Tanácsok a rovarcsípés megelőzéséhez

Kutya csípés

A szúnyogok, bolhák vagy kullancsok olyan riasztó betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek, mint a Lyme-kór, a szívférgesség vagy a kullancs-láz (Sziklás-hegységi foltos láz). Annak tükrében, hogy számos betegség az emberre is átterjedhet, érdemes nagyon komolyan venni a kedvenceden talált csípéseket. Mit tehetsz a baj megelőzésére, a rovarcsípések kezelésére?

Különösen a nyári és őszi időkben okozhatnak sok bosszúságot és kellemetlen perceket az élősködők. Egyrészt azért, mert ezekben az évszakokban gyakrabban visszük a kutyát a természetbe, másrészt pedig ezekben az időszakokban a legaktívabbak a rovarok.

A hangsúly a megelőzésen legyen

Nem győzöm elégszer aláhúzni, hogy a legjobb orvosság a megelőzés, azaz ha csökkented ebed kitettségét a kórokozókkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy zárd be odahaza a négy fal közé. Azonban ha néhány tanácsot szem előtt tartasz, már rengeteget tettél a prevenció érdekében.

  • Mielőtt négylábú barátod társaságában a természetbe indulsz, mindig ellenőrizz az interneten egy kullancstérképet. Ha egy terület nagyon fertőzött, válassz más kirándulóhelyet, vagy halaszd el a kiruccanást.
  • Ne engedd a blökit a magas fűbe, cserjésbe. Tévhit, hogy a kullancsok a fák lombozatából hullnak ránk, valójában ezek az élősködők 1 méternél nem másznak magasabbra.
  • A szúnyogok „csúcsidőszaka” a szürkület, ezekben az órákban a legaktívabbak. Igyekezz ilyenkor kedvencedet behívni a házba, zárt térbe. A vérszívók a víz felületére teszik le a petéiket, azért ne tarts állóvizet ebed környékén (természetesen a tálkáján kívül).
  • A túrák alatt igyekezz a kijelölt turista útvonalakon haladni. A kullancsok ugyanis nagyobb valószínűséggel fordulnak elő az érintetlen területeken, mint a kitaposott ösvényeken.

A fenti tanácsokon kívül pedig nagyon ajánlott, hogy minden egyes kiruccanás után tüzetesen vizsgáld át kedvenced bőrfelületét. Fordíts különös figyelmet a fültőre, a könyökhajlatokra és a hónaljakra. Ezek azok a felületek, ahol az élősködők előszeretettel szoktak tábort verni.

Néhány gondolat az irtószerekről

Kétségtelen, hogy ma már a csípést megelőző és utókezelő szerek széles spektrumát megtalálod a boltok polcain. A bolhák, kullancsok és szúnyogok csípésének utókezelése helyett ajánlatosabb, ha inkább a megelőzésre koncentrálsz. Ha a károkozók be sem kerülnek a kutya szervezetébe, akkor az allergia vagy a fertőzés eleve kizárt.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a gondos körültekintés nem elegendő, és kártevőirtó készítményeket szükséges alkalmaznod. Ez teljesen érthető, egy kutyának rengeteg a mozgásigénye, imád a természetben lenni, és nem kérheted, hogy csapja le a rajta mászó kártevőt, mielőtt megcsípné.

Fontos azonban, hogy csak addig és csak azokat az irtószereket alkalmazd az állatnál, ameddig és amik szükségesek. Ne tedd ki feleslegesen semmilyen vegyszernek kedvencedet, mert az egészségromlással járhat. Megkockáztatom, hogy egy lakótelepi lakásban tartott ebnek, mely napi 3×20 percet tartózkodik a házak közötti kutyafuttatón, semmi szüksége nincs kullancsirtó szerekre.

Soha ne használj ember számára készült rovarriasztó szereket a kutyádon, és soha ne engedd neki, hogy nyalogasson, ha ilyen készítménnyel vagy bekenve. Ezek a termékek veszélyesek, mérgezők lehetnek a kutya számára.

Legyél alapos! Ne legyél rest kikérni az állatorvos szakvéleményét a rovarcsípést megelőző vagy utókezelő készítmények kapcsán. Ő ugyanis birtokában van az összes olyan információnak – a kutya egyéni életmódja, a földrajzi területen előforduló kártevők és terjesztett betegségek – melyek alapján a legoptimálisabb terméket tudja javasolni neked.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben