Néhány mondat a fogápolásról

Fogmosás

Az alábbiakban egy olyan, rengeteg kutyát érintő problémáról lesz szó, melyet, ha nem veszünk időben észre, komolyabb következményekkel is járhat. Szerencsére egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

A fog, illetve a fogágy megbetegedése egyre több és több kutyát érint. Ennek hátterében számos okot is találunk, de meglepő módon épp a kutyaeledelek minőségének javulása okozza az ebek fogászati problémájának nagyobb részét. A konzerv kutyaeledelek széleskörű elterjedésével ugyanis kedvenceink egyre kevesebbet rágnak, háttérbe szorítva ezzel a fog felszínének tisztulását.

Néhány gazda legyintve vonja meg a vállát a fogápolási témakör szóba jövetelekor, mondván, hogy kutyája konzerv és száraztápot is kap. A száraztáp azonban nem elégíti ki megfelelően a kutya rágási igényét. Az apró élelmiszerdarabokat kedvencünk egyetlen roppantással elrágja, kikerülve ezzel a fogak táplálék általi tisztító mechanizmusának megindulását.

Szoktassuk rá a kutyát a rendszeres fogmosásra

Ahhoz, hogy megelőzzük a fogkőképződést, a fog- és fogágy megbetegedéseinek kialakulását jó, ha már növendékkortól fogva rászoktatjuk a kutyát a rendszeres, néhány naponta történő fogmosásra. Mivel kedvencünk nem tudja jelezni a kényelmetlen érzés kialakulását, így elképzelhető, hogy a betegség látható jelei már csak a veszélyes fázisban mutatkoznak meg. Mindezek okán kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk kutyusunk szájhigiénés igényeire.

A legtöbb eb hozzávetőleg 8 hónapos korára túl van a fogzási időszakán, így ez egy remek időpont lehet a szoktatásra. Nagyon fontos azonban, hogy mind a fogkefe, mind pedig a fogkrém vásárlásakor gondosan járjunk el. Az emberek számára készült szájápolási eszközök ugyanis kutyánknak nem felelnek meg.

Egy jól felszerelt állatkereskedésben azonban már idehaza is kaphatunk speciálisan kutyáknak gyártott hosszú, puha sörtével ellátott fogkefét, illetve olyan fogpasztát, mely a sikálás során nem habosodik fel.

Ezekre figyeljünk a fogmosás során

A fogmosást mindig finom, de határozott mozdulatokkal végezzük, ne okozzunk fájdalmat az állatnak azzal, hogy felsértjük az ínyét! Próbáljunk meg fix időpontot kialakítani a szájápolásra, így kutyánk könnyebben hozzászokik a rendszerességhez, a megszokott rutin rögzüléséhez.

Kizárólag egészséges szájú eb fogát mossuk! Ha fogkövet találunk, semmiképp ne próbáljuk a fogkefével lesikálni, vagy bármi módon eltávolítani azt. Ebben az esetben is, illetőleg akkor is, ha bármi elváltozást, szokatlan pírt, foltot, gyulladást találunk a kutya ínyén, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, és bízzuk rá a további tennivalókat.

Ha bizonytalanok vagyunk egy esetleges kialakulófélben lévő szájbetegség kapcsán, szintén látogassuk meg az állatorvosunkat, s függesszük fel a fogmosást kutyánknál! A gyulladt íny dörzsölésével ugyanis erős fájdalmat okozhatunk kedvencünknek, mindemellett pedig negatív képzettársítás alakulhat ki az állatban.

Amennyiben pedig a helyes fogkefe használatot illetően lennének kételyeink, az állatorvosi rendelőt ilyen-olyan okból felkeresve remek alkalom nyílik, hogy kérjük az állatorvos útmutatását kutyánk szájápolása terén.

Noha a szakemberek véleményei megoszlik az ebek fogmosásának gyakoriságát illetően, azt javasoljuk, hogy 2-3 naponta végezzük el a szájhigiéniai teendőket. A fogmosás mellett érdemes olyan speciális tápkiegészítőket is beszereznünk, melyek rágásra ösztönzik az állatot, ezáltal segítenek a fogkő kialakulásának megelőzésében.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő módon gondoskodtunk négylábúnk fogazatának hosszú-hosszú évekig tartó épségéről.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben