Néhány mondat a fogápolásról

Fogmosás

Az alábbiakban egy olyan, rengeteg kutyát érintő problémáról lesz szó, melyet, ha nem veszünk időben észre, komolyabb következményekkel is járhat. Szerencsére egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

A fog, illetve a fogágy megbetegedése egyre több és több kutyát érint. Ennek hátterében számos okot is találunk, de meglepő módon épp a kutyaeledelek minőségének javulása okozza az ebek fogászati problémájának nagyobb részét. A konzerv kutyaeledelek széleskörű elterjedésével ugyanis kedvenceink egyre kevesebbet rágnak, háttérbe szorítva ezzel a fog felszínének tisztulását.

Néhány gazda legyintve vonja meg a vállát a fogápolási témakör szóba jövetelekor, mondván, hogy kutyája konzerv és száraztápot is kap. A száraztáp azonban nem elégíti ki megfelelően a kutya rágási igényét. Az apró élelmiszerdarabokat kedvencünk egyetlen roppantással elrágja, kikerülve ezzel a fogak táplálék általi tisztító mechanizmusának megindulását.

Szoktassuk rá a kutyát a rendszeres fogmosásra

Ahhoz, hogy megelőzzük a fogkőképződést, a fog- és fogágy megbetegedéseinek kialakulását jó, ha már növendékkortól fogva rászoktatjuk a kutyát a rendszeres, néhány naponta történő fogmosásra. Mivel kedvencünk nem tudja jelezni a kényelmetlen érzés kialakulását, így elképzelhető, hogy a betegség látható jelei már csak a veszélyes fázisban mutatkoznak meg. Mindezek okán kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk kutyusunk szájhigiénés igényeire.

A legtöbb eb hozzávetőleg 8 hónapos korára túl van a fogzási időszakán, így ez egy remek időpont lehet a szoktatásra. Nagyon fontos azonban, hogy mind a fogkefe, mind pedig a fogkrém vásárlásakor gondosan járjunk el. Az emberek számára készült szájápolási eszközök ugyanis kutyánknak nem felelnek meg.

Egy jól felszerelt állatkereskedésben azonban már idehaza is kaphatunk speciálisan kutyáknak gyártott hosszú, puha sörtével ellátott fogkefét, illetve olyan fogpasztát, mely a sikálás során nem habosodik fel.

Ezekre figyeljünk a fogmosás során

A fogmosást mindig finom, de határozott mozdulatokkal végezzük, ne okozzunk fájdalmat az állatnak azzal, hogy felsértjük az ínyét! Próbáljunk meg fix időpontot kialakítani a szájápolásra, így kutyánk könnyebben hozzászokik a rendszerességhez, a megszokott rutin rögzüléséhez.

Kizárólag egészséges szájú eb fogát mossuk! Ha fogkövet találunk, semmiképp ne próbáljuk a fogkefével lesikálni, vagy bármi módon eltávolítani azt. Ebben az esetben is, illetőleg akkor is, ha bármi elváltozást, szokatlan pírt, foltot, gyulladást találunk a kutya ínyén, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, és bízzuk rá a további tennivalókat.

Ha bizonytalanok vagyunk egy esetleges kialakulófélben lévő szájbetegség kapcsán, szintén látogassuk meg az állatorvosunkat, s függesszük fel a fogmosást kutyánknál! A gyulladt íny dörzsölésével ugyanis erős fájdalmat okozhatunk kedvencünknek, mindemellett pedig negatív képzettársítás alakulhat ki az állatban.

Amennyiben pedig a helyes fogkefe használatot illetően lennének kételyeink, az állatorvosi rendelőt ilyen-olyan okból felkeresve remek alkalom nyílik, hogy kérjük az állatorvos útmutatását kutyánk szájápolása terén.

Noha a szakemberek véleményei megoszlik az ebek fogmosásának gyakoriságát illetően, azt javasoljuk, hogy 2-3 naponta végezzük el a szájhigiéniai teendőket. A fogmosás mellett érdemes olyan speciális tápkiegészítőket is beszereznünk, melyek rágásra ösztönzik az állatot, ezáltal segítenek a fogkő kialakulásának megelőzésében.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő módon gondoskodtunk négylábúnk fogazatának hosszú-hosszú évekig tartó épségéről.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben