Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig.

Amikor a kutya fél egy sor erre utaló megnyilvánulással jelezheti ezt felénk, éspedig: remegéssel, nyáladzással, ugatással, destruktív viselkedéssel, esetenként akár agresszióval is.

A kutyád viselkedése furcsa, esetleg megrémiszt? Tudj meg többet a leggyakoribb kutyafélelmekről és fóbiákról, hogy átsegíthesd a ijedelmein, szorongásain, feszélyezettségén. Segíts visszaadni számára a nyugalmat.

1. Villámlástól való félelem

Az asztrofóbia, vagyis a mennydörgéstől való félelem gyakori a kutyák körében, ugyanakkor mértéke kutyánként változó lehet. Néhány kutya csupán megszeppen a mennydörgéstől, mások talán már remegni is kezdenek, esetleg behúzzák farkukat, lekonyítják fülüket. Sok kutya valósággal retteg mennydörgés és zivatar esetén, amelynek észlelése során meglehetősen agresszívvá válhatnak, ilyenkor megeshet, hogy be is vizelhetnek, vagy irányíthatatlanok lesznek.

Sok kutyagazda beszámolt már arról, hogy asztrofóbiás kutyáik jóval a tényleges vihar beállta előtt már olyan jellemző tüneteket produkálnak, amelyekkel ki akarják fejezni félelmeiket.

A zajfóbiás kedvencek számára rémisztőnek bizonyulnak a harsány zajok, fülsiketítő lármák. Érzékenyen reagálnak a mennydörgés hangjára, a tűzijátékokra, a túl hangos zenére, vagy akár az úton elhaladó teherautók hangjára egyaránt.

2. Félelem az egyedülléttől

Az átmenetileg magára hagyott kutyusok félelmének alapja a szétválasztási szorongás. A szeparációs aggodalomban szenvedő ebek hajlamosak destruktív magatartást ölteni magukra, amint a gazdájuk kiteszi a lábát az ajtón. Ilyenkor nyugtalan ugatásba kezdhetnek, vagy teljesen felfordítják a lakást tehetetlenségükben.

Enyhíthetők ezek a szorongások, ha a gazdi csupán rövid időre hagyja el a házat, majd visszatér. A deszenzitizáció az a folyamat, amikor a kutyát fokozatosan szoktatjuk le félelmeiről, a végén pedig jutalomképpen elengedhetetlen a megnyugtatás gesztusa.

3. Idegenektől való félelem

A kutyák idegen emberektől való félelmének alapja az ismeretlenség és a bizalmatlanság. Igen nehéz és problémás feladatnak bizonyul az erről való leszoktatásuk, hiszen szinte lehetetlen kihívás minden egyes idegennel megismertetni a kutyát, majd elfogadtatni vele, hogy sok ismeretlen ember van, akiktől viszont nem feltétlenül kell félnie. Lehetséges megoldás ennek a fóbiának az orvoslására az, ha hagyjuk a kutyát közeledni az emberekhez.

Amennyiben viszont egy félénk kutyát arra próbálunk erővel kényszeríteni, hogy fogadjon el egy idegent, fennáll a veszélye annak, hogy az erőltetés hatására agresszívvé válik, ezért legyünk nagyon óvatosak és tapintatosak.

4. Félelem a gyerekektől

A kutyák több okból kifolyólag is félhetnek a gyermekektől. A leggyakoribbnak ezen okok közül talán az bizonyul, hogy a kutyának nem volt elég felkészülési, megismerési, szocializációs ideje gyermekekkel. A megoldás az lehet, hogy már kisgyermekkorban szoktassuk egymáshoz a gyereket és a kutyát, hogy kellőképpen egymáshoz szokhasson mindkét fél. A legjobb, ha kiskutyát viszünk a család apraja körébe, hogy együtt nőjenek, szokjanak egymáshoz.

A kutyák azonban más okból is félhetnek a gyermekektől, éspedig: korábbi negatív tapasztalatokat idéz fel egy-egy új gyerek. Mindamellett, hogy a kisgyermek jószándékkal és barátsággal közeledik a kutyához, fenyegetésként élheti meg az eb a közeledést és védekezni kezd. Érdemes konzultálni egy kutyatrénerrel, vagy egy behavioristával a fóbia-feldolgozás lehetőségeiről.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben