Veszélyes élelmiszerek: Ezektől tartsd távol a kutyát

Veszélyes élelmiszerek

Ki tudna ellenállni a nagy barna szemeknek, amikor az ebédlőasztalnál kedvencünk néhány falat után ácsingózva néz ránk? Bár soha nem jó ötlet emberek számára készült táplálékkal etetni a kutyát, van egy-két élelmiszer, ami különösen veszélyes a számára. Az alábbi ételek-italok kifejezetten egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

Xilit vagy xylitol édesítőszer

Ez a szer leginkább cukorpótlóként fordul elő különböző diétás édességekben, süteményekben. A xilit ugyan emberek számára veszélytelen (legalábbis az eddigi információink szerint), a kutyánál vércukorszint ingadozást, ennek következtében extrém inzulintermelést válthat ki. A tünetek közé tartozhat a hányás, szédelgés, ájulás, roham, legrosszabb esetben az állat el is pusztulhat.

Hagyma és fokhagyma

Még sütve, főve, pirítva vagy egyéb módon hőkezelve se adj soha hagymát, fokhagymát a blökinek. Ezek a zöldségek ugyanis megtámadják a vörösvérsejtjeit, ami anémiát okozhat. Nem kell rögtön megijedni, kis dózisban nem okoznak problémát, de inkább kerüld el teljesen. A mérgezés tünetei a következők: gyengeség, hányás, légzési nehézségek.

Szőlő és mazsola

Inkább egy-két falat száraztáp, mint a fenti élelmiszerek bármelyike. A szőlő és a mazsola veseelégtelenséget okozhat az ebnél, soha ne etesd vele. A tünetek közé tartozik a letargia, a depresszió, a folyamatos hányás.

Tej és tejtermékek

Hányszor látni, hogy a kánikulában a gazdi megosztja a fagyiját az ebével? Ez nem jó ötlet. A tej és egyéb tejalapú termékek hasmenést, emésztési problémákat okozhatnak. Sőt, rosszabb esetben súlyos ételallergiát is kiválthatnak. A hőségben ehelyett arra figyelj, hogy a kutyusnak mindig legyen friss, tiszta vize.

Csokoládé

Amellett, hogy a fent említett xilitet tartalmazgatja, egy másik összetevője is veszélyes lehet az eb számára. A teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, remegést és görcsös állapotot válthat ki az állatból. Extrém esetben maradandó szívprobléma vagy halál is lehet a következmény. A teobromin a fehér csokiban is jelen van, így az is kerülendő.

Nyers tojás

Egyes gazdák úgy tartják, hogy a kutyák természetes közegükben nem jutnak főtt ételhez és bolti táphoz, ezért nyers élelmiszerekkel etetik őket. Ez valóban így van, ám ha hőkezeléssel elpusztíthatjuk a szalmonellát vagy az e. coli baktériumot, akkor miért is ne tennénk? Egy sor ételmérgezés kiváltotta fertőzéstől megkímélhetjük az állatot.

Nyers hús és hal

Hozzávetőleg az a probléma velük, mint a nyers tojással, azaz a rajtuk található baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Egyes halak, mint a lazac, pisztráng vagy a tokhal olyan paraziták élőhelye lehet, amik különösen veszélyesek az ebre nézve. Mindig teljesen süsd vagy főzd meg a halat, mielőtt kedvencednek adod. A mérgezés tünetei: hányás, láz, megduzzadt nyirokcsomók.

Kerüld a kutya sós ételekkel történő etetését, így soha ne adj neki sós süteményt, sós rágcsálnivalót. A túlzott nátriumbevitel megviselheti kedvenced szervezetét, hasmenést, levertséget, lázat, remegést, szélsőséges esetben halált is okozhat.

Kávé, tea és egyéb koffeintartalmú élelmiszerek

Tartsd távol a kutyát a kakaótól, csokoládétól, kávétól teától, kólától és energiaitaloktól. Egyszóval mindentől, amiben koffein előfordulhat. Lehet, hogy ránk serkentőleg hat, de az eb számára akár végzetes is lehet.

Alkohol

Az alkohol a kutyáknál ugyanolyan hatással van a májra és az agyra, mint az embereknél. A különbség annyi, hogy már sokkal kisebb dózis is szervkárosodáshoz vezethet. Minél kisebb termetű az állat, az alkohol annál roncsolóbb hatást képes kiváltani.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?