Szükséges-e kutyáinkat kutyakozmetikushoz vinni?

Szükséges-e kutyáinkat kutyakozmetikushoz vinni?

Sokan úgy vélik, hogy a kutyakozmetikus szolgáltatásait csak azok veszik igénybe, akik vakon követik a divatot vagy esetleg unatkoznak. Úgy gondolják, hogy egyáltalán nincs rá szükség. Igaz, hogy már a megnevezés maga is félrevezető, hiszen az emberek leginkább szépségápolás és kényeztetés céljából járnak kozmetikushoz vagy fodrászhoz. Azonban a mi esetünkben is ott van az a kisebb százalék, aki az egészséges bőr- vagy hajápolás miatt keresi fel a kozmetikust.

Ugyanez a helyzet a kutyákkal is. Az ő esetükben kizárólag egészségügyi okokból érdemes és sok esetben szükséges kutyakozmetikushoz fordulni. Leginkább a hosszú szőrű kutyák igénylik évente többször is a szakszerű ápolást, azonban rövidszőrű társaik számára is nyújtanak a kozmetikusok olyan szolgáltatásokat, amelyeket a gazdik otthon nem adhatnak meg kedvenceiknek.

Milyen szolgáltatásokat nyújt egy kutyakozmetikus?

Ha kutyakozmetikushoz fordulunk házi állatunkkal, akkor a következő szolgáltatásokat vehetjük igénybe: levágják a kutya szőrét géppel vagy ollóval és speciális kezelésben részesítik, esetleg kifésülik vagy fazonra nyírják, megfürdetik, megszárítják, megfelelő méretűre vágják a karmokat, fület, szemet és bűzmirigyet tisztítanak, továbbá minden olyan tevékenységet elvégeznek, ami a kutya szempontjából előnyös és fontos. Csakis a kutyák bőrének és szőrének megfelelő eszközöket és termékeket használnak, a nekik megfelelő módon. Egy jó kutyakozmetikus nagyon jól ismeri az állatokat, tudja, hogy milyen helyzetben hogyan reagál, ezért jól kommunikál velük és megnyugtatja őket.

Mire figyeljünk oda?

Először is a kutyakozmetikát igénylő fajták esetében nagyon fontos, hogy már kölyök korukban megszokják a rendszeres kozmetikázást. A rendszeres fésülés, ápolás és fürdetés otthon sem maradhat el, hiszen a kutya egészsége a tét. Egy gondozatlan bunda nem csupán nem esztétikus, hanem kifejezetten ártalmas is a kutyára nézve. Megnehezítheti a közlekedését és az élősködőknek is remek búvóhelyet biztosít.

Nem szabad túlzásba sem esni a kozmetikázással, hiszen ne feledjük: a szépség másodlagos, az egészség az első. Vannak olyanok, akik befestetik vagy különböző formákra vágatják kutyájuk szőrét, ami már nem a kutya előnyeit szolgálja, hanem a gazdi sajátos igényeit elégíti ki. Ne felejtsük el folyamatosan szem előtt tartani, hogy kutyáink nem önző módon kisajátított tárgyak, hanem gondjainkba vett hűséges társak, akiknek jólétéről és kényelméről mi gondoskodunk.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?