Mit tegyek, ha a kutyám szorong?

Szorongás

Alapvetően a félelem egy természetes érzés, ez segít az embereknek és az állatoknak kikerülni a veszélyes helyzetekből. Egyes kutyák azonban extrém módon rettegnek olyan helyzetektől, tárgyaktól, amik a legkisebb mértékben sem jelentenek fenyegetést a számukra. Ezt a viselkedést már szorongásnak nevezzük, ami képes negatívan befolyásolni mindennapi életüket, szociális kapcsolataikat a családtagokkal.

Ha ebednél hirtelen és indokolatlan viselkedésváltozást figyelsz meg, haladéktalanul keresd fel az állatorvosod a háttérben húzódó esetleges problémák tisztázása érdekében.

Miről lehet felismerni, ha egy kutya szorong?

A szorongásos állapot leküzdésének első lépése a jelek megfelelő értelmezése. Az alábbiakban felsorolt tipikus viselkedések jelenlétét érdemes együttesen vizsgálni. Egy-egy elszigetelt eset ugyanis még nem feltétlenül jelenti a szorongás kialakulását.

 • Motorikus, ismétlődő viselkedés
 • Remegés
 • Morgás, ugatás
 • Tárgyak szétcincálása
 • Ásítozás
 • Ajkak nyaldosása
 • Hirtelen és megmagyarázhatatlan agresszió
 • Kushadás, lapítás

A szorongás kialakulásának háttere

Egyes ebeknél személyiségi jegy a szorongás jelenléte, ahogyan nálunk, embereknél is léteznek feszültebb, nehezebben megnyíló típusok. Más kutyáknál azonban valamilyen életesemény, vagy egészségügyi probléma állhat a háttérben. Így például:

 • Fájdalomhoz, neurológiai elváltozásokhoz kapcsolódó orvosi esetek
 • Múltban történt traumás események, bántalmazás, baleset
 • Szeretet- és törődés hiányában nem megfelelő szocializáció kölyökkorban
 • Múltbéli szociális elszigetelés, folyamatosan pórázon, illetve ketrecben tartás

Az egyik – meglehetősen gyakori – szorongásos állapotot (szeparációs szorongás) a gazda hiánya okozza az ebeknél. A kutya megrémül, ideges lesz és félni kezd, amikor az ember magára hagyja. Ha új kutya kerül az otthonodban, figyelj a fajta tulajdonságaira. Ha sokat vagy távol, olyan ebet fogadj magadhoz, amely ezt tolerálni tudja.

Hogyan segíthetek a kutyámnak legyőzni a szorongást?

Ha úgy véled, hogy kedvencednél szorongásos állapot alakult ki, az első dolgod legyen, hogy egyeztetsz az állatorvossal. Ez azért is fontos, mert egyes betegségek a szorongáshoz hasonló tüneteket produkálnak.

Ha az orvos azt állapította meg, hogy nincs a háttérben szervi, illetve neurológiai elváltozás, akkor az alábbi technikákkal próbálkozhatsz.

Berögződés feloldása: Figyeld meg, hogy mi az, ami a szorongásos állapot kialakulásáért felelős, és kezdd el fokozatosan feloldani azt kedvencedben. Például, ha ebed a hangos zajok miatt feszeng, akkor lassan és óvatosan, változó intenzitással tréningezd a hangokra. Minden esetben, amikor nyugodt marad, jutalmazd meg.

Keress fel egy viselkedés szakértőt: Egy képzett szakember megtaníthatja elsajátítani azokat a fogásokat, melyekkel segítséget nyújthatsz ebednek a szorongása leküzdésében. Ő fel tudja mérni a kutya egyéni igényeit, és speciális programot dolgozhat ki a számára.

Adaptil eszközök használata: Ezek olyan eszközök (spray, nyakörv, párologtató), melyek feromont juttatnak a légkörbe. A feromon az a vegyület, amit az anyaállatok természetesen bocsátanak ki kölykeik megnyugtatására.

Gyógyszeres kezelés: Egyes súlyos szorongásos kutyák kezelésére már nem elegendők az otthoni technikák, ilyenkor elengedhetetlen a medicina alkalmazása. Ennek mérlegelése azonban mindig az állatorvos feladata.

Figyelem! Soha ne kezdj gyógyszeres kezelésbe anélkül, hogy konzultáltál volna az orvossal. Továbbá soha ne adj a kutyádnak emberek számára készült orvosságot.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?