Mit tegyek, ha a kutyám szorong?

Szorongás

Alapvetően a félelem egy természetes érzés, ez segít az embereknek és az állatoknak kikerülni a veszélyes helyzetekből. Egyes kutyák azonban extrém módon rettegnek olyan helyzetektől, tárgyaktól, amik a legkisebb mértékben sem jelentenek fenyegetést a számukra. Ezt a viselkedést már szorongásnak nevezzük, ami képes negatívan befolyásolni mindennapi életüket, szociális kapcsolataikat a családtagokkal.

Ha ebednél hirtelen és indokolatlan viselkedésváltozást figyelsz meg, haladéktalanul keresd fel az állatorvosod a háttérben húzódó esetleges problémák tisztázása érdekében.

Miről lehet felismerni, ha egy kutya szorong?

A szorongásos állapot leküzdésének első lépése a jelek megfelelő értelmezése. Az alábbiakban felsorolt tipikus viselkedések jelenlétét érdemes együttesen vizsgálni. Egy-egy elszigetelt eset ugyanis még nem feltétlenül jelenti a szorongás kialakulását.

 • Motorikus, ismétlődő viselkedés
 • Remegés
 • Morgás, ugatás
 • Tárgyak szétcincálása
 • Ásítozás
 • Ajkak nyaldosása
 • Hirtelen és megmagyarázhatatlan agresszió
 • Kushadás, lapítás

A szorongás kialakulásának háttere

Egyes ebeknél személyiségi jegy a szorongás jelenléte, ahogyan nálunk, embereknél is léteznek feszültebb, nehezebben megnyíló típusok. Más kutyáknál azonban valamilyen életesemény, vagy egészségügyi probléma állhat a háttérben. Így például:

 • Fájdalomhoz, neurológiai elváltozásokhoz kapcsolódó orvosi esetek
 • Múltban történt traumás események, bántalmazás, baleset
 • Szeretet- és törődés hiányában nem megfelelő szocializáció kölyökkorban
 • Múltbéli szociális elszigetelés, folyamatosan pórázon, illetve ketrecben tartás

Az egyik – meglehetősen gyakori – szorongásos állapotot (szeparációs szorongás) a gazda hiánya okozza az ebeknél. A kutya megrémül, ideges lesz és félni kezd, amikor az ember magára hagyja. Ha új kutya kerül az otthonodban, figyelj a fajta tulajdonságaira. Ha sokat vagy távol, olyan ebet fogadj magadhoz, amely ezt tolerálni tudja.

Hogyan segíthetek a kutyámnak legyőzni a szorongást?

Ha úgy véled, hogy kedvencednél szorongásos állapot alakult ki, az első dolgod legyen, hogy egyeztetsz az állatorvossal. Ez azért is fontos, mert egyes betegségek a szorongáshoz hasonló tüneteket produkálnak.

Ha az orvos azt állapította meg, hogy nincs a háttérben szervi, illetve neurológiai elváltozás, akkor az alábbi technikákkal próbálkozhatsz.

Berögződés feloldása: Figyeld meg, hogy mi az, ami a szorongásos állapot kialakulásáért felelős, és kezdd el fokozatosan feloldani azt kedvencedben. Például, ha ebed a hangos zajok miatt feszeng, akkor lassan és óvatosan, változó intenzitással tréningezd a hangokra. Minden esetben, amikor nyugodt marad, jutalmazd meg.

Keress fel egy viselkedés szakértőt: Egy képzett szakember megtaníthatja elsajátítani azokat a fogásokat, melyekkel segítséget nyújthatsz ebednek a szorongása leküzdésében. Ő fel tudja mérni a kutya egyéni igényeit, és speciális programot dolgozhat ki a számára.

Adaptil eszközök használata: Ezek olyan eszközök (spray, nyakörv, párologtató), melyek feromont juttatnak a légkörbe. A feromon az a vegyület, amit az anyaállatok természetesen bocsátanak ki kölykeik megnyugtatására.

Gyógyszeres kezelés: Egyes súlyos szorongásos kutyák kezelésére már nem elegendők az otthoni technikák, ilyenkor elengedhetetlen a medicina alkalmazása. Ennek mérlegelése azonban mindig az állatorvos feladata.

Figyelem! Soha ne kezdj gyógyszeres kezelésbe anélkül, hogy konzultáltál volna az orvossal. Továbbá soha ne adj a kutyádnak emberek számára készült orvosságot.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben