Nem eszik a kutyám, mi lehet a baj?

Kutya étvágytalanság

Még tapasztalt kutyatulajdonosoknak is komoly fejtörést okoz, ha kedvence néhanap nem fogadja el az ételt. Egyszerű étvágytalanság vagy betegség húzódhat a háttérben? Mik lehetnek az okai annak, ha a kutya nem eszik?

Legyen szó egy évek óta a családban élő ebről vagy éppen egy újdonsült kiskutyáról, az étvágytalanság minden esetben nagy riadalmat képes okozni. Az első és legfontosabb tennivalód ebben a helyzetben, hogy ne ess pánikba.

Sok gazdi már akkor aggódni kezd, ha kedvence nem fogyaszt el annyi tápot, mint ami a kutyakajás dobozokon iránymutatásként szerepel. Ne feledd, hogy a csomagoláson feltüntetett számok mindössze iránymutatások. Álljon itt megnyugtatásként egy adat. A tökéletes egészségnek örvendő blökik nagy része a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70 százalékát fogyasztják csak el egyszerre.

Ne ess pánikba, de vedd komolyan az étvágytalanságot

Ahogyan a bevezetőben is írtam, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Mivel azonban az étvágytalanság a betegség kialakulásának előjele is lehet, konzultálj az állatorvosoddal ilyen esetben. Számolj be kedvenced normális táplálkozási szokásairól. Hányszor, mekkora adagokat eszik általában, mióta utasítja vissza a táplálékot. Figyeld meg az egyéb tüneteket is, mint például levertség, bágyadtság, láz, remegés.

Elképzelhető, hogy csak vak lárma az egész, hozzánk hasonlóan az ebek sem szívesen táplálkoznak a tikkasztó hőségben vagy egy kimerítő túrát követően.

A táplálék visszautasításának lehetséges okai

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is számos oka lehet a táplálkozás elmaradásának.

  • Betegség: Bár az ebek étvágytalansága nem feltétlenül jelent súlyos betegséget, az állatoknál elég jellemző tünet ez a szokás. A pontos diagnózis érdekében elengedhetetlen, hogy konzultálj egy szakemberrel.
  • Fogászati problémák: Kedvenced nem tudja elmondani neked, ha fáj a foga, begyulladt az ínye vagy más szájproblémával küzd. Azonban a rágás valószínűleg ilyenkor nagy fájdalmat okoz neki. Ellenőrizd, hogy van-e törött vagy laza fog, gyulladt-e az íny, látsz-e daganatot.
  • Oltás: Ahogyan mi emberek is be tudunk kissé lázasodni például az influenza elleni vakcinától, úgy az eb szervezete is képes ezt produkálni. Ennek az az oka, hogy a szervezet felismeri az oltóanyagban található legyengített kórokozókat, és elkezd ellenanyagot termelni velük szemben. A láz tulajdonképpen a test védekezése a betegséggel szemben.Így, ha a közelmúltban kedvenced vakcinát kapott, elképzelhető, hogy az étvágytalanság az oltás velejárója.
  • Utazás vagy ismeretlen környezet: Számos kutyánál diszkomfort érzést okoz egy új hely. Összezavarják az ismeretlen emberek, ingerek, szagok, látvány, vagy maga az utazás. Ilyen esetben teljesen érthető, hogy az ebnek nem az evés az első dolog, ami az eszébe jut. Szerencsére ez azonnal elmúlik, ahogy kissé felfedezi a környezetét.
  • Viselkedési problémák: Előfordulhat, hogy a blöki pusztán azért utasítja vissza a táplálékot, mert új étrendre váltottál, és nem tetszik neki a menü. A kutyák néha igen finnyásak tudnak lenni. De egy új háziállat vagy egy közelben lévő másik (esetleg agresszív) kutya is okozhatja a viselkedést.

Ha az eb étvágytalanságát betegség okozza, akkor az állatorvos jó eséllyel gyógyszeres kezelést fog előírni a számára. Előfordulhat az is, hogy a pirulák szedése mellett szigorú diétára fogja kedvencedet. Fontos, hogy ilyen esetben mindent pontosan az orvos utasításai szerint tarts be, hogy kedvenced újra éppen és egészségesen szaladgálhasson melletted.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben