Tanácsok a rovarcsípés megelőzéséhez

Kutya csípés

A szúnyogok, bolhák vagy kullancsok olyan riasztó betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek, mint a Lyme-kór, a szívférgesség vagy a kullancs-láz (Sziklás-hegységi foltos láz). Annak tükrében, hogy számos betegség az emberre is átterjedhet, érdemes nagyon komolyan venni a kedvenceden talált csípéseket. Mit tehetsz a baj megelőzésére, a rovarcsípések kezelésére?

Különösen a nyári és őszi időkben okozhatnak sok bosszúságot és kellemetlen perceket az élősködők. Egyrészt azért, mert ezekben az évszakokban gyakrabban visszük a kutyát a természetbe, másrészt pedig ezekben az időszakokban a legaktívabbak a rovarok.

A hangsúly a megelőzésen legyen

Nem győzöm elégszer aláhúzni, hogy a legjobb orvosság a megelőzés, azaz ha csökkented ebed kitettségét a kórokozókkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy zárd be odahaza a négy fal közé. Azonban ha néhány tanácsot szem előtt tartasz, már rengeteget tettél a prevenció érdekében.

  • Mielőtt négylábú barátod társaságában a természetbe indulsz, mindig ellenőrizz az interneten egy kullancstérképet. Ha egy terület nagyon fertőzött, válassz más kirándulóhelyet, vagy halaszd el a kiruccanást.
  • Ne engedd a blökit a magas fűbe, cserjésbe. Tévhit, hogy a kullancsok a fák lombozatából hullnak ránk, valójában ezek az élősködők 1 méternél nem másznak magasabbra.
  • A szúnyogok „csúcsidőszaka” a szürkület, ezekben az órákban a legaktívabbak. Igyekezz ilyenkor kedvencedet behívni a házba, zárt térbe. A vérszívók a víz felületére teszik le a petéiket, azért ne tarts állóvizet ebed környékén (természetesen a tálkáján kívül).
  • A túrák alatt igyekezz a kijelölt turista útvonalakon haladni. A kullancsok ugyanis nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az érintetlen területeken, mint a kitaposott ösvényeken.

A fenti tanácsokon kívül pedig nagyon ajánlott, hogy minden egyes kiruccanás után tüzetesen vizsgáld át kedvenced bőrfelületét. Fordíts különös figyelmet a fültőre, a könyökhajlatokra és a hónaljakra. Ezek azok a felületek, ahol az élősködők előszeretettel szoktak tábort verni.

Néhány gondolat az irtószerekről

Kétségtelen, hogy ma már a csípést megelőző és utókezelő szerek széles spektrumát megtalálod a boltok polcain. A bolhák, kullancsok és szúnyogok csípésének utókezelése helyett ajánlatosabb, ha inkább a megelőzésre koncentrálsz. Ha a károkozók be sem kerülnek a kutya szervezetébe, akkor az allergia vagy a fertőzés eleve kizárt.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a gondos körültekintés nem elegendő, és kártevőirtó készítményeket szükséges alkalmaznod. Ez teljesen érthető, egy kutyának rengeteg a mozgásigénye, imád a természetben lenni, és nem kérheted, hogy csapja le a rajta mászó kártevőt, mielőtt megcsípné.

Fontos azonban, hogy csak addig és csak azokat az irtószereket alkalmazd az állatnál, ameddig és amik szükségesek. Ne tedd ki feleslegesen semmilyen vegyszernek kedvencedet, mert az egészségromlással járhat. Megkockáztatom, hogy egy lakótelepi lakásban tartott ebnek, mely napi 3×20 percet tartózkodik a házak közötti kutyafuttatón, semmi szüksége nincs kullancsirtó szerekre.

Soha ne használj ember számára készült rovarriasztó szereket a kutyádon, és soha ne engedd neki, hogy nyalogasson, ha ilyen készítménnyel vagy bekenve. Ezek a termékek veszélyesek, mérgezők lehetnek a kutya számára.

Legyél alapos! Ne legyél rest kikérni az állatorvos szakvéleményét a rovarcsípést megelőző vagy utókezelő készítmények kapcsán. Ő ugyanis birtokában van az összes olyan információnak – a kutya egyéni életmódja, a földrajzi területen előforduló kártevők és terjesztett betegségek – melyek alapján a legoptimálisabb terméket tudja javasolni neked.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben