Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig.

Amikor a kutya fél egy sor erre utaló megnyilvánulással jelezheti ezt felénk, éspedig: remegéssel, nyáladzással, ugatással, destruktív viselkedéssel, esetenként akár agresszióval is.

A kutyád viselkedése furcsa, esetleg megrémiszt? Tudj meg többet a leggyakoribb kutyafélelmekről és fóbiákról, hogy átsegíthesd a ijedelmein, szorongásain, feszélyezettségén. Segíts visszaadni számára a nyugalmat.

1. Villámlástól való félelem

Az asztrofóbia, vagyis a mennydörgéstől való félelem gyakori a kutyák körében, ugyanakkor mértéke kutyánként változó lehet. Néhány kutya csupán megszeppen a mennydörgéstől, mások talán már remegni is kezdenek, esetleg behúzzák farkukat, lekonyítják fülüket. Sok kutya valósággal retteg mennydörgés és zivatar esetén, amelynek észlelése során meglehetősen agresszívvá válhatnak, ilyenkor megeshet, hogy be is vizelhetnek, vagy irányíthatatlanok lesznek.

Sok kutyagazda beszámolt már arról, hogy asztrofóbiás kutyáik jóval a tényleges vihar beállta előtt már olyan jellemző tüneteket produkálnak, amelyekkel ki akarják fejezni félelmeiket.

A zajfóbiás kedvencek számára rémisztőnek bizonyulnak a harsány zajok, fülsiketítő lármák. Érzékenyen reagálnak a mennydörgés hangjára, a tűzijátékokra, a túl hangos zenére, vagy akár az úton elhaladó teherautók hangjára egyaránt.

2. Félelem az egyedülléttől

Az átmenetileg magára hagyott kutyusok félelmének alapja a szétválasztási szorongás. A szeparációs aggodalomban szenvedő ebek hajlamosak destruktív magatartást ölteni magukra, amint a gazdájuk kiteszi a lábát az ajtón. Ilyenkor nyugtalan ugatásba kezdhetnek, vagy teljesen felfordítják a lakást tehetetlenségükben.

Enyhíthetők ezek a szorongások, ha a gazdi csupán rövid időre hagyja el a házat, majd visszatér. A deszenzitizáció az a folyamat, amikor a kutyát fokozatosan szoktatjuk le félelmeiről, a végén pedig jutalomképpen elengedhetetlen a megnyugtatás gesztusa.

3. Idegenektől való félelem

A kutyák idegen emberektől való félelmének alapja az ismeretlenség és a bizalmatlanság. Igen nehéz és problémás feladatnak bizonyul az erről való leszoktatásuk, hiszen szinte lehetetlen kihívás minden egyes idegennel megismertetni a kutyát, majd elfogadtatni vele, hogy sok ismeretlen ember van, akiktől viszont nem feltétlenül kell félnie. Lehetséges megoldás ennek a fóbiának az orvoslására az, ha hagyjuk a kutyát közeledni az emberekhez.

Amennyiben viszont egy félénk kutyát arra próbálunk erővel kényszeríteni, hogy fogadjon el egy idegent, fennáll a veszélye annak, hogy az erőltetés hatására agresszívvé válik, ezért legyünk nagyon óvatosak és tapintatosak.

4. Félelem a gyerekektől

A kutyák több okból kifolyólag is félhetnek a gyermekektől. A leggyakoribbnak ezen okok közül talán az bizonyul, hogy a kutyának nem volt elég felkészülési, megismerési, szocializációs ideje gyermekekkel. A megoldás az lehet, hogy már kisgyermekkorban szoktassuk egymáshoz a gyereket és a kutyát, hogy kellőképpen egymáshoz szokhasson mindkét fél. A legjobb, ha kiskutyát viszünk a család apraja körébe, hogy együtt nőjenek, szokjanak egymáshoz.

A kutyák azonban más okból is félhetnek a gyermekektől, éspedig: korábbi negatív tapasztalatokat idéz fel egy-egy új gyerek. Mindamellett, hogy a kisgyermek jószándékkal és barátsággal közeledik a kutyához, fenyegetésként élheti meg az eb a közeledést és védekezni kezd. Érdemes konzultálni egy kutyatrénerrel, vagy egy behavioristával a fóbia-feldolgozás lehetőségeiről.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben