Néhány mondat a fogápolásról

Fogmosás

Az alábbiakban egy olyan, rengeteg kutyát érintő problémáról lesz szó, melyet, ha nem veszünk időben észre, komolyabb következményekkel is járhat. Szerencsére egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

A fog, illetve a fogágy megbetegedése egyre több és több kutyát érint. Ennek hátterében számos okot is találunk, de meglepő módon épp a kutyaeledelek minőségének javulása okozza az ebek fogászati problémájának nagyobb részét. A konzerv kutyaeledelek széleskörű elterjedésével ugyanis kedvenceink egyre kevesebbet rágnak, háttérbe szorítva ezzel a fog felszínének tisztulását.

Néhány gazda legyintve vonja meg a vállát a fogápolási témakör szóba jövetelekor, mondván, hogy kutyája konzerv és száraztápot is kap. A száraztáp azonban nem elégíti ki megfelelően a kutya rágási igényét. Az apró élelmiszerdarabokat kedvencünk egyetlen roppantással elrágja, kikerülve ezzel a fogak táplálék általi tisztító mechanizmusának megindulását.

Szoktassuk rá a kutyát a rendszeres fogmosásra

Ahhoz, hogy megelőzzük a fogkőképződést, a fog- és fogágy megbetegedéseinek kialakulását jó, ha már növendékkortól fogva rászoktatjuk a kutyát a rendszeres, néhány naponta történő fogmosásra. Mivel kedvencünk nem tudja jelezni a kényelmetlen érzés kialakulását, így elképzelhető, hogy a betegség látható jelei már csak a veszélyes fázisban mutatkoznak meg. Mindezek okán kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk kutyusunk szájhigiénés igényeire.

A legtöbb eb hozzávetőleg 8 hónapos korára túl van a fogzási időszakán, így ez egy remek időpont lehet a szoktatásra. Nagyon fontos azonban, hogy mind a fogkefe, mind pedig a fogkrém vásárlásakor gondosan járjunk el. Az emberek számára készült szájápolási eszközök ugyanis kutyánknak nem felelnek meg.

Egy jól felszerelt állatkereskedésben azonban már idehaza is kaphatunk speciálisan kutyáknak gyártott hosszú, puha sörtével ellátott fogkefét, illetve olyan fogpasztát, mely a sikálás során nem habosodik fel.

Ezekre figyeljünk a fogmosás során

A fogmosást mindig finom, de határozott mozdulatokkal végezzük, ne okozzunk fájdalmat az állatnak azzal, hogy felsértjük az ínyét! Próbáljunk meg fix időpontot kialakítani a szájápolásra, így kutyánk könnyebben hozzászokik a rendszerességhez, a megszokott rutin rögzüléséhez.

Kizárólag egészséges szájú eb fogát mossuk! Ha fogkövet találunk, semmiképp ne próbáljuk a fogkefével lesikálni, vagy bármi módon eltávolítani azt. Ebben az esetben is, illetőleg akkor is, ha bármi elváltozást, szokatlan pírt, foltot, gyulladást találunk a kutya ínyén, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, és bízzuk rá a további tennivalókat.

Ha bizonytalanok vagyunk egy esetleges kialakulófélben lévő szájbetegség kapcsán, szintén látogassuk meg az állatorvosunkat, s függesszük fel a fogmosást kutyánknál! A gyulladt íny dörzsölésével ugyanis erős fájdalmat okozhatunk kedvencünknek, mindemellett pedig negatív képzettársítás alakulhat ki az állatban.

Amennyiben pedig a helyes fogkefe használatot illetően lennének kételyeink, az állatorvosi rendelőt ilyen-olyan okból felkeresve remek alkalom nyílik, hogy kérjük az állatorvos útmutatását kutyánk szájápolása terén.

Noha a szakemberek véleményei megoszlik az ebek fogmosásának gyakoriságát illetően, azt javasoljuk, hogy 2-3 naponta végezzük el a szájhigiéniai teendőket. A fogmosás mellett érdemes olyan speciális tápkiegészítőket is beszereznünk, melyek rágásra ösztönzik az állatot, ezáltal segítenek a fogkő kialakulásának megelőzésében.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő módon gondoskodtunk négylábúnk fogazatának hosszú-hosszú évekig tartó épségéről.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben