Strandolás a kutyával

Kutya a strandon

A vízpart remek kikapcsolódás lehet mind a család, mind pedig az eb számára. Mivel kedvencünk szeret a közelünkben lenni, a strandon pedig számtalan új és érdekes élmény fogadja őt, ezért nagyszerű ötlet a kutyát is magaddal vinni. Érdemes azonban gondos gazdaként néhány alapvetéssel tisztában lenned. Így elkerülheted az esetleges kellemetlenségeket.

Az első és legfontosabb dolog, hogy négylábúddal kizárólag olyan vízpartot látogassatok meg, ahol engedélyezett az állat számára a fürdés. Ezt vedd komolyan, mert a hatóságok is komolyan veszik. A minimum az, hogy ebeddel együtt kiküldenek a strand területéről, de a megbírságolás sem kizárt. Ha nem vagy biztos, hogy beviheted-e blökidet, akkor fordulj régi barátunkhoz, a Google-hoz. Keress rá: kutyabarát strandok.

Készülj fel a hulladék eltakarítására

Kevesebb visszataszítóbb dolog van a világon, mint egy szemetes vízpart. Figyelj oda, hogy legalább olyan állapotban hagyd magatok után a fürdőhelyet, mint amilyen megérkezésetekkor volt. Készülj fel rá már otthon, hogy mind magad után, mind pedig ebed után eltakarítsd a hulladékot. Ne indulj el szemeteszsák nélkül.

Ne hagyj továbbá élelmiszert a parton, mondván, hogy úgyis lebomlik. Egyrészt a hullámok belemoshatják a vízbe az ételmaradékot, másrészt a lebomló élelmiszer szaga nem túl csábító. Mindig gondosan csomagold el még a kutyád számára bekészített száraztápot is.

Indulás előtt győződj meg róla, hogy kedvenced oltásai, parazita megelőző készítményei naprakészek-e. Ezek segítenek megóvni őt a fertőző betegségektől, melyekkel a part közelében, illetve a vízben találkozhat.

Védd a kutyádat a tűző naptól

Amikor strandra mész, magad és blökid kapcsán is gondolj az erős nap és a kiszáradás okozta veszélyekre. Próbáld meg elkerülni a legintenzívebb napos órákat (délelőtt 11 és délután 3 óra között), ne feledd, hogy ilyenkor még a vízben is könnyedén napszúrást, hőgutát lehet kapni. Mindig gondoskodj megfelelő árnyékról.

Készíts be megfelelő mennyiségű friss vizet, és ösztönözd kedvencedet a folyamatos folyadékpótlásra. Amennyiben azt veszed észre, hogy kutyád túlzottan zihál, bágyadt vagy hány a strandon, azonnal pakolj össze, és irány az állatorvos!

Különösen rövidszőrű ebeknél lehet fontos a naptej használata, de hosszabb bundájú mancsosoknál is megfontolandó lehet a hajlatok, a has és a fültő védelme. Ha úgy érzed, kedvencednek szüksége lehet naptejre a parton, mindenképp konzultálj állatorvosoddal.

Nem minden kutya úszik jól, noha nem igazán hallani olyan hírt, hogy egy eb a vízbe fulladt volna. Mindenesetre, ha kételyeid vannak négylábúd képességei kapcsán, akkor érdemes lehet beszerezni kutyák számára készült mentőmellényt.

Soha ne engedd az ebet túlzottan hullámzó vagy örvénylő vízbe! Mindig tartsd szemmel a kutyát, ha pedig nem tudsz rá figyelni – mert például elugrassz egy lángosért –, akkor kösd meg.

Ne engedd a vízből inni az ebet

Meglehetősen nehéz feladatnak tűnik, de igyekezz kontrolálni kedvenced strandvízből történő lefetyelését. Olyan baktériumok, paraziták lehetnek a vízben, melyek veszélyt jelenthetnek a kutya egészségére. Mindig legyen nálad elegendő friss víz, illetve egy edény, amiből megitathatod.

Különösen tengerparton ügyelj arra, hogy az eb ne kóstolgassa a sós vizet, az ugyanis kiszáradáshoz vezethet. Ne engedd továbbá, hogy a part közelében található tócsákból, pangó vizekből fogyasszon, ugyanis ezek sokszor káros baktériumok gyűjtőhelye lehet.

A strand a kutyával tehát örömteli, felhőtlen időtöltés, mindehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szokásosnál jobban tartsd nyitva a szemed, és figyelj a biztonságra.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben