Nem eszik a kutyám, mi lehet a baj?

Kutya étvágytalanság

Még tapasztalt kutyatulajdonosoknak is komoly fejtörést okoz, ha kedvence néhanap nem fogadja el az ételt. Egyszerű étvágytalanság vagy betegség húzódhat a háttérben? Mik lehetnek az okai annak, ha a kutya nem eszik?

Legyen szó egy évek óta a családban élő ebről vagy éppen egy újdonsült kiskutyáról, az étvágytalanság minden esetben nagy riadalmat képes okozni. Az első és legfontosabb tennivalód ebben a helyzetben, hogy ne ess pánikba.

Sok gazdi már akkor aggódni kezd, ha kedvence nem fogyaszt el annyi tápot, mint ami a kutyakajás dobozokon iránymutatásként szerepel. Ne feledd, hogy a csomagoláson feltüntetett számok mindössze iránymutatások. Álljon itt megnyugtatásként egy adat. A tökéletes egészségnek örvendő blökik nagy része a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70 százalékát fogyasztják csak el egyszerre.

Ne ess pánikba, de vedd komolyan az étvágytalanságot

Ahogyan a bevezetőben is írtam, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Mivel azonban az étvágytalanság a betegség kialakulásának előjele is lehet, konzultálj az állatorvosoddal ilyen esetben. Számolj be kedvenced normális táplálkozási szokásairól. Hányszor, mekkora adagokat eszik általában, mióta utasítja vissza a táplálékot. Figyeld meg az egyéb tüneteket is, mint például levertség, bágyadtság, láz, remegés.

Elképzelhető, hogy csak vak lárma az egész, hozzánk hasonlóan az ebek sem szívesen táplálkoznak a tikkasztó hőségben vagy egy kimerítő túrát követően.

A táplálék visszautasításának lehetséges okai

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is számos oka lehet a táplálkozás elmaradásának.

  • Betegség: Bár az ebek étvágytalansága nem feltétlenül jelent súlyos betegséget, az állatoknál elég jellemző tünet ez a szokás. A pontos diagnózis érdekében elengedhetetlen, hogy konzultálj egy szakemberrel.
  • Fogászati problémák: Kedvenced nem tudja elmondani neked, ha fáj a foga, begyulladt az ínye vagy más szájproblémával küzd. Azonban a rágás valószínűleg ilyenkor nagy fájdalmat okoz neki. Ellenőrizd, hogy van-e törött vagy laza fog, gyulladt-e az íny, látsz-e daganatot.
  • Oltás: Ahogyan mi emberek is be tudunk kissé lázasodni például az influenza elleni vakcinától, úgy az eb szervezete is képes ezt produkálni. Ennek az az oka, hogy a szervezet felismeri az oltóanyagban található legyengített kórokozókat, és elkezd ellenanyagot termelni velük szemben. A láz tulajdonképpen a test védekezése a betegséggel szemben.Így, ha a közelmúltban kedvenced vakcinát kapott, elképzelhető, hogy az étvágytalanság az oltás velejárója.
  • Utazás vagy ismeretlen környezet: Számos kutyánál diszkomfort érzést okoz egy új hely. Összezavarják az ismeretlen emberek, ingerek, szagok, látvány, vagy maga az utazás. Ilyen esetben teljesen érthető, hogy az ebnek nem az evés az első dolog, ami az eszébe jut. Szerencsére ez azonnal elmúlik, ahogy kissé felfedezi a környezetét.
  • Viselkedési problémák: Előfordulhat, hogy a blöki pusztán azért utasítja vissza a táplálékot, mert új étrendre váltottál, és nem tetszik neki a menü. A kutyák néha igen finnyásak tudnak lenni. De egy új háziállat vagy egy közelben lévő másik (esetleg agresszív) kutya is okozhatja a viselkedést.

Ha az eb étvágytalanságát betegség okozza, akkor az állatorvos jó eséllyel gyógyszeres kezelést fog előírni a számára. Előfordulhat az is, hogy a pirulák szedése mellett szigorú diétára fogja kedvencedet. Fontos, hogy ilyen esetben mindent pontosan az orvos utasításai szerint tarts be, hogy kedvenced újra éppen és egészségesen szaladgálhasson melletted.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben