Őszi veszélyek a kutyád számára

Kutya őszi veszélyek

Odakint az idő még nyomokban sem emlékeztet arra, hogy a naptár szerint már őszt írunk. Érdemes azonban idejekorán felkészülni mindazokra a veszélyekre, melyeket a nyarat követő évszak tartogat ebed számára. Az alábbiakban azokat az eseményeket gyűjtöttem egy csokorba, amik kapcsán fordíts kiemelt figyelmet négylábúd biztonságára.

Halloween cukorkák

A Halloween megünneplése megállíthatatlanul kezd gyökeret verni idehaza is. Olyannyira, hogy érdemes egy-két mondat erejéig megemlékezni róla, mik azok a momentumok, melyek kutyád számára nem kívánatosak lehetnek.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a csokoládé és az édességekben található xilitol életveszélyes lehet az ebed számára. A cukorkák nylon csomagolása pedig végzetes bélelzáródást okozhat. Tartsd távol a Halloween cukorkákat (is) kedvencedtől, gyermekeidnek pedig magyarázd el, hogy nem etetjük a kutyust édességgel. Ha otthonodba vendégeket hívsz, hozd az ő tudtukra is, hogy nálad nem szokás édességgel kínálni az ebet.

Halloween jelmezek

A parti kellékek, jelmezek, zajkeltő eszközök használatát kutyád fenyegetésnek érezheti. Lehet, hogy végtelenül mókás dolog félelmetes jelmezbe öltöztetni ebedet is az ünnepen, négylábúdat viszont ez összezavarja, stresszt és szorongást vált ki nála. Habár néhány kutya rezignáltan viseli a beöltöztetést, azt tanácsolom, hogy ilyen esetben soha ne hagyd magára az állatot. A ruhadarabok beakadhatnak, és fojthatják, szoríthatják az állatot, miközben megpróbál megszabadulni azoktól.

Sajnos az emberek számára készült maskarák használatával sem jobb a helyzet. A Halloween álarcot viselő személyek is riadalmat okozhatnak a kutyáknál, magában hordozva azt a kockázatot, hogy az eb odakap vagy elmenekül. Ha módod van rá, mindig kösd meg vagy zárd be a kutyát a parti idejére, és gyakran látogasd meg, foglalkozz vele (Természetesen álarc nélkül). Ellenőrizd, hogy nyakörvén viseli-e az elérhetőségedet.

Figyelem! Soha ne hagyj az otthonodban Halloween jelmezt őrizetlenül olyan helyen, ahol kedvenced elérheti. A kutya a kosztüm darabjait, kiegészítőit lenyelheti, ami fulladást okozhat.

Halloween zajok

Nincs róla információm, hogy a petárdázás az eredeti, angolszász ünnepnek is a része-e. Mindenesetre Halloweenkor egyre több helyen hallom – szerencsére még csak elvétve – a kis zöld pálcikák durranását. A legtöbb gazdinak nem kell bemutatnom a szilveszteri petárdázás keltette rémületet. Úgy gondolom, hogy évente egyszer több mint elég átélnie azt a blökiknek, de jobb, ha felkészülsz a legrosszabbra.

Ha ebed érzékeny a zajokra, fontold meg, hogy az esemény idejére megkötöd vagy bezárod, megelőzendő az elszökést. Igyekezz a zajhatás ideje alatt folyamatosan mellette lenni, simogatni és nyugtatóan beszélni hozzá.

Halottak napja

Szinte az összes olyan családban gyertyát gyújtanak Halottak napján, ahol elvesztettek egy hozzátartozót. Az égő viasz és a kutya azonban nem a legoptimálisabb párosítás. Soha ne hagyj az eb számára elérhető, lerántható helyen gyertyát, mert azon túl, hogy az állat megégetheti magát, lakástüzet is okozhat.

Rovar- és rágcsálóirtó

Az idő lehűlésével a rovarok és rágcsálók előszeretettel húzódnak a melegebb helyekre. Ez sok esetben sajnos az otthonainkat jelenti. Ilyenkor hajlamosak vagyunk könnyedén a különböző irtószerek után nyúlni, nem árt azonban szem előtt tartanod, hogy ezek a készítmények mérgezők lehetnek kutyádra nézve. Már a vásárláskor figyelj arra, hogy olyan szereket vegyél, melyek a háziállatokra ártalmatlanok.

Fagyálló

Szintén az ősz és a hideg idő beálltának biztos jele, hogy az autótulajdonosok előveszik a garázsból a fagyálló folyadékot. Ezek a készítmények erős mérgek, soha ne hagyd a fagyálót és kedvencedet őrizetlenül egy helyiségben. A fagyásgátló édeskés íze csalogathatja a kutyát, és pillanatok alatt megtörténhet a baj.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben