Veszélyes élelmiszerek: Ezektől tartsd távol a kutyát

Veszélyes élelmiszerek

Ki tudna ellenállni a nagy barna szemeknek, amikor az ebédlőasztalnál kedvencünk néhány falat után ácsingózva néz ránk? Bár soha nem jó ötlet emberek számára készült táplálékkal etetni a kutyát, van egy-két élelmiszer, ami különösen veszélyes a számára. Az alábbi ételek-italok kifejezetten egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

Xilit vagy xylitol édesítőszer

Ez a szer leginkább cukorpótlóként fordul elő különböző diétás édességekben, süteményekben. A xilit ugyan emberek számára veszélytelen (legalábbis az eddigi információink szerint), a kutyánál vércukorszint ingadozást, ennek következtében extrém inzulintermelést válthat ki. A tünetek közé tartozhat a hányás, szédelgés, ájulás, roham, legrosszabb esetben az állat el is pusztulhat.

Hagyma és fokhagyma

Még sütve, főve, pirítva vagy egyéb módon hőkezelve se adj soha hagymát, fokhagymát a blökinek. Ezek a zöldségek ugyanis megtámadják a vörösvérsejtjeit, ami anémiát okozhat. Nem kell rögtön megijedni, kis dózisban nem okoznak problémát, de inkább kerüld el teljesen. A mérgezés tünetei a következők: gyengeség, hányás, légzési nehézségek.

Szőlő és mazsola

Inkább egy-két falat száraztáp, mint a fenti élelmiszerek bármelyike. A szőlő és a mazsola veseelégtelenséget okozhat az ebnél, soha ne etesd vele. A tünetek közé tartozik a letargia, a depresszió, a folyamatos hányás.

Tej és tejtermékek

Hányszor látni, hogy a kánikulában a gazdi megosztja a fagyiját az ebével? Ez nem jó ötlet. A tej és egyéb tejalapú termékek hasmenést, emésztési problémákat okozhatnak. Sőt, rosszabb esetben súlyos ételallergiát is kiválthatnak. A hőségben ehelyett arra figyelj, hogy a kutyusnak mindig legyen friss, tiszta vize.

Csokoládé

Amellett, hogy a fent említett xilitet tartalmazgatja, egy másik összetevője is veszélyes lehet az eb számára. A teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, remegést és görcsös állapotot válthat ki az állatból. Extrém esetben maradandó szívprobléma vagy halál is lehet a következmény. A teobromin a fehér csokiban is jelen van, így az is kerülendő.

Nyers tojás

Egyes gazdák úgy tartják, hogy a kutyák természetes közegükben nem jutnak főtt ételhez és bolti táphoz, ezért nyers élelmiszerekkel etetik őket. Ez valóban így van, ám ha hőkezeléssel elpusztíthatjuk a szalmonellát vagy az e. coli baktériumot, akkor miért is ne tennénk? Egy sor ételmérgezés kiváltotta fertőzéstől megkímélhetjük az állatot.

Nyers hús és hal

Hozzávetőleg az a probléma velük, mint a nyers tojással, azaz a rajtuk található baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Egyes halak, mint a lazac, pisztráng vagy a tokhal olyan paraziták élőhelye lehet, amik különösen veszélyesek az ebre nézve. Mindig teljesen süsd vagy főzd meg a halat, mielőtt kedvencednek adod. A mérgezés tünetei: hányás, láz, megduzzadt nyirokcsomók.

Kerüld a kutya sós ételekkel történő etetését, így soha ne adj neki sós süteményt, sós rágcsálnivalót. A túlzott nátriumbevitel megviselheti kedvenced szervezetét, hasmenést, levertséget, lázat, remegést, szélsőséges esetben halált is okozhat.

Kávé, tea és egyéb koffeintartalmú élelmiszerek

Tartsd távol a kutyát a kakaótól, csokoládétól, kávétól teától, kólától és energiaitaloktól. Egyszóval mindentől, amiben koffein előfordulhat. Lehet, hogy ránk serkentőleg hat, de az eb számára akár végzetes is lehet.

Alkohol

Az alkohol a kutyáknál ugyanolyan hatással van a májra és az agyra, mint az embereknél. A különbség annyi, hogy már sokkal kisebb dózis is szervkárosodáshoz vezethet. Minél kisebb termetű az állat, az alkohol annál roncsolóbb hatást képes kiváltani.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben