Veszélyes élelmiszerek: Ezektől tartsd távol a kutyát

Veszélyes élelmiszerek

Ki tudna ellenállni a nagy barna szemeknek, amikor az ebédlőasztalnál kedvencünk néhány falat után ácsingózva néz ránk? Bár soha nem jó ötlet emberek számára készült táplálékkal etetni a kutyát, van egy-két élelmiszer, ami különösen veszélyes a számára. Az alábbi ételek-italok kifejezetten egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

Xilit vagy xylitol édesítőszer

Ez a szer leginkább cukorpótlóként fordul elő különböző diétás édességekben, süteményekben. A xilit ugyan emberek számára veszélytelen (legalábbis az eddigi információink szerint), a kutyánál vércukorszint ingadozást, ennek következtében extrém inzulintermelést válthat ki. A tünetek közé tartozhat a hányás, szédelgés, ájulás, roham, legrosszabb esetben az állat el is pusztulhat.

Hagyma és fokhagyma

Még sütve, főve, pirítva vagy egyéb módon hőkezelve se adj soha hagymát, fokhagymát a blökinek. Ezek a zöldségek ugyanis megtámadják a vörösvérsejtjeit, ami anémiát okozhat. Nem kell rögtön megijedni, kis dózisban nem okoznak problémát, de inkább kerüld el teljesen. A mérgezés tünetei a következők: gyengeség, hányás, légzési nehézségek.

Szőlő és mazsola

Inkább egy-két falat száraztáp, mint a fenti élelmiszerek bármelyike. A szőlő és a mazsola veseelégtelenséget okozhat az ebnél, soha ne etesd vele. A tünetek közé tartozik a letargia, a depresszió, a folyamatos hányás.

Tej és tejtermékek

Hányszor látni, hogy a kánikulában a gazdi megosztja a fagyiját az ebével? Ez nem jó ötlet. A tej és egyéb tejalapú termékek hasmenést, emésztési problémákat okozhatnak. Sőt, rosszabb esetben súlyos ételallergiát is kiválthatnak. A hőségben ehelyett arra figyelj, hogy a kutyusnak mindig legyen friss, tiszta vize.

Csokoládé

Amellett, hogy a fent említett xilitet tartalmazgatja, egy másik összetevője is veszélyes lehet az eb számára. A teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, remegést és görcsös állapotot válthat ki az állatból. Extrém esetben maradandó szívprobléma vagy halál is lehet a következmény. A teobromin a fehér csokiban is jelen van, így az is kerülendő.

Nyers tojás

Egyes gazdák úgy tartják, hogy a kutyák természetes közegükben nem jutnak főtt ételhez és bolti táphoz, ezért nyers élelmiszerekkel etetik őket. Ez valóban így van, ám ha hőkezeléssel elpusztíthatjuk a szalmonellát vagy az e. coli baktériumot, akkor miért is ne tennénk? Egy sor ételmérgezés kiváltotta fertőzéstől megkímélhetjük az állatot.

Nyers hús és hal

Hozzávetőleg az a probléma velük, mint a nyers tojással, azaz a rajtuk található baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Egyes halak, mint a lazac, pisztráng vagy a tokhal olyan paraziták élőhelye lehet, amik különösen veszélyesek az ebre nézve. Mindig teljesen süsd vagy főzd meg a halat, mielőtt kedvencednek adod. A mérgezés tünetei: hányás, láz, megduzzadt nyirokcsomók.

Kerüld a kutya sós ételekkel történő etetését, így soha ne adj neki sós süteményt, sós rágcsálnivalót. A túlzott nátriumbevitel megviselheti kedvenced szervezetét, hasmenést, levertséget, lázat, remegést, szélsőséges esetben halált is okozhat.

Kávé, tea és egyéb koffeintartalmú élelmiszerek

Tartsd távol a kutyát a kakaótól, csokoládétól, kávétól teától, kólától és energiaitaloktól. Egyszóval mindentől, amiben koffein előfordulhat. Lehet, hogy ránk serkentőleg hat, de az eb számára akár végzetes is lehet.

Alkohol

Az alkohol a kutyáknál ugyanolyan hatással van a májra és az agyra, mint az embereknél. A különbség annyi, hogy már sokkal kisebb dózis is szervkárosodáshoz vezethet. Minél kisebb termetű az állat, az alkohol annál roncsolóbb hatást képes kiváltani.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben
Kutya úszás

Hogyan tanítsam meg a kutyámat úszni?

Szükséges-e egyáltalán oktatni vagy ösztönösen, születésétől fogva képes rá? Mire érdemes figyelni, mielőtt az ebet a vízbe engedem? Mi van, ha irtózik tőle? Az alábbi bejegyzésben a kutya és a ...
Bővebben