Nem eszik a kutyám, mi lehet a baj?

Kutya étvágytalanság

Még tapasztalt kutyatulajdonosoknak is komoly fejtörést okoz, ha kedvence néhanap nem fogadja el az ételt. Egyszerű étvágytalanság vagy betegség húzódhat a háttérben? Mik lehetnek az okai annak, ha a kutya nem eszik?

Legyen szó egy évek óta a családban élő ebről vagy éppen egy újdonsült kiskutyáról, az étvágytalanság minden esetben nagy riadalmat képes okozni. Az első és legfontosabb tennivalód ebben a helyzetben, hogy ne ess pánikba.

Sok gazdi már akkor aggódni kezd, ha kedvence nem fogyaszt el annyi tápot, mint ami a kutyakajás dobozokon iránymutatásként szerepel. Ne feledd, hogy a csomagoláson feltüntetett számok mindössze iránymutatások. Álljon itt megnyugtatásként egy adat. A tökéletes egészségnek örvendő blökik nagy része a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70 százalékát fogyasztják csak el egyszerre.

Ne ess pánikba, de vedd komolyan az étvágytalanságot

Ahogyan a bevezetőben is írtam, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Mivel azonban az étvágytalanság a betegség kialakulásának előjele is lehet, konzultálj az állatorvosoddal ilyen esetben. Számolj be kedvenced normális táplálkozási szokásairól. Hányszor, mekkora adagokat eszik általában, mióta utasítja vissza a táplálékot. Figyeld meg az egyéb tüneteket is, mint például levertség, bágyadtság, láz, remegés.

Elképzelhető, hogy csak vak lárma az egész, hozzánk hasonlóan az ebek sem szívesen táplálkoznak a tikkasztó hőségben vagy egy kimerítő túrát követően.

A táplálék visszautasításának lehetséges okai

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is számos oka lehet a táplálkozás elmaradásának.

  • Betegség: Bár az ebek étvágytalansága nem feltétlenül jelent súlyos betegséget, az állatoknál elég jellemző tünet ez a szokás. A pontos diagnózis érdekében elengedhetetlen, hogy konzultálj egy szakemberrel.
  • Fogászati problémák: Kedvenced nem tudja elmondani neked, ha fáj a foga, begyulladt az ínye vagy más szájproblémával küzd. Azonban a rágás valószínűleg ilyenkor nagy fájdalmat okoz neki. Ellenőrizd, hogy van-e törött vagy laza fog, gyulladt-e az íny, látsz-e daganatot.
  • Oltás: Ahogyan mi emberek is be tudunk kissé lázasodni például az influenza elleni vakcinától, úgy az eb szervezete is képes ezt produkálni. Ennek az az oka, hogy a szervezet felismeri az oltóanyagban található legyengített kórokozókat, és elkezd ellenanyagot termelni velük szemben. A láz tulajdonképpen a test védekezése a betegséggel szemben.Így, ha a közelmúltban kedvenced vakcinát kapott, elképzelhető, hogy az étvágytalanság az oltás velejárója.
  • Utazás vagy ismeretlen környezet: Számos kutyánál diszkomfort érzést okoz egy új hely. Összezavarják az ismeretlen emberek, ingerek, szagok, látvány, vagy maga az utazás. Ilyen esetben teljesen érthető, hogy az ebnek nem az evés az első dolog, ami az eszébe jut. Szerencsére ez azonnal elmúlik, ahogy kissé felfedezi a környezetét.
  • Viselkedési problémák: Előfordulhat, hogy a blöki pusztán azért utasítja vissza a táplálékot, mert új étrendre váltottál, és nem tetszik neki a menü. A kutyák néha igen finnyásak tudnak lenni. De egy új háziállat vagy egy közelben lévő másik (esetleg agresszív) kutya is okozhatja a viselkedést.

Ha az eb étvágytalanságát betegség okozza, akkor az állatorvos jó eséllyel gyógyszeres kezelést fog előírni a számára. Előfordulhat az is, hogy a pirulák szedése mellett szigorú diétára fogja kedvencedet. Fontos, hogy ilyen esetben mindent pontosan az orvos utasításai szerint tarts be, hogy kedvenced újra éppen és egészségesen szaladgálhasson melletted.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben