Néhány gondolat a kutyakozmetikáról

Kutyakozmetika

Egyes kutyafajtáknak hat-nyolc hetente alapos kozmetikázáson kell átesniük, míg másoknak elég egy gyors fürdetés. A legtöbb eb azonban valahol e között a két szélsőség között helyezkedik el. Tehát szükségük van rendszeres körömvágásra, föltisztításra, fürdetésre.

Gyakorta előfordul, hogy kedvencedet kutyakozmetikushoz kell vinned az ilyen eljárások kivitelezésére, mert nem rendelkezel elég rutinnal, felkészültséggel a munka megfelelő elvégzéséhez. A kutya vérmérséklete válogatja, de egyesek kifejezetten együttműködőek a kozmetikussal, míg mások egyenesen ellenségnek tekintik a szakembert. Íme, néhány tanács, amivel mind a kozmetikusnak, mind pedig négylábú barátodnak segíthetsz a művelet közben.

Készítsd fel az ebedet otthon

Ha új kutya érkezik a családba, helyesen döntesz, ha rögtön az elején hozzászoktatod a rendszeres kozmetikához. Ha megfürdeted, kipucolod a fülét, hetente egyszer levágod a körmeit, akkor a blökinek nem lesznek idegenek ezek a mozdulatok, amikor a kozmetikushoz kerül.

Egy egyszerű trükkel hozzá tudod szoktatni a kölyköt a fürdéshez. Tedd be a kutyát a kádba, de ne eressz bele vizet. Engedd, hadd szimatolja a sampont, a kefét, kicsit játszadozz vele az üres kádban. Amikor már nem idegen neki a környezet, lassan kezd el engedni a vizet. Figyelj rá, hogy a hasánál ne érjen magasabbra, ennyi bőven elég az átcsutakoláshoz.

Ha olyan eb gazdija vagy, melynek szőrét hat-nyolc hetente vágni kell, mind a kozmetikusnak, mind a kutyának segíthetsz. Odahaza rendszeresen használd a kefét. Ezzel nem csak a rutint alakítod ki, de csökkented a csomósodás, összeragadás esélyét is, melyek eltávolítása nem kellemes sem ebednek, sem a szakembernek.

Viselkedés a kozmetikusnál

Nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kedvenced számára ne egy rémálom legyen az első találkozás a kozmetikussal. Egyeztess időpontot a szakemberrel, és a megbeszélt találkozó előtt, ha egy mód van rá, már ne kapjon ételt a kutya. Egyrészt így jutalmazni lehet egy-két falattal a jó viselkedést, másrészt senki sem szereti, ha tele hassal zavarják, piszkálják a körmét, a fülét, stb.

Mindig vidd ki a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, mielőtt beléptek a szalonba. Ha ugyanis kedvencedre rájön a szükség, sokkal kevésbé lesz együttműködő a gondozás során.

Valószínűleg a szakember ismeri ezt a fogást, de ha nem hozza szóba, akár te is felvetheted. Az első találkozásra vidd magaddal ebed kedvenc játékát. Tedd fel az asztalra a kutyust, és kérd meg a kozmetikust, hogy kicsit játsszon vele, mielőtt belecsap a munkába. Ezzel kialakulhat egy fesztelen, barátságos légkör, ami segíti négylábú barátod ellazulását, illetve a bizalom megalapozását.

Különösen az energiától túlfűtött kölykök esetében lehet jó megoldás a kozmetikus előtti hosszú kimerítő játék. Ha a kutya elfáradt, sokkal könnyebb elérni nála, hogy nyugodtan üljön, és működjön együtt a fürdés, tisztítás során.

Noha sok gazdinak a kedvenccel töltött közös program a kozmetikus, általában véve nem jó ötlet, ha vele vagy a gondozáson. A legtöbb kutya jobban viselkedik a gazdi távollétében, ugyanis sokuk igyekszik lemászni az asztalról, izgága, ugrál, ha érzi a tulajdonos jelenlétét.

Maradj nyugodt

Végül pedig a legfontosabb tanács: maradj nyugodt. Mint mindig, amikor a kutyával foglalkozol, most is a higgadtság legyen a vezérlő csillagod. Ha azon aggódsz, hogy kedvenced miként fog reagálni a kozmetikusra, azzal saját magad fogod előidézni a kutya ijedtségét. Az állat ugyanis megérzi rajtad a nyugtalanságot, amire hasonlóan fog reagálni.

Beszélj a kutyáddal nyugodt, vidám hangnemben, mintha csak egy szokásos hétköznapi sétára mennétek. Ez azt az üzenetet fogja tolmácsolni neki, hogy a kozmetikus nagyszerű és pozitív élmény lesz.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben