épp olyan kellemetlen az ő számára is, mint a tiédre. Tehát, ha azt tapasztalod, hogy ebed válogatás nélkül neki akar ugrani annak, aki csak a kertetekbe lép, segíts neki feloldani a szorongását, és kérd szakember tanácsát.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben