Őszi veszélyek a kutyád számára

Kutya őszi veszélyek

Odakint az idő még nyomokban sem emlékeztet arra, hogy a naptár szerint már őszt írunk. Érdemes azonban idejekorán felkészülni mindazokra a veszélyekre, melyeket a nyarat követő évszak tartogat ebed számára. Az alábbiakban azokat az eseményeket gyűjtöttem egy csokorba, amik kapcsán fordíts kiemelt figyelmet négylábúd biztonságára.

Halloween cukorkák

A Halloween megünneplése megállíthatatlanul kezd gyökeret verni idehaza is. Olyannyira, hogy érdemes egy-két mondat erejéig megemlékezni róla, mik azok a momentumok, melyek kutyád számára nem kívánatosak lehetnek.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a csokoládé és az édességekben található xilitol életveszélyes lehet az ebed számára. A cukorkák nylon csomagolása pedig végzetes bélelzáródást okozhat. Tartsd távol a Halloween cukorkákat (is) kedvencedtől, gyermekeidnek pedig magyarázd el, hogy nem etetjük a kutyust édességgel. Ha otthonodba vendégeket hívsz, hozd az ő tudtukra is, hogy nálad nem szokás édességgel kínálni az ebet.

Halloween jelmezek

A parti kellékek, jelmezek, zajkeltő eszközök használatát kutyád fenyegetésnek érezheti. Lehet, hogy végtelenül mókás dolog félelmetes jelmezbe öltöztetni ebedet is az ünnepen, négylábúdat viszont ez összezavarja, stresszt és szorongást vált ki nála. Habár néhány kutya rezignáltan viseli a beöltöztetést, azt tanácsolom, hogy ilyen esetben soha ne hagyd magára az állatot. A ruhadarabok beakadhatnak, és fojthatják, szoríthatják az állatot, miközben megpróbál megszabadulni azoktól.

Sajnos az emberek számára készült maskarák használatával sem jobb a helyzet. A Halloween álarcot viselő személyek is riadalmat okozhatnak a kutyáknál, magában hordozva azt a kockázatot, hogy az eb odakap vagy elmenekül. Ha módod van rá, mindig kösd meg vagy zárd be a kutyát a parti idejére, és gyakran látogasd meg, foglalkozz vele (Természetesen álarc nélkül). Ellenőrizd, hogy nyakörvén viseli-e az elérhetőségedet.

Figyelem! Soha ne hagyj az otthonodban Halloween jelmezt őrizetlenül olyan helyen, ahol kedvenced elérheti. A kutya a kosztüm darabjait, kiegészítőit lenyelheti, ami fulladást okozhat.

Halloween zajok

Nincs róla információm, hogy a petárdázás az eredeti, angolszász ünnepnek is a része-e. Mindenesetre Halloweenkor egyre több helyen hallom – szerencsére még csak elvétve – a kis zöld pálcikák durranását. A legtöbb gazdinak nem kell bemutatnom a szilveszteri petárdázás keltette rémületet. Úgy gondolom, hogy évente egyszer több mint elég átélnie azt a blökiknek, de jobb, ha felkészülsz a legrosszabbra.

Ha ebed érzékeny a zajokra, fontold meg, hogy az esemény idejére megkötöd vagy bezárod, megelőzendő az elszökést. Igyekezz a zajhatás ideje alatt folyamatosan mellette lenni, simogatni és nyugtatóan beszélni hozzá.

Halottak napja

Szinte az összes olyan családban gyertyát gyújtanak Halottak napján, ahol elvesztettek egy hozzátartozót. Az égő viasz és a kutya azonban nem a legoptimálisabb párosítás. Soha ne hagyj az eb számára elérhető, lerántható helyen gyertyát, mert azon túl, hogy az állat megégetheti magát, lakástüzet is okozhat.

Rovar- és rágcsálóirtó

Az idő lehűlésével a rovarok és rágcsálók előszeretettel húzódnak a melegebb helyekre. Ez sok esetben sajnos az otthonainkat jelenti. Ilyenkor hajlamosak vagyunk könnyedén a különböző irtószerek után nyúlni, nem árt azonban szem előtt tartanod, hogy ezek a készítmények mérgezők lehetnek kutyádra nézve. Már a vásárláskor figyelj arra, hogy olyan szereket vegyél, melyek a háziállatokra ártalmatlanok.

Fagyálló

Szintén az ősz és a hideg idő beálltának biztos jele, hogy az autótulajdonosok előveszik a garázsból a fagyálló folyadékot. Ezek a készítmények erős mérgek, soha ne hagyd a fagyálót és kedvencedet őrizetlenül egy helyiségben. A fagyásgátló édeskés íze csalogathatja a kutyát, és pillanatok alatt megtörténhet a baj.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben