Mopsz – a bolondos családtag

Mopsz

Számos kutyafajta felmérés szerint a mopsz a 15 legkedveltebb kutyafajta között van. Nem is csoda, hiszen ez az aprótermetű eb még a legacélosabb szívet is egy csapásra meglágyítja. Lapos orrának, ráncos bőrének, röfögés szerű lélegzetvételének egyszerűen lehetetlen ellenállni. Persze nem is kell: a mopsz tökéletes választás nagycsaládosoknak és egyedülállóknak egyaránt.

A mopszot az alábbi neveken is megtalálhatod: Pug, Chinese pug dog, Carlin, Mini Mastiff, Dutch bulldog.

A mopsz története

A mopsz története - Mopsz – a bolondos családtag

A jellemzően ezüst, sárga, barack és fekete színben pompázó kutyus eredete mára a homályba veszett. Minden jel arra mutat, hogy gyökereit Kínában kell keresnünk, noha egyes vélemények szerint a mopsz Hollandiában került kitenyésztésre.

Európába a 19. század derekán került a Brit uralkodói család révén, így rövid időn belül a szigetország arisztokrata családjainak körében is hódítani kezdett. Később akkora divat lett a mopsz a kontinensen, hogy szinte szégyen volt megjelennie nélküle a francia, az olasz és a német nemesi családok tagjainak.

A fajta történetében fontos mérföldkő az 1883-as év. Ekkor alakult meg ugyanis az angol Pug Club, mely kidolgozta és lejegyezte a fajta jegyeit. Érdekesség, hogy Viktória királyné is tulajdonosa volt egy fekete mopsznak, ami akkoriban igen különlegesnek számított. De hát kinek lenne különleges ebe, ha nem a brit királynénak?

A mopsz jellemzői

Teste apró és zömök, hátvonala vízszintes, végtagjai rövidek, erősek. Farka felcsavart, nyaka termetéhez képest vastag, enyhén ívelt. Bundája rövid, fényes. Feje kerekded, arcorri része szögletes. Orra tömpe, fülei kicsik és vékonyak. Fejéhez képest szemei nagyok, előreugróak, mindig kíváncsiak.

A mopsz jellemzői - Mopsz – a bolondos családtag

A mindössze 30-35 cm-re magasságig fejlődő kutyus ideális testtömege 6-8 kg között mozog, várható élettartama 9-11 év közé tehető.

A mopsz tökéletesen tartható lakásban, ugyanis a hideget és a meleget is egyaránt nehezen viseli. Kitűnő választás gyerekes családba: imádja a kölyköket, vidám, barátságos jellemével pedig ez könnyen viszonzásra is talál.

Termete és haverkodó természete miatt ugyan nem a legideálisabb házőrző, azonban ha felbosszantják, ha valami megzavarja a nyugalmát, akkor égbekiáltó ugatásba tud kezdeni. Játékos jelleméből adódóan kitalálható, hogy mozgásigénye magas, noha erről tömzsi testfelépítése a legkevésbé sem árulkodik. A mozgásra szüksége is van, ugyanis a mopsz kifejezetten hajlamos a hízásra.

Ha e mellett a kutyafajta mellett döntesz, készülj fel rá, hogy a jövőben mindenhova magaddal kell vinned őt. Kis barátunk ugyanis borzasztó nehezen viseli a magányt.

Gondozása

Szőrzete nem igényel különösebb figyelmet, elég, ha hetente pár alkalommal egy puha kefével átdörgölöd. Annál nagyobb figyelmet és törődést követelnek az arcredők.

Gondozása - Mopsz – a bolondos családtag

Az itt található bőrfelület ugyanis könnyedén begyullad, ezért folyamatosan, egy speciálisan erre a célra fejlesztett készítménnyel szükséges kezelni. Előfordulhat, hogy időközönként szemcseppet is kell alkalmaznod kedvencednél.

Habár a mopsz az átlagnál némileg intelligensebb fajta, a tanítása néha embert próbáló feladat. Kifejezetten érzékeny a hanghordozásra, elég egy meggondolatlan szó, és blökid úgy megsértődik, hogy feléd sem néz a nap további részében.

Alacsony termete miatt könnyen felfázhat, ezért a hideg idő beálltával érdemes öltöztetni a sétáltatások alkalmával. Rövid orra miatt légzési problémái, brachycephal légúti obstrukciós szindróma alakulhat ki. Hajlamos lehet továbbá különböző bőr, szem- és fogbetegségekre is.

Mopsz    
Általános kutyafajta-információk – a Mopsz kutyafajták
Származási hely: Kína  
Közismert név: Mopsz  
Angol név: Pug  
Egyéb nevek: Mops, Carlin  
Fajta típusa: Fajtiszta  
FCI besorolása: IX. fajtacsoport: társasági kutyák
 
  11. szekció: Kis termetű, molosszer típusú kutyák
   
Mérete: Kicsi  
Testtömege: Kan: 6-9 kg  
  Nőstény: 6-8 kg  
Magassága: 25-36 cm  
Temperamentuma: Élénk, hűséges, barátságos.  
Képzése: Kihívást jelentő  
Várható élettertam: 12-15 év  
Átlagos napi élelmiszer-fogyasztás: 1/2 és 1 csésze közötti, kiváló minőségű száraztáp naponta  
Vemhesség időtartama: 60-64 nap  
Alom: kutya"}”>2-4 kölyökkutya  
Hivatkozások: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mopsz  
   
     
Kategória: Angol kutyafajták"}”>Kínai kutyafajták  

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben