Mit tegyünk, ha megállás nélkül ugat a kutya?

Mit tegyünk, ha megállás nélkül ugat a kutya?

Leginkább azoknak okoz nem kis gondot és fejtörést az állandó kutyaugatás, akik társasházban laknak és nem csak őket, hanem közvetlen környezetükben élő szomszédaikat is zavarja a hangos, sokszor megállás nélküli ugatás. Ennek számos oka lehet és szerencsére léteznek olyan praktikák, amelyekkel mérsékelhetjük vagy teljesen meg is szüntethetjük a nem kívánt ugatást.

Miért ugat a kutya?

Az ugatás egy olyan ösztönös reakciója a kutyáknak, amelynek számos kiváltó oka lehet. Fajtától is függ, hogy melyik kutya miért és mennyit ugat, de mindegyik kutya ugathat örömében, bánatában, félelmében, figyelemkeltés, játékosság, de akár unalom miatt is. Ők így kommunikálnak a külvilággal, azonban a gazdi érdeke, hogy ezt mérsékelje vagy irányítsa. Az ugatás lehet a rossz nevelés vagy a nevelés hiánya is, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha lehetőségünk van rá, már kölyökkorban elkezdjünk ezzel foglalkozni, hiszen az ösztönös reakciókat nagyon nehéz megváltoztatni.

Ugyanúgy, mint ahogy minden mást is, ezt is türelemmel és következetesen kell megtanítani a kutyáknak. A kulcs itt is a helyes időben történő pozitív, illetve negatív megerősítés és természetesen a jutalomfalatok helyes adagolása. Fontos, hogy a kutya megértse, hogy mit nem csinál jól, ez viszont teljes mértékben tőlünk függ.

Elcsendesítési módszerek

Ha a kutya sokat van otthon, míg mi távol vagyunk, akkor arról kell gondoskodnunk, hogy minél kevesebb inger érje, ami ugatást válthat ki belőle. Biztosítsunk neki kisebb mozgási teret, mint amikor vele vagyunk, és sötétítsük el az ablakokat, hogy ne keltsék fel a figyelmét a kint történő események.

Készíthetünk vagy vásárolhatunk olyan rágó játékokat, amik akár órákig is lekötik a figyelmét. Ilyenek például az olyan labdák, amelyekben jutalomfalatok találhatóak, azonban azt a kutyának hosszas “munka” árán meg kell szereznie.

Mielőtt elmennénk otthonról, mindig vigyük ki sétálni, de ne csak sétáljunk vele, hanem játsszunk is vagy lehetőség szerint vigyük el úszni, hogy kellőképp elfáradjon és ne maradjon energiája és kedve az állandó ugatáshoz. Végeztessünk el vele alapvető feladatokat is, hogy mentálisan is kellemesen lefáradjon.

Ha nagyon nem boldogulunk és nem jutunk eredményre a fenti módszerekkel, akkor nyugodtan kérjük ki kutyaoktatók véleményét vagy vigyük kutyanapközibe az energikus kutyust, hogy kellőképp ki legyenek használva fölösleges energiái. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy eluralkodjon a káosz, ami senkinek sem jó.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben