Tanácsok a rovarcsípés megelőzéséhez

Kutya csípés

A szúnyogok, bolhák vagy kullancsok olyan riasztó betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek, mint a Lyme-kór, a szívférgesség vagy a kullancs-láz (Sziklás-hegységi foltos láz). Annak tükrében, hogy számos betegség az emberre is átterjedhet, érdemes nagyon komolyan venni a kedvenceden talált csípéseket. Mit tehetsz a baj megelőzésére, a rovarcsípések kezelésére?

Különösen a nyári és őszi időkben okozhatnak sok bosszúságot és kellemetlen perceket az élősködők. Egyrészt azért, mert ezekben az évszakokban gyakrabban visszük a kutyát a természetbe, másrészt pedig ezekben az időszakokban a legaktívabbak a rovarok.

A hangsúly a megelőzésen legyen

Nem győzöm elégszer aláhúzni, hogy a legjobb orvosság a megelőzés, azaz ha csökkented ebed kitettségét a kórokozókkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy zárd be odahaza a négy fal közé. Azonban ha néhány tanácsot szem előtt tartasz, már rengeteget tettél a prevenció érdekében.

  • Mielőtt négylábú barátod társaságában a természetbe indulsz, mindig ellenőrizz az interneten egy kullancstérképet. Ha egy terület nagyon fertőzött, válassz más kirándulóhelyet, vagy halaszd el a kiruccanást.
  • Ne engedd a blökit a magas fűbe, cserjésbe. Tévhit, hogy a kullancsok a fák lombozatából hullnak ránk, valójában ezek az élősködők 1 méternél nem másznak magasabbra.
  • A szúnyogok „csúcsidőszaka” a szürkület, ezekben az órákban a legaktívabbak. Igyekezz ilyenkor kedvencedet behívni a házba, zárt térbe. A vérszívók a víz felületére teszik le a petéiket, azért ne tarts állóvizet ebed környékén (természetesen a tálkáján kívül).
  • A túrák alatt igyekezz a kijelölt turista útvonalakon haladni. A kullancsok ugyanis nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az érintetlen területeken, mint a kitaposott ösvényeken.

A fenti tanácsokon kívül pedig nagyon ajánlott, hogy minden egyes kiruccanás után tüzetesen vizsgáld át kedvenced bőrfelületét. Fordíts különös figyelmet a fültőre, a könyökhajlatokra és a hónaljakra. Ezek azok a felületek, ahol az élősködők előszeretettel szoktak tábort verni.

Néhány gondolat az irtószerekről

Kétségtelen, hogy ma már a csípést megelőző és utókezelő szerek széles spektrumát megtalálod a boltok polcain. A bolhák, kullancsok és szúnyogok csípésének utókezelése helyett ajánlatosabb, ha inkább a megelőzésre koncentrálsz. Ha a károkozók be sem kerülnek a kutya szervezetébe, akkor az allergia vagy a fertőzés eleve kizárt.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a gondos körültekintés nem elegendő, és kártevőirtó készítményeket szükséges alkalmaznod. Ez teljesen érthető, egy kutyának rengeteg a mozgásigénye, imád a természetben lenni, és nem kérheted, hogy csapja le a rajta mászó kártevőt, mielőtt megcsípné.

Fontos azonban, hogy csak addig és csak azokat az irtószereket alkalmazd az állatnál, ameddig és amik szükségesek. Ne tedd ki feleslegesen semmilyen vegyszernek kedvencedet, mert az egészségromlással járhat. Megkockáztatom, hogy egy lakótelepi lakásban tartott ebnek, mely napi 3×20 percet tartózkodik a házak közötti kutyafuttatón, semmi szüksége nincs kullancsirtó szerekre.

Soha ne használj ember számára készült rovarriasztó szereket a kutyádon, és soha ne engedd neki, hogy nyalogasson, ha ilyen készítménnyel vagy bekenve. Ezek a termékek veszélyesek, mérgezők lehetnek a kutya számára.

Legyél alapos! Ne legyél rest kikérni az állatorvos szakvéleményét a rovarcsípést megelőző vagy utókezelő készítmények kapcsán. Ő ugyanis birtokában van az összes olyan információnak – a kutya egyéni életmódja, a földrajzi területen előforduló kártevők és terjesztett betegségek – melyek alapján a legoptimálisabb terméket tudja javasolni neked.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben