Mopsz – a bolondos családtag

Mopsz

Egy 2016-ban készült felmérés szerint a mopsz a 15 legkedveltebb kutyafajta között van. Nem is csoda, hiszen ez az aprótermetű eb még a legacélosabb szívet is egy csapásra meglágyítja. Lapos orrának, ráncos bőrének, röfögés szerű lélegzetvételének egyszerűen lehetetlen ellenállni. Persze nem is kell: a mopsz tökéletes választás nagycsaládosoknak és egyedülállóknak egyaránt.

A mopszot az alábbi neveken is megtalálhatod: Pug, Chinese pug dog, Carlin, Mini Mastiff, Dutch bulldog.

A mopsz története

A jellemzően ezüst, sárga, barack és fekete színben pompázó kutyus eredete mára a homályba veszett. Minden jel arra mutat, hogy gyökereit Kínában kell keresnünk, noha egyes vélemények szerint a mopsz Hollandiában került kitenyésztésre.

Európába a 19. század derekán került a Brit uralkodói család révén, így rövid időn belül a szigetország arisztokrata családjainak körében is hódítani kezdett. Később akkora divat lett a mopsz a kontinensen, hogy szinte szégyen volt megjelennie nélküle a francia, az olasz és a német nemesi családok tagjainak.

A fajta történetében fontos mérföldkő az 1883-as év. Ekkor alakult meg ugyanis az angol Pug Club, mely kidolgozta és lejegyezte a fajta jegyeit. Érdekesség, hogy Viktória királyné is tulajdonosa volt egy fekete mopsznak, ami akkoriban igen különlegesnek számított. De hát kinek lenne különleges ebe, ha nem a brit királynénak?

A mopsz jellemzői

Teste apró és zömök, hátvonala vízszintes, végtagjai rövidek, erősek. Farka felcsavart, nyaka termetéhez képest vastag, enyhén ívelt. Bundája rövid, fényes. Feje kerekded, arcorri része szögletes. Orra tömpe, fülei kicsik és vékonyak. Fejéhez képest szemei nagyok, előreugróak, mindig kíváncsiak.

A mindössze 30-35 cm-re magasságig fejlődő kutyus ideális testtömege 6-8 kg között mozog, várható élettartama 9-11 év közé tehető.

A mopsz tökéletesen tartható lakásban, ugyanis a hideget és a meleget is egyaránt nehezen viseli. Kitűnő választás gyerekes családba: imádja a kölyköket, vidám, barátságos jellemével pedig ez könnyen viszonzásra is talál.

Termete és haverkodó természete miatt ugyan nem a legideálisabb házőrző, azonban ha felbosszantják, ha valami megzavarja a nyugalmát, akkor égbekiáltó ugatásba tud kezdeni. Játékos jelleméből adódóan kitalálható, hogy mozgásigénye magas, noha erről tömzsi testfelépítése a legkevésbé sem árulkodik. A mozgásra szüksége is van, ugyanis a mopsz kifejezetten hajlamos a hízásra.

Ha e mellett a kutyafajta mellett döntesz, készülj fel rá, hogy a jövőben mindenhova magaddal kell vinned őt. Kis barátunk ugyanis borzasztó nehezen viseli a magányt.

Gondozása

Szőrzete nem igényel különösebb figyelmet, elég, ha hetente pár alkalommal egy puha kefével átdörgölöd. Annál nagyobb figyelmet és törődést követelnek az arcredők. Az itt található bőrfelület ugyanis könnyedén begyullad, ezért folyamatosan, egy speciálisan erre a célra fejlesztett készítménnyel szükséges kezelni. Előfordulhat, hogy időközönként szemcseppet is kell alkalmaznod kedvencednél.

Habár a mopsz az átlagnál némileg intelligensebb fajta, a tanítása néha embert próbáló feladat. Kifejezetten érzékeny a hanghordozásra, elég egy meggondolatlan szó, és blökid úgy megsértődik, hogy feléd sem néz a nap további részében.

Alacsony termete miatt könnyen felfázhat, ezért a hideg idő beálltával érdemes öltöztetni a sétáltatások alkalmával. Rövid orra miatt légzési problémái, brachycephal légúti obstrukciós szindróma alakulhat ki. Hajlamos lehet továbbá különböző bőr, szem- és fogbetegségekre is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben