Mit tegyek, ha a kutyám szorong?

Szorongás

Alapvetően a félelem egy természetes érzés, ez segít az embereknek és az állatoknak kikerülni a veszélyes helyzetekből. Egyes kutyák azonban extrém módon rettegnek olyan helyzetektől, tárgyaktól, amik a legkisebb mértékben sem jelentenek fenyegetést a számukra. Ezt a viselkedést már szorongásnak nevezzük, ami képes negatívan befolyásolni mindennapi életüket, szociális kapcsolataikat a családtagokkal.

Ha ebednél hirtelen és indokolatlan viselkedésváltozást figyelsz meg, haladéktalanul keresd fel az állatorvosod a háttérben húzódó esetleges problémák tisztázása érdekében.

Miről lehet felismerni, ha egy kutya szorong?

A szorongásos állapot leküzdésének első lépése a jelek megfelelő értelmezése. Az alábbiakban felsorolt tipikus viselkedések jelenlétét érdemes együttesen vizsgálni. Egy-egy elszigetelt eset ugyanis még nem feltétlenül jelenti a szorongás kialakulását.

 • Motorikus, ismétlődő viselkedés
 • Remegés
 • Morgás, ugatás
 • Tárgyak szétcincálása
 • Ásítozás
 • Ajkak nyaldosása
 • Hirtelen és megmagyarázhatatlan agresszió
 • Kushadás, lapítás

A szorongás kialakulásának háttere

Egyes ebeknél személyiségi jegy a szorongás jelenléte, ahogyan nálunk, embereknél is léteznek feszültebb, nehezebben megnyíló típusok. Más kutyáknál azonban valamilyen életesemény, vagy egészségügyi probléma állhat a háttérben. Így például:

 • Fájdalomhoz, neurológiai elváltozásokhoz kapcsolódó orvosi esetek
 • Múltban történt traumás események, bántalmazás, baleset
 • Szeretet- és törődés hiányában nem megfelelő szocializáció kölyökkorban
 • Múltbéli szociális elszigetelés, folyamatosan pórázon, illetve ketrecben tartás

Az egyik – meglehetősen gyakori – szorongásos állapotot (szeparációs szorongás) a gazda hiánya okozza az ebeknél. A kutya megrémül, ideges lesz és félni kezd, amikor az ember magára hagyja. Ha új kutya kerül az otthonodban, figyelj a fajta tulajdonságaira. Ha sokat vagy távol, olyan ebet fogadj magadhoz, amely ezt tolerálni tudja.

Hogyan segíthetek a kutyámnak legyőzni a szorongást?

Ha úgy véled, hogy kedvencednél szorongásos állapot alakult ki, az első dolgod legyen, hogy egyeztetsz az állatorvossal. Ez azért is fontos, mert egyes betegségek a szorongáshoz hasonló tüneteket produkálnak.

Ha az orvos azt állapította meg, hogy nincs a háttérben szervi, illetve neurológiai elváltozás, akkor az alábbi technikákkal próbálkozhatsz.

Berögződés feloldása: Figyeld meg, hogy mi az, ami a szorongásos állapot kialakulásáért felelős, és kezdd el fokozatosan feloldani azt kedvencedben. Például, ha ebed a hangos zajok miatt feszeng, akkor lassan és óvatosan, változó intenzitással tréningezd a hangokra. Minden esetben, amikor nyugodt marad, jutalmazd meg.

Keress fel egy viselkedés szakértőt: Egy képzett szakember megtaníthatja elsajátítani azokat a fogásokat, melyekkel segítséget nyújthatsz ebednek a szorongása leküzdésében. Ő fel tudja mérni a kutya egyéni igényeit, és speciális programot dolgozhat ki a számára.

Adaptil eszközök használata: Ezek olyan eszközök (spray, nyakörv, párologtató), melyek feromont juttatnak a légkörbe. A feromon az a vegyület, amit az anyaállatok természetesen bocsátanak ki kölykeik megnyugtatására.

Gyógyszeres kezelés: Egyes súlyos szorongásos kutyák kezelésére már nem elegendők az otthoni technikák, ilyenkor elengedhetetlen a medicina alkalmazása. Ennek mérlegelése azonban mindig az állatorvos feladata.

Figyelem! Soha ne kezdj gyógyszeres kezelésbe anélkül, hogy konzultáltál volna az orvossal. Továbbá soha ne adj a kutyádnak emberek számára készült orvosságot.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben