Mit tegyek, ha a kutyám szorong?

Szorongás

Alapvetően a félelem egy természetes érzés, ez segít az embereknek és az állatoknak kikerülni a veszélyes helyzetekből. Egyes kutyák azonban extrém módon rettegnek olyan helyzetektől, tárgyaktól, amik a legkisebb mértékben sem jelentenek fenyegetést a számukra. Ezt a viselkedést már szorongásnak nevezzük, ami képes negatívan befolyásolni mindennapi életüket, szociális kapcsolataikat a családtagokkal.

Ha ebednél hirtelen és indokolatlan viselkedésváltozást figyelsz meg, haladéktalanul keresd fel az állatorvosod a háttérben húzódó esetleges problémák tisztázása érdekében.

Miről lehet felismerni, ha egy kutya szorong?

A szorongásos állapot leküzdésének első lépése a jelek megfelelő értelmezése. Az alábbiakban felsorolt tipikus viselkedések jelenlétét érdemes együttesen vizsgálni. Egy-egy elszigetelt eset ugyanis még nem feltétlenül jelenti a szorongás kialakulását.

 • Motorikus, ismétlődő viselkedés
 • Remegés
 • Morgás, ugatás
 • Tárgyak szétcincálása
 • Ásítozás
 • Ajkak nyaldosása
 • Hirtelen és megmagyarázhatatlan agresszió
 • Kushadás, lapítás

A szorongás kialakulásának háttere

Egyes ebeknél személyiségi jegy a szorongás jelenléte, ahogyan nálunk, embereknél is léteznek feszültebb, nehezebben megnyíló típusok. Más kutyáknál azonban valamilyen életesemény, vagy egészségügyi probléma állhat a háttérben. Így például:

 • Fájdalomhoz, neurológiai elváltozásokhoz kapcsolódó orvosi esetek
 • Múltban történt traumás események, bántalmazás, baleset
 • Szeretet- és törődés hiányában nem megfelelő szocializáció kölyökkorban
 • Múltbéli szociális elszigetelés, folyamatosan pórázon, illetve ketrecben tartás

Az egyik – meglehetősen gyakori – szorongásos állapotot (szeparációs szorongás) a gazda hiánya okozza az ebeknél. A kutya megrémül, ideges lesz és félni kezd, amikor az ember magára hagyja. Ha új kutya kerül az otthonodban, figyelj a fajta tulajdonságaira. Ha sokat vagy távol, olyan ebet fogadj magadhoz, amely ezt tolerálni tudja.

Hogyan segíthetek a kutyámnak legyőzni a szorongást?

Ha úgy véled, hogy kedvencednél szorongásos állapot alakult ki, az első dolgod legyen, hogy egyeztetsz az állatorvossal. Ez azért is fontos, mert egyes betegségek a szorongáshoz hasonló tüneteket produkálnak.

Ha az orvos azt állapította meg, hogy nincs a háttérben szervi, illetve neurológiai elváltozás, akkor az alábbi technikákkal próbálkozhatsz.

Berögződés feloldása: Figyeld meg, hogy mi az, ami a szorongásos állapot kialakulásáért felelős, és kezdd el fokozatosan feloldani azt kedvencedben. Például, ha ebed a hangos zajok miatt feszeng, akkor lassan és óvatosan, változó intenzitással tréningezd a hangokra. Minden esetben, amikor nyugodt marad, jutalmazd meg.

Keress fel egy viselkedés szakértőt: Egy képzett szakember megtaníthatja elsajátítani azokat a fogásokat, melyekkel segítséget nyújthatsz ebednek a szorongása leküzdésében. Ő fel tudja mérni a kutya egyéni igényeit, és speciális programot dolgozhat ki a számára.

Adaptil eszközök használata: Ezek olyan eszközök (spray, nyakörv, párologtató), melyek feromont juttatnak a légkörbe. A feromon az a vegyület, amit az anyaállatok természetesen bocsátanak ki kölykeik megnyugtatására.

Gyógyszeres kezelés: Egyes súlyos szorongásos kutyák kezelésére már nem elegendők az otthoni technikák, ilyenkor elengedhetetlen a medicina alkalmazása. Ennek mérlegelése azonban mindig az állatorvos feladata.

Figyelem! Soha ne kezdj gyógyszeres kezelésbe anélkül, hogy konzultáltál volna az orvossal. Továbbá soha ne adj a kutyádnak emberek számára készült orvosságot.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia 343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben