Veszélyes élelmiszerek: Ezektől tartsd távol a kutyát

Veszélyes élelmiszerek

Ki tudna ellenállni a nagy barna szemeknek, amikor az ebédlőasztalnál kedvencünk néhány falat után ácsingózva néz ránk? Bár soha nem jó ötlet emberek számára készült táplálékkal etetni a kutyát, van egy-két élelmiszer, ami különösen veszélyes a számára. Az alábbi ételek-italok kifejezetten egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

Xilit vagy xylitol édesítőszer

Ez a szer leginkább cukorpótlóként fordul elő különböző diétás édességekben, süteményekben. A xilit ugyan emberek számára veszélytelen (legalábbis az eddigi információink szerint), a kutyánál vércukorszint ingadozást, ennek következtében extrém inzulintermelést válthat ki. A tünetek közé tartozhat a hányás, szédelgés, ájulás, roham, legrosszabb esetben az állat el is pusztulhat.

Hagyma és fokhagyma

Még sütve, főve, pirítva vagy egyéb módon hőkezelve se adj soha hagymát, fokhagymát a blökinek. Ezek a zöldségek ugyanis megtámadják a vörösvérsejtjeit, ami anémiát okozhat. Nem kell rögtön megijedni, kis dózisban nem okoznak problémát, de inkább kerüld el teljesen. A mérgezés tünetei a következők: gyengeség, hányás, légzési nehézségek.

Szőlő és mazsola

Inkább egy-két falat száraztáp, mint a fenti élelmiszerek bármelyike. A szőlő és a mazsola veseelégtelenséget okozhat az ebnél, soha ne etesd vele. A tünetek közé tartozik a letargia, a depresszió, a folyamatos hányás.

Tej és tejtermékek

Hányszor látni, hogy a kánikulában a gazdi megosztja a fagyiját az ebével? Ez nem jó ötlet. A tej és egyéb tejalapú termékek hasmenést, emésztési problémákat okozhatnak. Sőt, rosszabb esetben súlyos ételallergiát is kiválthatnak. A hőségben ehelyett arra figyelj, hogy a kutyusnak mindig legyen friss, tiszta vize.

Csokoládé

Amellett, hogy a fent említett xilitet tartalmazgatja, egy másik összetevője is veszélyes lehet az eb számára. A teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, remegést és görcsös állapotot válthat ki az állatból. Extrém esetben maradandó szívprobléma vagy halál is lehet a következmény. A teobromin a fehér csokiban is jelen van, így az is kerülendő.

Nyers tojás

Egyes gazdák úgy tartják, hogy a kutyák természetes közegükben nem jutnak főtt ételhez és bolti táphoz, ezért nyers élelmiszerekkel etetik őket. Ez valóban így van, ám ha hőkezeléssel elpusztíthatjuk a szalmonellát vagy az e. coli baktériumot, akkor miért is ne tennénk? Egy sor ételmérgezés kiváltotta fertőzéstől megkímélhetjük az állatot.

Nyers hús és hal

Hozzávetőleg az a probléma velük, mint a nyers tojással, azaz a rajtuk található baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Egyes halak, mint a lazac, pisztráng vagy a tokhal olyan paraziták élőhelye lehet, amik különösen veszélyesek az ebre nézve. Mindig teljesen süsd vagy főzd meg a halat, mielőtt kedvencednek adod. A mérgezés tünetei: hányás, láz, megduzzadt nyirokcsomók.

Kerüld a kutya sós ételekkel történő etetését, így soha ne adj neki sós süteményt, sós rágcsálnivalót. A túlzott nátriumbevitel megviselheti kedvenced szervezetét, hasmenést, levertséget, lázat, remegést, szélsőséges esetben halált is okozhat.

Kávé, tea és egyéb koffeintartalmú élelmiszerek

Tartsd távol a kutyát a kakaótól, csokoládétól, kávétól teától, kólától és energiaitaloktól. Egyszóval mindentől, amiben koffein előfordulhat. Lehet, hogy ránk serkentőleg hat, de az eb számára akár végzetes is lehet.

Alkohol

Az alkohol a kutyáknál ugyanolyan hatással van a májra és az agyra, mint az embereknél. A különbség annyi, hogy már sokkal kisebb dózis is szervkárosodáshoz vezethet. Minél kisebb termetű az állat, az alkohol annál roncsolóbb hatást képes kiváltani.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben