Néhány gondolat a kutyakozmetikáról

Kutyakozmetika

Egyes kutyafajtáknak hat-nyolc hetente alapos kozmetikázáson kell átesniük, míg másoknak elég egy gyors fürdetés. A legtöbb eb azonban valahol e között a két szélsőség között helyezkedik el. Tehát szükségük van rendszeres körömvágásra, föltisztításra, fürdetésre.

Gyakorta előfordul, hogy kedvencedet kutyakozmetikushoz kell vinned az ilyen eljárások kivitelezésére, mert nem rendelkezel elég rutinnal, felkészültséggel a munka megfelelő elvégzéséhez. A kutya vérmérséklete válogatja, de egyesek kifejezetten együttműködőek a kozmetikussal, míg mások egyenesen ellenségnek tekintik a szakembert. Íme, néhány tanács, amivel mind a kozmetikusnak, mind pedig négylábú barátodnak segíthetsz a művelet közben.

Készítsd fel az ebedet otthon

Ha új kutya érkezik a családba, helyesen döntesz, ha rögtön az elején hozzászoktatod a rendszeres kozmetikához. Ha megfürdeted, kipucolod a fülét, hetente egyszer levágod a körmeit, akkor a blökinek nem lesznek idegenek ezek a mozdulatok, amikor a kozmetikushoz kerül.

Egy egyszerű trükkel hozzá tudod szoktatni a kölyköt a fürdéshez. Tedd be a kutyát a kádba, de ne eressz bele vizet. Engedd, hadd szimatolja a sampont, a kefét, kicsit játszadozz vele az üres kádban. Amikor már nem idegen neki a környezet, lassan kezd el engedni a vizet. Figyelj rá, hogy a hasánál ne érjen magasabbra, ennyi bőven elég az átcsutakoláshoz.

Ha olyan eb gazdija vagy, melynek szőrét hat-nyolc hetente vágni kell, mind a kozmetikusnak, mind a kutyának segíthetsz. Odahaza rendszeresen használd a kefét. Ezzel nem csak a rutint alakítod ki, de csökkented a csomósodás, összeragadás esélyét is, melyek eltávolítása nem kellemes sem ebednek, sem a szakembernek.

Viselkedés a kozmetikusnál

Nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kedvenced számára ne egy rémálom legyen az első találkozás a kozmetikussal. Egyeztess időpontot a szakemberrel, és a megbeszélt találkozó előtt, ha egy mód van rá, már ne kapjon ételt a kutya. Egyrészt így jutalmazni lehet egy-két falattal a jó viselkedést, másrészt senki sem szereti, ha tele hassal zavarják, piszkálják a körmét, a fülét, stb.

Mindig vidd ki a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, mielőtt beléptek a szalonba. Ha ugyanis kedvencedre rájön a szükség, sokkal kevésbé lesz együttműködő a gondozás során.

Valószínűleg a szakember ismeri ezt a fogást, de ha nem hozza szóba, akár te is felvetheted. Az első találkozásra vidd magaddal ebed kedvenc játékát. Tedd fel az asztalra a kutyust, és kérd meg a kozmetikust, hogy kicsit játsszon vele, mielőtt belecsap a munkába. Ezzel kialakulhat egy fesztelen, barátságos légkör, ami segíti négylábú barátod ellazulását, illetve a bizalom megalapozását.

Különösen az energiától túlfűtött kölykök esetében lehet jó megoldás a kozmetikus előtti hosszú kimerítő játék. Ha a kutya elfáradt, sokkal könnyebb elérni nála, hogy nyugodtan üljön, és működjön együtt a fürdés, tisztítás során.

Noha sok gazdinak a kedvenccel töltött közös program a kozmetikus, általában véve nem jó ötlet, ha vele vagy a gondozáson. A legtöbb kutya jobban viselkedik a gazdi távollétében, ugyanis sokuk igyekszik lemászni az asztalról, izgága, ugrál, ha érzi a tulajdonos jelenlétét.

Maradj nyugodt

Végül pedig a legfontosabb tanács: maradj nyugodt. Mint mindig, amikor a kutyával foglalkozol, most is a higgadtság legyen a vezérlő csillagod. Ha azon aggódsz, hogy kedvenced miként fog reagálni a kozmetikusra, azzal saját magad fogod előidézni a kutya ijedtségét. Az állat ugyanis megérzi rajtad a nyugtalanságot, amire hasonlóan fog reagálni.

Beszélj a kutyáddal nyugodt, vidám hangnemben, mintha csak egy szokásos hétköznapi sétára mennétek. Ez azt az üzenetet fogja tolmácsolni neki, hogy a kozmetikus nagyszerű és pozitív élmény lesz.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben