Mopsz – a bolondos családtag

Mopsz

Egy 2016-ban készült felmérés szerint a mopsz a 15 legkedveltebb kutyafajta között van. Nem is csoda, hiszen ez az aprótermetű eb még a legacélosabb szívet is egy csapásra meglágyítja. Lapos orrának, ráncos bőrének, röfögés szerű lélegzetvételének egyszerűen lehetetlen ellenállni. Persze nem is kell: a mopsz tökéletes választás nagycsaládosoknak és egyedülállóknak egyaránt.

A mopszot az alábbi neveken is megtalálhatod: Pug, Chinese pug dog, Carlin, Mini Mastiff, Dutch bulldog.

A mopsz története

A jellemzően ezüst, sárga, barack és fekete színben pompázó kutyus eredete mára a homályba veszett. Minden jel arra mutat, hogy gyökereit Kínában kell keresnünk, noha egyes vélemények szerint a mopsz Hollandiában került kitenyésztésre.

Európába a 19. század derekán került a Brit uralkodói család révén, így rövid időn belül a szigetország arisztokrata családjainak körében is hódítani kezdett. Később akkora divat lett a mopsz a kontinensen, hogy szinte szégyen volt megjelennie nélküle a francia, az olasz és a német nemesi családok tagjainak.

A fajta történetében fontos mérföldkő az 1883-as év. Ekkor alakult meg ugyanis az angol Pug Club, mely kidolgozta és lejegyezte a fajta jegyeit. Érdekesség, hogy Viktória királyné is tulajdonosa volt egy fekete mopsznak, ami akkoriban igen különlegesnek számított. De hát kinek lenne különleges ebe, ha nem a brit királynénak?

A mopsz jellemzői

Teste apró és zömök, hátvonala vízszintes, végtagjai rövidek, erősek. Farka felcsavart, nyaka termetéhez képest vastag, enyhén ívelt. Bundája rövid, fényes. Feje kerekded, arcorri része szögletes. Orra tömpe, fülei kicsik és vékonyak. Fejéhez képest szemei nagyok, előreugróak, mindig kíváncsiak.

A mindössze 30-35 cm-re magasságig fejlődő kutyus ideális testtömege 6-8 kg között mozog, várható élettartama 9-11 év közé tehető.

A mopsz tökéletesen tartható lakásban, ugyanis a hideget és a meleget is egyaránt nehezen viseli. Kitűnő választás gyerekes családba: imádja a kölyköket, vidám, barátságos jellemével pedig ez könnyen viszonzásra is talál.

Termete és haverkodó természete miatt ugyan nem a legideálisabb házőrző, azonban ha felbosszantják, ha valami megzavarja a nyugalmát, akkor égbekiáltó ugatásba tud kezdeni. Játékos jelleméből adódóan kitalálható, hogy mozgásigénye magas, noha erről tömzsi testfelépítése a legkevésbé sem árulkodik. A mozgásra szüksége is van, ugyanis a mopsz kifejezetten hajlamos a hízásra.

Ha e mellett a kutyafajta mellett döntesz, készülj fel rá, hogy a jövőben mindenhova magaddal kell vinned őt. Kis barátunk ugyanis borzasztó nehezen viseli a magányt.

Gondozása

Szőrzete nem igényel különösebb figyelmet, elég, ha hetente pár alkalommal egy puha kefével átdörgölöd. Annál nagyobb figyelmet és törődést követelnek az arcredők. Az itt található bőrfelület ugyanis könnyedén begyullad, ezért folyamatosan, egy speciálisan erre a célra fejlesztett készítménnyel szükséges kezelni. Előfordulhat, hogy időközönként szemcseppet is kell alkalmaznod kedvencednél.

Habár a mopsz az átlagnál némileg intelligensebb fajta, a tanítása néha embert próbáló feladat. Kifejezetten érzékeny a hanghordozásra, elég egy meggondolatlan szó, és blökid úgy megsértődik, hogy feléd sem néz a nap további részében.

Alacsony termete miatt könnyen felfázhat, ezért a hideg idő beálltával érdemes öltöztetni a sétáltatások alkalmával. Rövid orra miatt légzési problémái, brachycephal légúti obstrukciós szindróma alakulhat ki. Hajlamos lehet továbbá különböző bőr, szem- és fogbetegségekre is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben