Néhány gondolat a kutyakozmetikáról

Kutyakozmetika

Egyes kutyafajtáknak hat-nyolc hetente alapos kozmetikázáson kell átesniük, míg másoknak elég egy gyors fürdetés. A legtöbb eb azonban valahol e között a két szélsőség között helyezkedik el. Tehát szükségük van rendszeres körömvágásra, föltisztításra, fürdetésre.

Gyakorta előfordul, hogy kedvencedet kutyakozmetikushoz kell vinned az ilyen eljárások kivitelezésére, mert nem rendelkezel elég rutinnal, felkészültséggel a munka megfelelő elvégzéséhez. A kutya vérmérséklete válogatja, de egyesek kifejezetten együttműködőek a kozmetikussal, míg mások egyenesen ellenségnek tekintik a szakembert. Íme, néhány tanács, amivel mind a kozmetikusnak, mind pedig négylábú barátodnak segíthetsz a művelet közben.

Készítsd fel az ebedet otthon

Ha új kutya érkezik a családba, helyesen döntesz, ha rögtön az elején hozzászoktatod a rendszeres kozmetikához. Ha megfürdeted, kipucolod a fülét, hetente egyszer levágod a körmeit, akkor a blökinek nem lesznek idegenek ezek a mozdulatok, amikor a kozmetikushoz kerül.

Egy egyszerű trükkel hozzá tudod szoktatni a kölyköt a fürdéshez. Tedd be a kutyát a kádba, de ne eressz bele vizet. Engedd, hadd szimatolja a sampont, a kefét, kicsit játszadozz vele az üres kádban. Amikor már nem idegen neki a környezet, lassan kezd el engedni a vizet. Figyelj rá, hogy a hasánál ne érjen magasabbra, ennyi bőven elég az átcsutakoláshoz.

Ha olyan eb gazdija vagy, melynek szőrét hat-nyolc hetente vágni kell, mind a kozmetikusnak, mind a kutyának segíthetsz. Odahaza rendszeresen használd a kefét. Ezzel nem csak a rutint alakítod ki, de csökkented a csomósodás, összeragadás esélyét is, melyek eltávolítása nem kellemes sem ebednek, sem a szakembernek.

Viselkedés a kozmetikusnál

Nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy kedvenced számára ne egy rémálom legyen az első találkozás a kozmetikussal. Egyeztess időpontot a szakemberrel, és a megbeszélt találkozó előtt, ha egy mód van rá, már ne kapjon ételt a kutya. Egyrészt így jutalmazni lehet egy-két falattal a jó viselkedést, másrészt senki sem szereti, ha tele hassal zavarják, piszkálják a körmét, a fülét, stb.

Mindig vidd ki a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, mielőtt beléptek a szalonba. Ha ugyanis kedvencedre rájön a szükség, sokkal kevésbé lesz együttműködő a gondozás során.

Valószínűleg a szakember ismeri ezt a fogást, de ha nem hozza szóba, akár te is felvetheted. Az első találkozásra vidd magaddal ebed kedvenc játékát. Tedd fel az asztalra a kutyust, és kérd meg a kozmetikust, hogy kicsit játsszon vele, mielőtt belecsap a munkába. Ezzel kialakulhat egy fesztelen, barátságos légkör, ami segíti négylábú barátod ellazulását, illetve a bizalom megalapozását.

Különösen az energiától túlfűtött kölykök esetében lehet jó megoldás a kozmetikus előtti hosszú kimerítő játék. Ha a kutya elfáradt, sokkal könnyebb elérni nála, hogy nyugodtan üljön, és működjön együtt a fürdés, tisztítás során.

Noha sok gazdinak a kedvenccel töltött közös program a kozmetikus, általában véve nem jó ötlet, ha vele vagy a gondozáson. A legtöbb kutya jobban viselkedik a gazdi távollétében, ugyanis sokuk igyekszik lemászni az asztalról, izgága, ugrál, ha érzi a tulajdonos jelenlétét.

Maradj nyugodt

Végül pedig a legfontosabb tanács: maradj nyugodt. Mint mindig, amikor a kutyával foglalkozol, most is a higgadtság legyen a vezérlő csillagod. Ha azon aggódsz, hogy kedvenced miként fog reagálni a kozmetikusra, azzal saját magad fogod előidézni a kutya ijedtségét. Az állat ugyanis megérzi rajtad a nyugtalanságot, amire hasonlóan fog reagálni.

Beszélj a kutyáddal nyugodt, vidám hangnemben, mintha csak egy szokásos hétköznapi sétára mennétek. Ez azt az üzenetet fogja tolmácsolni neki, hogy a kozmetikus nagyszerű és pozitív élmény lesz.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben