Mit tegyünk, ha megállás nélkül ugat a kutya?

Mit tegyünk, ha megállás nélkül ugat a kutya?

Leginkább azoknak okoz nem kis gondot és fejtörést az állandó kutyaugatás, akik társasházban laknak és nem csak őket, hanem közvetlen környezetükben élő szomszédaikat is zavarja a hangos, sokszor megállás nélküli ugatás. Ennek számos oka lehet és szerencsére léteznek olyan praktikák, amelyekkel mérsékelhetjük vagy teljesen meg is szüntethetjük a nem kívánt ugatást.

Miért ugat a kutya?

Az ugatás egy olyan ösztönös reakciója a kutyáknak, amelynek számos kiváltó oka lehet. Fajtától is függ, hogy melyik kutya miért és mennyit ugat, de mindegyik kutya ugathat örömében, bánatában, félelmében, figyelemkeltés, játékosság, de akár unalom miatt is. Ők így kommunikálnak a külvilággal, azonban a gazdi érdeke, hogy ezt mérsékelje vagy irányítsa. Az ugatás lehet a rossz nevelés vagy a nevelés hiánya is, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha lehetőségünk van rá, már kölyökkorban elkezdjünk ezzel foglalkozni, hiszen az ösztönös reakciókat nagyon nehéz megváltoztatni.

Ugyanúgy, mint ahogy minden mást is, ezt is türelemmel és következetesen kell megtanítani a kutyáknak. A kulcs itt is a helyes időben történő pozitív, illetve negatív megerősítés és természetesen a jutalomfalatok helyes adagolása. Fontos, hogy a kutya megértse, hogy mit nem csinál jól, ez viszont teljes mértékben tőlünk függ.

Elcsendesítési módszerek

Ha a kutya sokat van otthon, míg mi távol vagyunk, akkor arról kell gondoskodnunk, hogy minél kevesebb inger érje, ami ugatást válthat ki belőle. Biztosítsunk neki kisebb mozgási teret, mint amikor vele vagyunk, és sötétítsük el az ablakokat, hogy ne keltsék fel a figyelmét a kint történő események.

Készíthetünk vagy vásárolhatunk olyan rágó játékokat, amik akár órákig is lekötik a figyelmét. Ilyenek például az olyan labdák, amelyekben jutalomfalatok találhatóak, azonban azt a kutyának hosszas “munka” árán meg kell szereznie.

Mielőtt elmennénk otthonról, mindig vigyük ki sétálni, de ne csak sétáljunk vele, hanem játsszunk is vagy lehetőség szerint vigyük el úszni, hogy kellőképp elfáradjon és ne maradjon energiája és kedve az állandó ugatáshoz. Végeztessünk el vele alapvető feladatokat is, hogy mentálisan is kellemesen lefáradjon.

Ha nagyon nem boldogulunk és nem jutunk eredményre a fenti módszerekkel, akkor nyugodtan kérjük ki kutyaoktatók véleményét vagy vigyük kutyanapközibe az energikus kutyust, hogy kellőképp ki legyenek használva fölösleges energiái. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy eluralkodjon a káosz, ami senkinek sem jó.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?