Néhány dolog, amit kutyusaink nagyon nem szeretnek

néhánydologamitkutyusainknemszeretnek - Néhány dolog, amit kutyusaink nagyon nem szeretnek

Habár a kutyák és az emberek története 15000 éve tart, még mindig akadnak nézeteltérések. Mi emberek gyakran teszünk olyan dolgokat, amiket kutyusaink határozottan nem kedvelnek.

Kutyusaink által útált emberi viselkedések

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is lehetnek stresszesek. Ezt gyakran a durva, nem megfelelő bánásmód és hozzáállás miatt alakul ki bennük. Ismerős és idegen emberek is okozhatnak a kutyáknak olyan pillanatokat, melyeket ők rémisztő stressznek élnek meg. Ilyen például, ha hirtelen mozdulatokat teszünk felé. Ilyenkor a kutya úgy hiszi, hogy megpróbáltuk megfélemlíteni. A fürdetés, körömvágás és szőrápolás, még az állatorvosnál tett látogatás is komoly szorongást okozhat kiskedvencünknek. Ezért rendkívül fontos, hogy higgadtak, nyugodtak és türelmesek legyünk vele. Sok negatív élményt elviselhetőbbé tehetünk számukra.
Egy másik igen gyakori dolog, amit kiskedvenceink nem igazán kedvelnek, az az ölelés. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy négylábúink élvezik az ölelkezést. Számos tanulmány és kutya viselkedés szakértők által vezetett kutatás bizonyítja, hogy ezt a kutyák stresszként élik meg. Az ölelkezés az emberek körében igen gyakori, kimutathatunk vele különféle érzelmeket és több dolgot is kifejezhetünk vele társunk felé. Kutyusaink viszont kikészülnek ettől. Van amelyik némán tűri, a gazdija iránt érzett szeretete miatt, viszont vannak ebek, akik jól érthetően közlik, hogy nem tetszik nekik a helyzet. A kutatások során viszont olyan eset is előfordult, hogy a vizsgált kutya a család egyik tagjától elfogadta és tűrte az ölelést, míg a másik családtag hasonló közeledésére agresszívebben reagált. Főleg a gyermekek figyelmét szükséges felhívni arra, hogy ne ölelgessék és szorongassák a kutyákat, mivel könnyen megtörténhet, hogy a kutyus harapással fejezi majd ki érzéseit.
Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy az Ő kiskedvence szereti az ölelgetést, akkor figyelje meg reakcióit és viselkedését. A testbeszéde sokat elfog árulni. Ha feszültebb lesz, elhúzza a fejét, kerüli a szemkontaktust, nyalja a száját vagy lecsapja füleit, akkor kényelmetlenül érzi magát, mi pedig kitesszük magunkat egy kutyaharapás veszélyének.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük